Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Svet brez konca, 2. del

2. knjiga trilogije Kingsbridge

Ken Follett

Najuspešnejše delo Kena Folletta je zgodovinska trilogija Kingsbridge, umeščena v srednjeveško Anglijo. Po prvem delu Stebri zemlje je izšel še drugi del Svet brez konca – oba v dveh delih. Iz osrčja ambicij in spletk, ki znova obvladujejo Kingsbridge, nas popelje med nova znanstvena spoznanja in spopade med zagovorniki napredka, pogoltno oblastjo in cerkvenimi branilci starega reda. Napetosti se stopnjujejo, dokler prebivalcev ne prizadene največja katastrofa vseh časov – kuga.

Vrhunski, izredno berljivi trilerji z zgodovinskim ozadjem
Britanski pisatelj Ken Follett slovi kot avtor vohunskih in zgodovinskih romanov; njegov obširni opus je v veliki meri preveden tudi v slovenščino (nazadnje trilogija 20. stoletje: Propad velikanov, Svetovna zima in Rob večnosti).
Follett je izjemno uspešen pisatelj, ki je prodal več kot 160 milijonov knjig in je redno na najbolj uglednih lestvicah najbolj prodajanih knjig. V Španiji je tako priljubljen, da so mu celo postavili kip. Prejel je tudi številne nagrade. Bralce navdušuje z razgibanimi, večplastnimi in napetimi zgodbami, privlačnimi opisi zgodovinskega okolja, zanimivimi liki ter številnimi pustolovščinami.

V slovenščini že dve tretjini trilogije Kingsbridge
Najprej je v dveh knjigah izšel prvi del trilogije Stebri zemlje. Mojstrska pripoved o srednjeveški Angliji je osvojila že milijone bralcev po vsem svetu, zdaj pa sta tu še obe knjigi drugega dela Svet brez konca, ki ga je Follett pisal osemnajst.
Čeprav je pisal Svet brez konca kot nadaljevanje prvih dveh knjig, je vsaka knjiga samostojna celota s svojim zapletom. Oba dela trilogije sta že doživela televizijsko priredbo. Vse knjige je prevedel v slovenščino Sovretov nagrajenec Uroš Kalčič.

V središču intrig in spletk
Dogajanje je postavljeno v 14. stoletje, dve stoletji po koncu gradnje prečudovite gotske katedrale v srednjeveškem Kingsbridgeu. Stolnica in pripadajoči samostan se znajdeta v središču spletk. Potomci družin, ki smo jih dodobra spoznali v prvem delu trilogije, se v prizadevanju za razvoj mesta in družbeni napredek zoperstavijo pohlepni oblasti. Pred nami se odvrtijo napete osebne zgodbe, ki temeljijo na resničnem zgodovinskem ozadju.

»Monumentalna mojstrovina, polna spletk, izdajstev in strasti.« - Publishers Weekly

Spopad med starim in novim
V drugem delu drugega dela trilogije se zagovorniki napredka v Kingsbridgeu vedno težje spopadajo s spletkarskimi nasprotniki, deželo pa pretresajo nova spoznanja s področja medicine, trgovine, arhitekture in prava. Napetosti se stopnjujejo, dokler prebivalcev ne prizadene največja katastrofa vseh časov – kuga. Ken Follett je izjemen angleški pisatelj vohunskih in zgodovinskih romanov (v slovenščini smo nazadnje brali trilogijo Stoletje: Propad velikanov, Svetovna zima, Rob večnosti), ki je po vsem svetu zaslovel s trilogijo Kingsbridge. Po prvi knjigi Stebri zemlje je 18 let pisal nadaljevanje Svet brez konca, mojstrsko srednjeveško pripoved, ki je osvojila že milijone bralcev.

Ken Follett je izjemen angleški pisatelj vohunskih in zgodovinskih romanov. Rodil se je leta 1949 v povojnem Walesu. V družini so bili trije otroci, starša sta bila močno verna in otroci niso imeli obilja igrač. Prav tako niso smeli gledati televizije, hoditi v kino ali poslušati radia. Knjige so kmalu postale Kenova velika strast, lokalna knjižnica pa njegovo najljubše zatočišče.

Ko je bil star deset let, so se preselili v London. Študiral je filozofijo, se poročil pri osemnajstih letih, leto pozneje pa prvič postal oče. V času vojne v Vietnamu se je začel zanimati za politiko, krajši podiplomski študij novinarstva pa ga je popeljal na pisateljsko pot. Knjige je začel pisati ob večerih, po službi. Leta 1974 je tvegal in se povsem posvetil pisanju. Napisal je več del, pravi uspeh pa doživel štiri leta pozneje z romanom Eye of the Needle. Najel je vilo v južni Franciji, se tja preselil z družino ter samo pisal.

Tri leta pozneje so se vrnili v Anglijo, ker je Ken pogrešal filme, gledališče in ker si je želel na volitve. Živeli so v Surreyu, kjer se je ukvarjal z zbiranjem sredstev in promocijo za laburistično partijo. Takrat je spoznal tudi svojo drugo ženo Barbaro, s katero je poročen od leta 1985. Vsi živijo v Hertfordshireu, v stari tovarni, njegovi in njeni otroci s partnerji in otroki.

Follett piše vsak dan, začne pred zajtrkom in piše vse do 17. ure popoldne. V 43 letih je napisal 31 knjig. Svetovno najbolj uspešni so njegovi vohunski romani: Eye of the Needle (1978), Triple (1979), The Key to Rebecca (1980), The Man from St Petersburg (1982) and Lie Down with Lions (1986).

»Monumentalna mojstrovina, polna spletk, izdajstev in strasti.« - Publishers Weekly

»Napetosti v Kingsbridgeu je vse več, nato pa prebivalce zadene kuga, ena najhujših katastrof tistega časa.« - Delo

»Svet brez konca je nekaj, pred čimer dajem klobuk dol. Kadarkoli in kjerkoli.« - Tomaž Bešter, kon-teksti.blogspot.com

»Zadnji Follet bo primeren sopotnik na počitnicah, povprečnemu bralcu zagotavlja vsaj teden dni bralnega izziva. Poskrbeti je treba le, da bo v kovčku dovolj prostora.« - Primorske novice

Število strani: 640

ISBN/EAN: 9789610155089

Mere izdelka: 12,5 x 18,7 x 4,0 cm

Vezava: Broširana

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Prevajalec: Uroš Kalčič

Zbirka: Žepnice

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Menu