Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Z volkom na poti do sreče

Z volkom na poti do sreče

Znan pregovor pravi, da je sreča edina stvar, ki se množi z razdajanjem.

O tem je trdno prepričan tudi doktor ekonomskih ved in profesor na Ekonomski fakulteti v Sarajevu dr. Kenan Crnkić, avtor velike uspešnice 7 skrivnosti uspeha.

Kako srečo najti, doseči in jo tudi obdržati, prek pozitivnih in koristnih nasvetov ter nenavadnih in poučnih zgodb popisuje v svoji novi knjigi Pazi, katerega volka hraniš.

Dr. Kenan Crnkić, specializant harvardske poslovne šole, ki je uspešno vodil večmilijonske korporacije in sklade v zasebni in javni lasti, natančno ve, kaj govori, ko spregovori o sreči. Njegova lastna življenjska zgodba, ko je zaradi zastoja srca izkusil klinično smrt, ga je prepričala, da je vse, kar človek objektivno ima, zdajšnji trenutek. »Živi vsak dan, kot da je tvoj zadnji!« pravi dr. Crnkić in dodaja, da se moramo začeti učiti hvaležnosti.

Pripoveduje, da imajo tibetanski budisti zanimivo navado – ob vstopu v red dobijo poseben kamenček z nalogo, da ga ves čas nosijo s seboj in se ga najmanj enkrat na dan dotaknejo, medtem pa pri sebi naštejejo vse blagoslove, ki jih imajo in jih imamo za samoumevne – od vida in sluha do sposobnosti govora in hoje, od hrane in vode do zdravja in dobrih prijateljev.

Sprva morajo našteti le deset različnih reči, sčasoma pa se to število povzpne tudi do sedemsto različnih konkretnih reči. »Ko se izurite, za to povprečno potrebujete manj kot deset minut, učinek pa je neverjeten,« pravi dr. Crnkić in poudarja, da nič ne ustvarja sreče hitreje in učinkoviteje od hvaležnosti.

Dr. Crnkić je tudi prepričan, da v življenju ni dovolj biti zgolj hvaležen za vse, kar imamo. Treba je biti tudi iskren do sebe in nenehno popravljati tisto, za kar vemo, da bi lahko bilo boljše ali drugačno.

»Edine omejitve, ki jih imamo, so tiste, ki si jih ustvarimo sami na osnovi predsodkov, izkušenj, vedenja, navad in okolja, v katerem živimo, delamo in delujemo,« odgovarja dr. Crnkić na vprašanje, kaj je največja ovira na poti do sreče.

Skupni imenovalec vseh teh ovir je strah – strah pred tem, da bi zapustili ali izgubili nekaj starega, tisto, kar mislimo ali čutimo, da imamo, zato da bi sprejeli nekaj novega in neznanega.

Sam je trdno prepričan, da si moramo zastavljati cilje, ki jih za časa življenja ne moremo doseči. Ja, prav ste prebrali. Pomembno je, da si zastavimo zelo visoke cilje ter najti resnično zadovoljstvo v težnji in poti k njihovi uresničitvi. A kako?

»Velika modrost je razlikovati med tem, da delamo prave stvari, in tem, da delamo stvari na pravi način,« je prepričan dr. Crnkić. Zato svetuje, da se ustavimo za trenutek in se vprašamo, kaj je za nas zares pomembno:

  • Zakaj delamo to, kar delamo?
  • Ali razumemo svoje resnične motive?
  • Ali stremimo k uresničitvi nečesa, ne da bi vedeli, zakaj prav to v resnici želimo?

Poudarja, da ne delo, ne bogastvo, slava ali uspeh ne bi smeli biti sami sebi namen. Končni cilj vsega, kar počnemo, morata biti sreča in zadovoljstvo z življenjem, ki ga živimo vsako sekundo, vsak dan, teden, mesec, leto …

»Kadar se znajdemo na življenjskem razpotju,« pravi dr. Crnkić, »sta pred nami vedno dve poti. Ne glede na kritike, neodobravanje in grožnje ubogajmo tisto nevidno v nas in se odpravimo po poti, ki nam jo narekujeta srce in intuicija, in ne zgolj možgani.«

Svetuje, da se na poti do izpolnjenega življenja držimo tehle 'navodil':

  • Mislimo pozitivno in počutili se bomo pozitivno.
  • Hranimo dobro v sebi in počutili se bomo dobro.
  • Družimo se z optimisti in bomo tudi sami optimisti.
  • Spoštujmo, če želimo biti spoštovani.
  • Ljubimo, če želimo biti ljubljeni.
  • Ničesar ne pričakujmo od drugih, oprimo se nase in bodimo srečni s svojimi izbirami.

Predvsem pa pazimo na to, katerega volka v sebi hranimo. Po legendi Čerokijev v duši vsakega človeka namreč poteka boj med dvema volkovoma: med volkom, ki predstavlja zlo, bes, zavist, ljubosumnost, in med volkom, ki predstavlja dobro, tisto, kar prinaša užitek – mir, ljubezen, upanje, vedrino. Vsak dan znova se odločimo, katerega volka bomo izbrali. Katerega boste izbrali vi?

Pazi, katerega volka hraniš
Kenan Crnkić

Knjiga o življenju in sreči avtorja uspešnice 7 skrivnosti uspeha.

Menu