Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Okusimo Grčijo

Grški okusi na krožniku

Grki radi kuhajo in radi tudi dobro jedo. Uživajte pri mizi tudi vi z okusnimi recepti, ki dišijo po Grčiji.

Grška hrana je zelo okusna in zdrava. Njihov jedilnik bogati veliko vrst zelenjave, ki jo pogosto pripravljajo v pečici, jedi pa začinijo s sredozemskimi začimbami.

Za pokušino smo vam pripravili tri recepte, ki jih je v knjigi Okusimo Grčijo zbrala Marjana Fras, Slovenka, ki je v Grčiji živela 28 let. Po vrnitvi v Slovenijo se je odločila zapisati recepte ter okusno in zdravo grško kulinariko bolje predstaviti tudi Slovencem.
 

Zelenjavni žepki

Zelenjavni žepki

Sestavine

Testo

  • 500 g moke
  • ½ skodelice olivnega olja
  • 1 žlička soli
  • ⅔ skodelice vode
  • 2–3 žlice domačega žganja
     

Nadev

  • 500 g špinače
  • divja zelišča: kislica, koromač, divji peteršilj …
  • ½ šopka mete
  • 4 mlade čebule
  • 300 g skute ali fete
  • 2 jajci in 1 rumenjak
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, poper
1

Za testo zmešamo moko in sol, dodamo olivno olje in žganje ter s prsti pregnetemo. Dodamo toliko vode, da dobimo malo bolj čvrsto testo, ki se ne lepi na prste. Pokrijemo ga z vlažno krpo in pustimo počivati 1 uro.

2

Za nadev špinačo in zelišča operemo in na drobno narežemo. Dobro posolimo in pregnetemo, da listi izločijo odvečno tekočino. Špinačo in zelišča zmešamo z narezano čebulo, nadrobljeno skuto ali feto in preostalimi sestavinami.

3

Testo razvaljamo na pol centimetra debelo in izrežemo kroge premera 10 cm. Na vsakega položimo polno žlico nadeva in ga prepognemo, da nastane polmesec. Robove stisnemo s prsti ali vilicami, da žepke dobro zapremo.

4

Zelenjavne žepke lahko ocvremo v vročem olju ali jih položimo v naoljen pekač in pečemo pri 180 °C približno 45 minut.

 

Humus s čičeriko

Humus s čičeriko

Sestavine

1 skodelica suhe čičerke

1 žlica tahinija

4 stroki česna

sok 1 limone

2 žlici olivnega olja

1 žlička mlete orientalske kumine

½ žličke kajenskega popra

malo sveže mletega črnega popra

2 žlici sesekljanega svežega peteršilja

sol

1

Čičerko namakamo v rahlo posoljeni mlačni vodi 8 ur. Nato vodo odlijemo in čičerko pristavimo s svežo vodo. Skuhamo jo skupaj s 3 stroki česna, ki bodo stročnici dali sladkast okus.

2

Čičerko in česen odcedimo ter z malo vode zmeljemo v multipraktiku, da nastane gosta krema. Prestavimo jo v čisto skledo in dodamo limonin sok, tahini, stisnjen preostali česen, sol, olivno olje, orientalsko kumino, kajenski in črni poper.

3

Zmes dobro zmešamo z metlico za stepanje. Na koncu vmešamo še peteršilj.

 

Namaz iz ribjih iker

Namaz iz ribjih iker

Sestavine

200 g suhega kruha

200 g ribjih iker (taramas)

2 žlici čebule

⅔ skodelice olivnega olja

⅔ skodelice koruznega olja

⅓ skodelice limoninega soka

1 žlica sesekljanega peteršilja

1

Kruh namočimo v vodi in odcedimo. Ikre v možnarju dobro stolčemo v gladko pasto, dodamo naribano čebulo in nekaj kapljic olivnega olja, še naprej stepamo in postopoma dodajamo kruh in olje.

2

Ko porabimo vse olje, prilijemo še malo limoninega soka in stepamo tako dolgo, da nastane gladka zmes.

3

Namaz okrasimo s peteršiljem in postrežemo.

 

Kupujte knjige še ceneje v Svetu knjige

Člani Sveta knjige imajo vedno najmanj 20 % pa tudi do 70 % popust.

Okusimo grčijo
Okusimo Grčijo
Marjana Fras

Menu