Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Tobogan

Se rad/a voziš po toboganu? Kaj pa vzpenjanje po njem, ti je všeč?

Vzpenjanje po toboganu ni enostavno.

Za varno plezanje moraš upoštevati nekaj pravil, da ne pride do nesreče. 

1. Najprej vedno preveri, da se po toboganu nihče ne spušča. 

2. Med plezanjem bodi zelo osredotočen.

3. Z rokama se drži za rob tobogana!

4. Če so na toboganu tudi drugi otroci, počakaj, da se spustijo, šele potem se lahko vzpenjaš.

5. Če ti prvič ne uspe, poskušaj znova in znova.

6. Če vas je na toboganu več, se lahko dogovorite in se vzpenjate vsi. Drug drugemu pri vzpenjanju pomagajte in se spodbujajte.

7. Po toboganu se ne vzpenjaj z umazanimi čevlji. Tobogan bo umazan, pa še spodrsne ti lahko.

8. Pri zavitem toboganu pa ne vidiš začetka tobogana. Zato ne moreš vedeti, ali je kdo na njem. Po takem toboganu se ne vzpenjaj.

Do vzpenjanja po toboganu imamo starši različen odnos.

Osnovno pravilo igre na toboganu je vzpenjanje po stopnicah in spuščanje po toboganu. Kljub temu pa to ni edini način uporabe tobogana. Eden pomembnejših elementov otroške igre je tvegana igra in tobogan jo omogoča. Tvegana igra otroke pripravlja na obvladovanje tveganih situacij v resničnem življenju ter odkrivanje, kaj je varno in kaj ne.

Vzpenjanje po toboganu je za otroke zahtevna naloga, ki ima več pozitivnih učinkov. Uči jih vztrajnosti in zaupanja v svoje sposobnosti, saj otroku večkrat spodleti. Poleg tega razvija gibalne sposobnosti, kot sta moč in koordinacija. Naloga odraslih je, da smo v bližini otrok in jih spremljamo pri odkrivanju sposobnosti in zmožnosti. Vzpenjanje po toboganu omogoča otroku, da spozna, da pravila v življenju niso vedno enaka. Otroka lahko naučite, da se po toboganu vzpenja samo takrat, ko ni nikogar drugega oz. takrat, ko ni gneče. Lahko postavite pogoj, da se lahko po toboganu vzpenja le, ko ste zraven vi ali druga odrasla oseba, in da tega ne počne, ko je sam.

 

Članek je bil objavljen v reviji Cicido.

Cicido je premišljeno zasnovana revija za predšolske malčke.
Otroke spodbuja na najpomembnejših področjih razvoja in jih vabi k branju v naročju starša, pripovedovanju, plesu, razmišljanju, gibanju, ustvarjanju …

Več o Cicidoju >

Revije_Cicido_2023/09
Cicido

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu