Unovčite BON21 za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Na pot s psom

Na potovanje s psom

Prekrasno je potovati in počitnikovati s štirinožnim prijateljem. Pred tem pa je nujno pomisliti na nekaj stvari, da se počitnice ne spremenijo v nočno moro. Vsekakor preverimo, kakšen bo način potovanja, kje bomo stanovali, kakšne so vremenske razmere ...

Pojdimo po vrsti, najprej se moramo prepričati, ali so v želeni namestitvi hišni ljubljenčki dovoljeni. Veliko ponudnikov namestitev namreč ne želi psov v svojih prostorih. 

O tem sem se pogovarjal z lastnikom manjšega hotela v Ljubljani, v katerem so kužki dobrodošli in imajo z njimi dobre izkušnje. Zatrdil je, da so gostje s psi velikokrat boljši gostje, saj bolj poskrbijo za čistočo kot gostje brez psov, povrhu pa povzročajo manj hrupa od nekaterih, čeprav imajo s seboj kužka. Velikokrat se zgodi, da ponudniki ob rezervaciji dovolijo kužka, nato pa vidijo, da je naš kuža ogromen, in lahko ostanemo brez strehe nad glavo. Predvsem v Italiji moramo biti zelo pozorni, saj sicer sprejmejo kužka, a le do 30 cm plečne višine, takšnih pa je zelo malo.

Razmere 

Pomisliti moramo tudi na vremenske razmere. Na smučanju je po navadi mraz in veliko snega, na morju pa je zelo vroče. Premislimo, kaj to pomeni za našega kužka. Ali dobro prenaša vročino ali mraz? Pomembno je tudi, kaj bomo počeli na počitnicah. Na smučanju smo večji del dneva na smučišču, kjer ni varno imeti psa. 

Vsekakor sta jutranji sprehod pred smučanjem in takoj po njem nujna. Vprašati se moramo, ali bo kuža zadovoljen skoraj ves dan sam, saj bodo sprehodi pičlo odmerjeni, ker bomo po celodnevnem smučanju gotovo lačni in utrujeni.

 Zimska rekreacija za oba

Zimska rekreacija za oba

Na morju je podobno, le da snežne radosti zamenjajo morske. V nekaterih kampih imajo urejene pasje plaže in posebne kotičke, namenjene štirinožcem, kjer se lahko po mili volji zletajo. Precej pa je takih, kjer so žal kužki nezaželeni. Lahko pa se potrudimo in poiščemo hiško na samem, kjer s psom ne bomo nikogar motili.

Obiski kulturnih in drugih ustanov

Če nameravamo obiskovati muzeje ali galerije, morda zabaviščne parke, preverimo, ali imajo morda  organizirano varstvo za kužke.

Ni prijetno, če se mora eden od družinskih članov žrtvovati in čuvati kužka, medtem ko so drugi na ogledih. Šele ko smo prepričani, da bodo naše počitnice v užitek nam in našemu kužku, lahko načrtujemo pot do tja in nazaj.

Z avtom 

Pomembno je, da ima kuža dovolj prostora, da je varen, imamo zanj boks ali vsaj pasji varnostni pas. Ob hitrem zaviranju kužka, če ni pripet, odnese z veliko silo naprej, kar je lahko nevarno, celo usodno.

Varno v avtu

Varno v avtu

S seboj moramo imeti dovolj sveže vode in seveda delati redne postanke ob poti, da si vsi skupaj pretegnemo noge in opravimo potrebe.

Z vlakom

Psi so dobrodošli na vlaku, v nekaterih državah zahtevajo nagobčnik. Dobro je imeti s seboj kako posteljico ali odejo za kužka, da ni začudenih pogledov potnikov, medtem ko se naš kosmatinec z užitkom namesti na sedež. Sprevodniki so običajno do kužkov zelo uvidevni, vsi ljudje pa niso enako naklonjeni živalim.

Z avtobusom

Na medkrajevnih avtobusih zelo redko srečamo kužka. Ko pa smo na izletu v velikem mestu, lahko potrebujemo prevoz z avtobusom. Vsekakor večinoma zahtevajo, da nosi kuža nagobčnik. Tega pa ne potrebujejo psi spremljevalci, na primer slepih.

S trajektom ali ladjo

S trajekti vsaj po Evropi ni posebnih omejitev za pse, nekateri prevozniki, predvsem na severu Evrope, kužkom ne dovolijo, da bi zapustili vozilo med vožnjo. V sosednji Hrvaški je običajno vedno kakšen kuža na palubi. Z linijskim prevozom, ki lahko traja tudi 12 in več ur, znajo nastati težave in nekatere ladje imajo poseben pasji kotiček, kjer kužki opravijo svoje fiziološke potrebe.

Kužki uživajo na trajektih in ladjah

Kužki uživajo na trajektih in ladjah

Z letalom

So določene omejitve, nizkocenovni prevozniki ne sprejemajo psov, nekateri pa le do teže 8 kg skupaj z boksom ali torbo. To pa je tudi pogoj, da gre lahko kuža z vami na letalo tudi pri drugih letalskih prevoznikih. Težji kužki morajo potovati v boksu v tovornem delu letala.

Sam imam izjemno lepe spomine na edino pot, ki sem jo opravil s svojo psičko z letalom. Osebje je poskrbelo zanjo bolje kot za potnike na letalu. Pred vzletom me je pilot prišel vprašat, kakšno temperaturo naj nastavi v tovornem delu letala, kasneje pa mi je stevardesa pokazala video, da sem videl, kako ji je. Tudi letališki delavci so nadvse skrbno ravnali z njo.

Seveda ne smemo pozabiti na potrebna cepljenja in knjižico, pozanimajmo se, saj imajo različne države različne zahteve.

Pomembno je, da s kužkom na počitnicah vsi skupaj uživamo. Pes naj nas ne ovira, prav tako pa tudi mi njemu omogočimo prave počitnice, brez stresa. Pogosto ni mogoče dopustovati s kužkom, takrat mu poiščimo varstvo, kjer se bo tudi on zabaval in užival: to je lahko pri sorodnikih, prijateljih ali v pasjem hotelu. Obojim bo ob ponovnem snidenju zapelo srce od veselja.

 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet, februar 2020
Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu