Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Psi pozimi

Si že kdaj videl psa, kako razposajeno teka po snegu in se valja po njem?

Ko naravo prekrije snežna odeja, ta s sabo prinese povsem nove vonjave, zvoke in občutke, ki so psom ravno tako zanimivi kot nam.

Skorajda ni psa, ki ne bi z veseljem pričakoval sprehoda v snegu. Vendar zima s sabo prinaša nekaj izzivov in naši štirinožni prijatelji v tem času potrebujejo dodatno oskrbo.
 

Pozor, sol!

Pasje tačke pozimi zahtevajo posebno nego. Po pločnikih in cestah v mrzlih dneh posipamo sol, ki preprečuje nastanek poledice. Vendar velika količina soli lahko draži pasje tačke. Blazinice se izsušijo in lahko razpokajo, to pa peče in boli. Psi si tačke tudi ližejo in jih na ta način umivajo. Tako lahko zaužijejo sol in drugo umazanijo, kar ni dobro zanje.

Po vsakem sprehodu zato skrbno obriši pasje tačke z vlažno krpo ali pa jih umij z mlačno vodo. Tako odstraniš sol, led in morebitno umazanijo, ki se je med prsti nabrala na sprehodu. Blazinice lahko svojemu štirinožcu zaščitiš tudi s posebnimi mazili. 
 

Tudi mene zebe

Čeprav je pasje telo pokrito z dlako, tudi pse pozimi zebe. Za mraz so še posebej občutljivi mladički, bolni in ostareli psi, psi majhnih pasem ter psi s kratko dlako brez podlanke. Veliko štirinožcev zato pozimi potrebuje pasji plašček. Plašček pa naj ne bo modni dodatek, ampak udobno oblačilo, ki bo kosmatinca ščitilo pred nizkimi temperaturami.

Narejen naj bo iz toplega in nekoliko raztegljivega materiala, ki ne šumi. Psu se mora lepo prilegati, da ga ne ovira pri gibanju. Predvsem pa naj pokrije trebuh in prsni koš, saj so ti deli telesa mrazu še posebej izpostavljeni. Kapuce in različni dodatki na plaščku bodo psa le ovirali, zato so povsem odveč.
 

Varno zavetje

Če pes biva zunaj, mu je treba pozimi omogočiti umik na toplo. To je lahko izolirana uta, ki jo opremimo s toplo odejo ali slamo, še bolje pa je, če je pes lahko v hiši s svojo družino. Poskrbeti je treba tudi za redno menjavanje pitne vode, da ta ne zmrzne. Zaradi mraza so psi pozimi pogosto tudi bolj lačni in potrebujejo nekaj več hrane. 
 

Ko sneg postane nadloga

Dolgodlakim psom lahko sneg povzroči kup preglavic. Nekateri psi imajo tako dlako, da se nanjo prime prav vse. Sneg se sprime v kepe med prsti, po nogah in trebuhu. Gibanje lahko zato hitro postane precej neprijetno, celo boleče. Če bo sprehod po snegu trajal predolgo, bo domov prišla velika kepa snega, pod katero se skriva pes!

Take pse lahko zaščitiš na več načinov. Postrižeš lahko dlako med blazinicami in jo namažeš s kremo, da se sneg nanjo ne bo prijemal.

Obstajajo tudi pravi pasji kombinezoni, ki pokrijejo vse štiri noge vse do tačk in tako preprečijo, da bi se na dlako prijemal sneg. Sneg lahko med sprehodom tudi sproti odstranjuješ. Vsekakor pa velja, da naj bodo sprehodi nekoliko krajši, po prihodu domov pa lahko kepe odstraniš z glavnikom in mlačno vodo.
 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu