Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Slovenija ima veliko naravnih kopališč. Predstavlja jih tudi knjiga Najlepše stvari so zastonj

Čof v vodo

Ko se dvignejo temperature, se radi okopamo v naravi. Kje? Predstavljamo tri domača naravna kopališča, ki vas bodo navdušila.

Tudi če ne greste na morje, lahko kotičke za kopanje v naravi najdete v prav vseh slovenskih pokrajinah. 

V osrčju Gorenjske je poleg Blejskega in Bohinjskega jezera naravno kopališče Šobčev bajer (plačljivo), obkrožen s čudovitimi razgledi in idilično naravo, bajer pa najdete tudi pri Ribnem.

V osrednji slovenski regiji sta priljubljeni točki Podpeško jezero in Iški vintgar. Na robu Notranjske je dobrodošla ideja za ohladitev v poletnih mesecih Jezero Bloke, med čistejšimi jezeri v Sloveniji je tudi Kočevsko jezero.

Priljubljeni izletniški kraji za kopalce so ob Idrijci in Soči na Primorskem, Velenjsko jezero na Štajerskem, vodni park Radlje na Dravi (plačljivo) in Soboško jezero v Prekmurju.

Na Dolenjskem so določena mesta za kopanje na reki Krki (kopalni območji Žužemberk in Straža, Kostanjevica na Krki …). Mi smo tri predloge za kopalni izlet povzeli po knjigi Najlepše stvari so zastonj Igorja Drnovška, ki je v priročniku zbral vrsto zanimivih doživetij v naravi za vso družino.
 

Kolpa ─ prelepi kotički  in športne aktivnosti

Kolpa je ena najprijaznejših rek v Sloveniji. Miren tok, topla voda, primerna za kopanje, in neokrnjena narava se kar ponujajo za poletne počitnice. Z mlini, žagami in kovačijami se pokaže v svoji značilni podobi.

Kolpa je ena najprijaznejših rek v Sloveniji

Kolpa je ena najprijaznejših rek v Sloveniji.

Vzdolž reke je precej kopalnih območij z lepimi kotički za počitek, igro, piknik ali športne aktivnosti (Prelesje – Kot, Damelj, Učakovci – Vinica, Adlešiči, Podzemelj …). V bližini so kampi, kjer se lahko okrepčate, prespite ali najamete čoln.
 

Nadiža ─ plavanje v čisti, neokrnjeni naravi

Nadiža je najtoplejša alpska reka pri nas. Njeno ime pomeni vodo, ki z močnim izvirom privre na dan. Njena voda je čista, njen tok miren.

Nadiža je najtoplejša alpska reka pri nas

Nadiža je najtoplejša alpska reka pri nas.

Tudi globina vode v koritih Nadiže je pravšnja, tako da ni treba vseskozi paziti, da boste med plavanjem z nogami podrsali po dnu struge. Čez Napoleonov most, ki je dober kilometer iz Podbele, naj bi leta 1797 korakali Napoleonovi vojaki proti vzhodu. 
 

Jasna – osvežitev v kristalnem ogledalu Julijcev

Jezero sestavlja dvoje jezerc ob sotočju Velike in Male Pišnice. Kopalce in druge obiskovalce pričakujejo pomoli in 6 metrov visoka razgledna ploščad.

Voda je v Jasni kristalno čista

Voda je v Jasni kristalno čista.

Voda je kristalno čista, za marsikoga sicer hladna, kar ima svoje prednosti: v njej ni gneče, ob njej pa veliko prostora za brezskrbno igro. Okoli jezera se lahko sprehodite po urejenih poteh Kekčeve dežele ter uživate v pogledu na mogočne gore v ozadju.

Najlepše stvari so zastonj
Igor Drnovšek

Menu