Unovčite BON21 v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 v trgovinah Mladinske knjige

Doktor ti - moč samozdravljenja, podprta z znanstvenimi dokazi

Sam svoj zdravnik

Ljudje smo kompleksna bitja in naše dobro počutje še zdaleč ni povezano samo z našim telesnim zdravjem ali dobrim psihološkim počutjem.

Zato enostranski pristop k zdravju na dolgi rok preprosto ne more obroditi rezultatov, saj se bodo težave, če jih ne rešujemo celostno in pri njihovem viru, ponovile.

Značilen primer tega, kako se enostransko lotevamo reševanja težav, je hujšanje. Ideja, da bomo odvečne kilograme izgubili, če si zastavimo dober plan prehranjevanja in se ga držimo, je dobra. A na žalost pri večini ne deluje. Razlog je, da za odvečno težo ni kriva samo slaba prehrana, temveč tudi drugi dejavniki, kot so premalo gibanja, hrana kot strategija premagovanja težav, odraz slabe skrbi zase, izpostavljenost stresu, lahko tudi »kopičenje« čustev in energijske blokade ...
 

Odprava simptoma še ne pomeni rešitve

Enako velja za reševanje telesnih težav in simptomov, denimo bolečine v želodcu, ponavljajočih se glavobolov in podobno. Ti problemi so pogosto razlog za obisk zdravnika, ki nas napoti na nadaljnje preiskave in nam, če ugotovijo izvor težave ali pa tudi ne, predpiše zdravila. Za nekaj časa je naš problem rešen. A pogosto se ponovi. Zakaj? Ker smo odpravili zgolj simptom, ne pa tudi vzroka zanj, ki lahko tiči v neprimerni prehrani, nezadostni hidriranosti, preveliki izpostavljenosti stresu, nepredelanih ali neizraženih čustvih, samoobtoževanju ...

»Zdravila za nekaj časa rešijo naš problem, ki pa se pogosto ponovi.«

Enako velja tudi za druge vrste težav, recimo za odnosne. Primer: doma smo na bojni nogi, ker se partner ne angažira pri domačih opravilih ali skrbi za otroke. Po vrsti neuspelih poskusov reševanja težav se odločimo, da tako preprosto ne gre več, in se razidemo. Razhod nas morda res reši konfliktov, a ko si najdemo novega partnerja, se znajdemo pred podobnim problemom (ki je morda res preoblečen nekoliko drugače, pa vendar). Ponovno smo mi tisti, ki večino časa skrbimo za vse pri hiši, partner pa ne. Težava se je vrnila, ker je nismo odpravili oziroma nismo spremenili dejstva, da sami prevzemamo preveč odgovornosti in s tem omogočamo, da jih partner ne.
 

Težave učinkovito odpravimo le pri njihovem viru

Če torej želimo uspešno in dolgoročno odpraviti katero koli težavo, pa naj bodo to odvečni kilogrami, bolečine, težave doma ali v službi, moramo nanjo gledati kot na simptom. Pogosto namreč spregledamo bistvo problema, ki je v ozadju in napaja našo težavo. In jo bo, dokler se z njo ne bomo spoprijeli, poganjal tudi v prihodnje.

Šele ko si bomo ogledali vir tega, česar se poskušamo znebiti, bomo zares razumeli svojo težavo. S tem pa bomo dobili tudi priložnost, da jo razrešimo ter dokončno odpravimo. 

Za ponavljajoči se glavobol ni dovolj vzeti protibolečinsko tableto (odprava simptoma), ampak je treba biti pozoren, ob kakšnih priložnostih se glavobol sproži. Je razlog:

 • določena vrsta hrane,
 • premalo tekočine, 
 • prevelika izpostavljenost soncu, 
 • prepih,
 • bolečine v vratu ali hrbtu,
 • pretirana telesna vadba,
 • premalo spanca, 
 • določene misli, kot npr. samokritika ali previsoka pričakovanja,
 • jeza nase,
 • jeza na koga drugega ...
   

Preberite odlomek iz knjige Doktor ti

Če »izbrišemo« simptom, izgubimo priložnost za spremembo!

Iskanje vzroka težav je dragocena priložnost za izboljšanje našega delovanja na vseh področjih življenja. Če si vzamemo čas za razmislek o vzrokih za določeno težavo, namesto da jo po hitrem postopku odpravimo, si s tem damo tudi priložnost za ozaveščanje lastnega početja ali vzorcev ravnanja v določenih situacijah. S takim pristopom lahko začnemo v svojem življenju delovati bolj zavestno. 

Dober primer, kako »simptom« izkoristiti za osebno rast, je doživljanje depresije. Seveda si nihče ne želi depresivnih razpoloženj in vsak, ki se je kdaj srečal s to boleznijo, ve, da je vse, kar si takrat želi, da bi ta čim prej minila. A depresijo lahko, če se je pravilno lotimo, izkoristimo kot dragocen vir informacij o sebi in odskočno desko za spremembe na bolje. Kako?

Ko govorimo o depresiji, so v mnogih primerih zdravila dobrodošla, v nekaterih zares nujna, da se človek lahko postavi nazaj na noge in začne spet živeti svoje življenje. A prepogosto je problem ravno v tem, da se za rešitev depresije uporablja zgolj to: zdravila, ki odpravijo simptome.

»Če torej želimo uspešno in dolgoročno odpraviti katero koli težavo, pa naj bodo to odvečni kilogrami, bolečine, težave doma ali v službi, moramo nanjo gledati kot na simptom.«

V tem primeru človek sorazmerno hitro (po navadi v nekaj tednih) doživi olajšanje, a žal ne ozavesti razlogov, ki so ga pripeljali do teh skrajno neprijetnih občutkov. In kadar je tako, se depresija z opuščanjem zdravil (ali tudi ob jemanju zdravil), ponavlja vrsto let. Kar je velika škoda. 

Če bi tak posameznik, namesto da se »na hitro« znebi težav z depresijo (izključno) z zdravili, lahko videl depresijo kot opozorilo, da neki princip njegovega delovanja ne deluje v njegovo dobro (saj ga vodi v depresijo), bi se lahko (s pomočjo psihoterapije in po potrebi tudi ob sočasnem jemanju antidepresivov) dokopal do uvida, kaj je tisto, kar počne, ali tudi tisto, česa ne počne in mu škoduje. 

S pomočjo psihoterapevta bi se tako posameznik ravno zaradi depresije, ki bi ga do tega pripeljala oz. bi ga k temu prisilila, lahko naučil, kako se bolje soočati s svojimi čustvi in pomembnimi dogodki v življenju, s tem pa bi se kasneje v življenju lahko izognil ponovitvi tovrstnih težav.
 

Zakaj se duševne težave poznajo na telesu?

Odgovor na to vprašanje žal ni enoznačen in za marsikatero fizično manifestacijo težav žal še vedno ne vemo vzrokov. A generalno velja, da se ob vsaki naši misli, doživetju, čustvu v našem telesu zgodijo procesi tudi na fizični ravni.

Možgani namreč neprestano komunicirajo z našim telesom in mu pošiljajo signale, ta pa na signale tudi odreagira: npr. v primeru nevarnosti sprošča določene hormone, aktivira določene organe, deaktivira nekatere procese (npr. imunski sistem) ...

Od tega, kakšne vrste signalov dobivajo naši možgani in naše telo, pa je odvisno, kaj se z nami dogaja.

 • Če so naše misli večinoma pozitivne, če v življenju ne doživljamo veliko stresa in tudi če stresnih situacij zaradi dobrih mehanizmov soočanja s stresom (in dobro razvitega sistema samoregulacije) ne doživljamo kot preveč stresnih, predvsem pa, če si svoja čustva upamo in dovolimo občutiti in izraziti, bodo tudi naši telesni odzivi temu primerno umirjeni in naravni procesi v telesu ne bodo velikokrat »zmoteni«. V takem primeru se naše težave v odnosih in čustvovanju ne bodo tako zelo odražale na telesu, saj za to ne bo potrebe.
 • Če pa je negativnih misli, stresa in travmatičnih dogodkov veliko, če je naš sistem samopomiritve slabo oblikovan ali če zaradi slabih izkušenj ne znamo učinkovito ravnati s svojimi čustvi, bo možnosti za »prepis« psiholoških težav v fizične simptome veliko več. Težave bodo pogostejše in tudi veliko neprijetnejše.
   

Lahko težave rešimo sami?

Ja, običajno jih res lahko. Če smo »vplivali« na njihov nastanek, jih lahko tudi rešimo. Pa še nekaj! Ko odgovornost za svoje zdravje vzamemo v svoje roke, nismo več odvisni od tega, da se nam nekaj »zgodi« in da na nekaj nimamo vpliva. 

To pomeni, da lahko, če smo se seveda pripravljeni za to potruditi, svoje zdravje v vsakem trenutku ohranjamo na najvišji mogoči ravni in hkrati tudi v vsakem trenutku odstranimo težave, ki se pojavijo. S samoopazovanjem lahko še pravi čas zaznavamo in tudi rešujemo svoje težave oz. se jih naučimo preprečiti! 

Da pa postanemo sam svoj »zdravnik«, potrebujemo kar nekaj vaje in potrpežljivosti. Najprej se moramo naučiti slišati svoje telo in svoje občutke ter ravnanje z njimi.

To znanje pa lahko pridobimo zgolj in samo s prakso. Začnemo tako, da smo pozorni na svoje zaznave, dejanja in povezave med mislimi in telesom, kar najlažje dosežemo, če nas usmerja oseba, ki se ukvarja s povezavami med telesom in umom.
 

Po psihološki obravnavi težave izginejo 

S psihoterapijo (ki se ukvarja s povezavo med fizično in psihično ravnjo človeškega bivanja) pa tudi v nekaterih drugih pristopih, lahko svoje težave neredko odpravimo na zelo hiter in učinkovit način. Tudi strokovnjaki smo vsakič znova fascinirani, ko glavobol »čudežno« izgine, ko se zmanjša slabost ali se bolečina v prsnem košu v trenutku razblini.

Razlog seveda ni čudež, pač pa podroben pregled fizične težave, ki ji damo priložnost, da nam razkrije svojo vsebino. Ko vsebino enkrat »razpakiramo«, z drugimi besedami, pomagamo klientu, da jo definira, si jo natančno ogleda, ji pripiše pomen in sledi njenemu razvoju, jo na neki način tudi razrešimo.

S tem bolečina ali bolje rečeno simptom doseže svoj namen: preda sporočilo, zaradi katerega je vztrajala! In tako fizična bolečina ali druge vrste težave v življenju posameznika preprosto niso več potrebne, zato lahko izginejo enako hitro, kot so v nekem trenutku prišle. Za sabo pa pustijo le občutek olajšanja in zadovoljstva.
 

Celostni pristop

Če si želimo trdno zdravje, moramo na svoje telo gledati celostno. Skrbeti moramo tako za fizično zdravje (zdravo prehrano, hidriranost, zadosti gibanja, svežega zraka, odličen spanec in redno spremljanje fizičnega stanja telesa – krvne analize, stanje organov, sestava telesa) kot tudi za mentalno higieno (sprotno reševanje težav, učinkovito ravnanje s čustvi, izogibanje stresu, zadovoljujoči odnosi ...) in tudi zdravje na drugih ravneh našega življenja, kot je recimo obvladovanje uma, energetska pretočnost in drugo.

Če izberemo celostno pot, se moramo zavedati, da se bomo v tem procesu morali sami aktivno angažirati, saj (vsaj za zdaj) ni strokovnjakov, ki bi za nas med seboj povezovali različna področja in pristope. Zato se bomo morali, v iskanju informacij in skrbi zase, angažirati sami!

A ogromno lahko naredimo že s tem, da se odločimo, da ne bomo več odpravljali zgolj simptomov, temveč se bomo osredotočili na odpravljanje njihovih vzrokov. Tako takoj prevzamemo odgovornost za svoje dobro počutje!

»Če si želimo trdno zdravje, moramo na svoje telo gledati celostno.«

Kje začeti?

Najprej vsekakor s tem, da obrnemo pozornost nase in na to, kako se sploh počutimo. Se počutimo dobro? Se naše telo počuti dobro? Če ugotovimo, da nas nekaj tišči, da morda slabo spimo, da se v določenem trenutku počutimo izčrpani ali da nas že tretjič v mesecu boli glava, je prvi korak ta, da raziščemo situacijo in tako poiščemo vzroke za slabo počutje. 

Je za slabo počutje kriva hrana, ki smo jo jedli? Gre morda za posledico stresa v službi ali v medosebnih odnosih? Smo morda premalo pili? Ali premalo jedli? Ali jedli neprimerno hrano?

Cilj je, da poskušamo odkriti vzorec, ki se ponavlja.

 • Kaj se mi je zgodilo, ko me je nazadnje bolela glava? O čem sem razmišljal? 
 • Ko sem imel težave s spanjem, kaj se je takrat dogajalo v mojem življenju? Sem imel kakšne skrbi ali sem kaj takega jedel, morda imel kakšen konflikt?
 • Je stanje povezano z določenim stanjem lune ali postavitve planetov?

Ko odkrijemo tako sosledje dogodkov oziroma vzorec, lahko namreč preprečimo ali omilimo svojo težavo – spijemo zadostno količino tekočine vsak dan ali drugače pristopimo k reševanju skrbi ali konfliktov.
 

Kje pridobiti dodatno znanje?

Na temo zdravja in povezave med fizičnim in psihološkim svetom je napisanih že veliko zanimivih in poučnih knjig in člankov. Psihoterapevti imamo sezname priporočene literature objavljene kar na svojih spletnih straneh in jih boste, če malo pobrskate, zagotovo našli!

Ena takšnih knjig, ki jih je vredno prebrati, je Doktor ti epidemiologa Jeremyja Howicka. V njej avtor opisuje svoja spoznanja s področja samozdravljenja, ki jih je odkril skozi svoje izkušnje profesionalnega športnika in poznejše vloge zdravnika. V knjigi odkriva, kako neskončno »pametno« je naše telo, ki je sposobno proizvajati razne snovi, zaradi katerih pogosto ne bi potrebovali zdravil. Veliko piše tudi o neizmerni sposobnosti samozdravljenja, ki odlikuje človeško telo, ter dokazani učinkovitosti pozitivne naravnanosti, meditacije, sugestije, celo prijaznosti na pozitiven izid bolezni, hitrejše okrevanje in na naše zdravje na sploh!

Vsem svojim odkritjem v knjigi, poleg zares kvalitetnih razlag in zanimivih raziskav, ki jih navaja, doda tudi naslove spletnih strani in knjig, v katerih si lahko bralci sami podrobneje preberemo o temi, ki jo opisuje! Take knjige so zares dragocen pripomoček na poti do tega, da postanemo sam svoj »zdravnik«.

Doktor ti: moč samozdravljenja, podprta z znanstvenimi dokazi
Doktor ti: moč samozdravljenja, podprta z znanstvenimi dokazi
Jeremy Howick

Mednarodna uspešnica nas uči, naj se ne zanašamo vedno na čudežno tableto, saj v sebi nosimo učinkovita zdravila.

Tina Korošec
O avtorici

Tina Korošec je socialna pedagoginja, geštalt izkustvena družinska terapevtka in psihoterapevtka, ki deluje v zasebni praksi. Več na www.psihara.si.

Menu