Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Bi en dim?

Bi en dim?

Sandra se je v prvem letniku gimnazije znašla na žuru s prijateljicami, kjer so vsa dekleta kadila.

Cigaret še nikoli ni poskusila in tudi ni je kaj prida privlačil vonj, ki so ga oddajale. Vedela je, kako slab vpliv ima kajenje na zdravje, mama jo je že vso mladost na to opozarjala, pa vendar je to ni ustavilo, ko ji je prijateljica ponudila cigareto in jo vprašala, ali bi potegnila en dim. Močno se je bala, da bi izpadla iz družbe, če tudi ona ne bi kadila. Zato je s tresočimi se prsti prijela ponujeno cigareto in prvič vdihnila tobačni dim, ki jo je nato zaznamoval do konca življenja.

Žal Sandra ni edino dekle, ki se je pod pritiskom družbe vdala skušnjavi. Vsak dan na tisoče mladoletnikov po vsem svetu prvič prime v roko cigareto. Mnogim je to za začetek le poskus, lahko pa se, še preden se zavedajo, prelevi v odvisnost, ki pa ima hude dolgotrajne posledice za zdravje.
 

Še prevečkrat slišimo: »Pa saj ni cigareta nič takega!« 

To je povsem napačna informacija. Že samo ena sama cigareta namreč vsebuje na stotine škodljivih snovi. Najbolj znan med njimi je nikotin. Najbrž ste že slišali zanj, vsebujejo ga običajne pa tudi elektronske cigarete. Gre za močno zasvojljivo in nevarno sestavino cigarete. Ima slab vpliv na razvoj možganov in lahko privede do zmanjšanja miselnih sposobnosti.

Mladi kadilci so hitreje brez sape in niso več tako telesno zmogljivi, kot bi sicer brez kajenja lahko bili. Mlajši ko je kadilec, večja je verjetnost, da bo močneje zasvojen od kajenja ter bo mnogo pogosteje obiskoval zdravnika. Dolgoročno kajenje namreč na telesu lahko pusti hude posledice. Lahko privede do srčnega zastoja, hitrejšega staranja kože, vnetja dlesni in porumenelosti zob ter celo do raka. Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, v Sloveniji vsak dan umre 10 ljudi.
 

Moj oče kadi

Premalo se govori o pasivnem kajenju. Pasivno kajenje je vdihavanje tobačnega dima drugih. Če starši, brat ali sestra kadijo v tvoji bližini, ima to slab vpliv na tvoje zdravje. Dolgotrajna izpostavljenost škodljivim sestavinam tobačnega dima lahko med tistimi, ki ne kadijo, privede do pojava istih bolezni kot pri kadilcu. Med drugim so to tudi draženje oči, vnetja ušes, problemi z duševnim zdravjem, pljučnica in razvoj astme. Naj te ne bo strah spregovoriti s starši o skrbeh, ki jih imaš zaradi tega o svojem zdravju.
 

Nehaj kaditi danes, ne jutri

Prenehati kaditi, ko si enkrat zasvojen, je izjemno težko. Le redkim to uspe brez pomoči. Moraš pa vedeti, da prositi za pomoč ni znak šibkosti, ampak kaže na tvojo zrelost in sposobnost prevzemanja odgovornosti za svoja dejanja, predvsem pa na tvojo pripravljenost opustiti slabo navado in nekaj v svojem življenju spremeniti.

Tukaj imaš nekaj nasvetov, ki ti pri tem lahko pomagajo:

  • Druži se s prijatelji, ki ne kadijo.
  • Pij vodo namesto drugih pijač, kot so sokovi in gazirane pijače.
  • Poišči si hobi, ki te bo pomirjal in ti zaposlil prosti čas.
  • Lahko pokličeš brezplačni svetovalni telefon za opuščanje kajenja (080 27 77).
  • Lahko se po posvetu s farmacevtom ali zdravnikom dogovoriš za vrsto zdravljenja v obliki posebnih obližev ali žvečilnega gumija.

 

Kako se je končalo za Sandro?

Čeprav je Sandra prvič okusila dim zaradi prijateljev, ji to ni preprečilo občutka, da se je v trenutku, ko je vdihnila, počutila sproščeno. Sprva je kadila samo občasno, potem pa se je to stopnjevalo. Sproščenosti, ki jo je prvič čutila zgolj ob enem vdihu, zdaj ni bilo več. Verjela je, da lahko preneha kaditi, kadarkoli se tako odloči. 

Žal ni bilo tako. S svojo zasvojenostjo od cigaret se je bojevala vse življenje, pa se je nikakor ni mogla dokončno otresti. Zdaj ko je že starejša in je ravno dobila vnučka, je izvedela, da ima zaradi kajenja raka na pljučih. Ve, da se ji zaradi cigaret v mladosti izteka življenje, in ji je čisto vsak dan žal, da se je tisti večer na žuru vdala pritisku družbe in vdihnila tisti prvi dim. Ne ve, ali bo dočakala vnukov prvi rojstni dan, saj ji je kajenje odvzelo več kot deset let življenja. 

Iz Sandrine zgodbe se nauči to, da lahko rečeš ne. Ne vdaj se skušnjavi, da se tudi tebi življenje ne bo končalo tako, kot se je Sandri.

 

Članek je bil objavljen v reviji PIL

PIL je mesečna revija, ki združuje vse, kar najstnike najbolj zanima, jim pomaga skozi najstniška leta, jih zabava in jim širi obzorja.
Več o reviji > 

Pil, maj 2021
Revija PIL

Naročniki na dom prejmete 15 % popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu