Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Čuječnice za lahko noč

Tudi odrasli potrebujemo zgodbe za lahko noč

Otroke že od nekdaj zazibljemo v sen s pravljicami in zgodbami za lahko noč. Toda zgodbe pomagajo zaspati tudi odraslim.

Zgodbe so še posebej koristne za tiste, ki imate težave s stresom in se zvečer težko umirite ter zaspite.

Spanje bi moralo biti preprosto, a včasih nas spanec noče in noče obiskati. Večinoma nas ovirajo možgani. Delo v teh časih dobesedno nosimo v posteljo. Odgovarjamo na e-pošto, nenehno preverjamo dogajanje na družbenih omrežjih ter sprejemamo in pošiljamo sporočila, tik preden ležemo. Jasno, da ne moremo zaspati, saj so možgani še vedno v polnem pogonu. 
 

Ko se nam spanec izmika

»Razmišljajoči um je nekoliko podoben tovornjaku, ki vozi sam, z opeko na pedalu za plin. Tudi kadar nas ni za volanom, še naprej pelje, in če bi mu pustili, bi tako drvel vso noč. Ko se naš neutrudni um za nameček še znajde v tem ponorelem svetu, v katerem zaužijemo preveč kofeina in strahotno veliko časa preživimo pred zasloni, postane očitno, zakaj mnogi od vas zlepa ne morete zaspati,« pravi Kathryn Nicolai, avtorica podkasta Nothing much happens (Ne zgodi se veliko) z več kot 10 milijoni prenosov in odlične knjige Čuječnice za lahko noč.
 

Mojstrica uspavanja z zgodbami

Kathryn Nicolai o sebi pove, da že sedemnajst let poučuje jogo, z meditacijo pa se redno ukvarja od leta 2003. V tem času je spoznala, da telesna sprostitev in metode čuječnosti oziroma pozorno, a sproščeno spremljanje dogajanja iz trenutka v trenutek pomagajo razelektriti napeti um. Obenem je študirala tudi nevroznanost, tako da ima v domači knjižnici tudi veliko priročnikov o možganih in umski vadbi.

Predvsem pa se, kot pravi, od najzgodnejše dobe spomni, kako je »ležala v postelji in si pripovedovala zgodbo, da bi laže zaspala. Ne glede na to, ali sem si v mesečini zgodbo izmislila sama ali so mi starši, ki so sedeli na robu postelje, prebrali pravljico koga drugega, sem se le ravnala po prirojenem občutku in pradavnem običaju, da je pred spanjem čas za pripovedovanje zgodb«.

Eno njenih bistvenih spoznanj je, da se povezani nevroni sprožijo skupaj, kar pomeni, da se dobrih navad lahko naučimo. Ker je možgane vse življenje navajala, da so zaspali ob pomoči zgodb, se zdaj, ko leži v postelji in si jih še vedno pripoveduje, samodejno sprosti in zaspi.
 

Zgodbe so magija in supermoč 

Kathryn je kmalu ugotovila, da je njena metoda uspavanja z zgodbami v resnici skrivna supermoč, ki jo krvavo potrebujejo tudi drugi. Ker pač ni mogla bedeti ob vsakem nespečnežu, ki se nesrečno premetava po postelji, in ga uspavati z zgodbami, se je odločila, da bo ustvarila podkast z zgodbami za lahko noč in ljudi s svojim glasom zazibala v sen.

Ustvarila je podkast Nothing much happens (Ne zgodi se veliko) in že hitro spoznala, da je ravnala prav. Poslušalci z vsega sveta so ji pisali, da so prvič v letih ali celo desetletjih neprekinjeno spali vso noč. Lahko je delila svojo supermoč uspavanja z zgodbami, njen podkast pa zdaj beleži že več kot 10 milijonov prenosov.

Od podkasta do knjige

Sladko spanje z vsemi njegovimi prednostmi in koristmi si torej lahko povrnete – zdaj tudi s pomočjo njene knjige Čuječnice za lahko noč, ki prinaša prijetne zgodbe za mirne misli in spokojno spanje, ob tem pa še kuharske recepte, meditacije in celo nekaj navodili za ročna dela, da boste svet, v katerem se ne zgodi veliko, še malce bolj posvojili. Na koncu knjige je tudi stvarno kazalo, na podlagi katerega boste lažje poiskali zgodbo, ki najbolje ustreza vašim predstavam o udobju. Ne le, da boste s temi zgodbami lažje zaspali in se prebudili spočiti in sproščeni, tudi med budnostjo boste krepili čuječnost (kar je le še dodaten plus!).

Čuječnice za lahko noč so urejene kronološko po letnih časih. Začnete lahko kar pri zgodbi v sedanjem letnem času ali v tistem, po katerem hrepenite, ali pa preprosto sledite zaporedju v knjigi – kakor želite! Vse zgodbe se dogajajo v enem in istem vesolju oziroma v kraju »Kjer se ne zgodi veliko«, kakor mu sama pravi avtorica. »To je prijeten in domač kraj, v katerem lahko uživate in si odpočijete.« Pa lahko noč!

Čuječnice za lahko noč
Čuječnice za lahko noč
Kathryn Nicolai

Zbirka kratkih zgodb vas bo popeljala skozi leto, izpostavila drobne radosti, ki nam polepšajo življenje, vas umirila, sprostila ter zazibala v sladek sen.

Menu