Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Marjana Fras je Slovenka, ki se je zaljubila v Grka, Grčijo in grško kuhinjo.

Slastno in zdravo, z vonjem po morju in soncu

Marjana Fras je Slovenka, ki se je zaljubila v Grka, Grčijo in grško kuhinjo.

Večino receptov za jedi, ki jih je zbrala v kuharski knjigi Okusimo Grčijo, ji je zaupala tašča s Krete, nekaj prijateljica s Kefalonije, nekaj pa jih je povzela iz splošne grške kuhinje.

»V veliko veselje mi bo, če vas bom navdušila za grško kuhinjo, saj je zelo okusna in zdrava, priprava jedi pa ni zapletena in se je z lahkoto loti tudi začetnik,« je povedala Marjana Fras ob izidu svoje kuharske knjige Okusimo Grčijo
 

V knjigo Okusimo Grčijo ste poleg kuharskih receptov vključili tudi zanimivosti o grških praznikih in običajih, ki so povezani tudi s hrano. Ste občutili kakšno pomembno razliko med praznovanjem na katoliški oziroma pravoslavni način?

Grki se na praznike pripravljajo s 40-dnevnim postom, ko mnogi uživajo samo zelenjavo ali pa niti olja ne. Vero jemljejo resno in se držijo tradicije. Praznujejo zelo tradicionalno, v širšem družinskem krogu, s sorodniki in prijatelji. Zanje so prazniki še bolj pomembni in pompozni kot za katolike. Za veliko noč pečejo velikonočne pletenice in kekse, skuhajo velikonočno enolončnico, ki po dolgem postu pripravi telo na uživanje mesa, na ražnju se pečeta jagnjetina ali kozje meso.

Grki običajno praznujejo zunaj, v naravi, z glasbo in s plesom, miza pa je obložena z dobrotami. Ob vstajenju Kristusa pripravijo velik ognjemet in vse je zelo praznično. Običaji in navade so jasno določeni. Božiča si ne bi znali predstavljati brez božičnih kolednic in tradicionalnih božičnih piškotov, kot so melomakarona in kurabjedes, vstopa v novo leto pa ni brez novoletnega kolača vasilopita, v katerega skrijejo kovanec, ki prinaša srečo tistemu, ki ga dobi v svojem kosu.
 

V Sloveniji imamo potico, ki ji je Evropska komisija podelila tudi naziv zajamčena tradicionalna posebnost. Ima tudi grška kuhinja jed, ki je tako značilna za Grčijo?

Grčija ima kar precej jedi, po katerih je znana. Skoraj vsi poznajo in imajo radi pito suvlaki, torej v pito (tortiljo) zavit ražnjič z omako tzatziki, čebulo, paradižnikom in ocvrtim krompirčkom. Že v stari Grčiji so zavijali lističe vinske trte v dolmades, ki so še danes znani po celem svetu.

Grčijo predstavljajo tudi znana grška solata, 'ta prava' musaka z jajčevci, baklava, špinačna pita in druge slane pite, feta iz ovčjega sira, pa tudi kremasti grški jogurt, ki se z medom postreže kot sladica. Pijače, po katerih slovi Grčija, so uzo, recina oziroma vino z borovo smolo in seveda vsem znana metaksa.
 

Zanimivost, ki ste jo omenili, je, da se precej grških jedi peče v pečici. V mediteranskih deželah, kjer temperatura pade le v zimskem času, je peka v hiši ali stanovanju precej 'vroča' zadeva? V katerem delu dneva se jedi postavijo v pečico?

Posebej poleti, ko je vroče, grške gospodinje vstanejo zgodaj zjutraj in že takrat postavijo jed v pečico. V obdobju, ko je še posebej vroče, se peki v hiši raje ognejo in postrežejo s svežimi solatami ali sadjem. V navadi je tudi, da pekač s pripravljeno jedjo odnesejo v pekarno, kjer jim jed spečejo, in jo potem pečeno odnesejo domov.
 

Olivnemu olju ste napisali pravo hvalnico, opazila pa sem, da v receptih na njem tudi pečete! Ga ni škoda?

Grške gospodinje prisegajo na to, da sta peka in kuhanje na olivnem olju bolj zdravi in bolj okusni. Ker je olivnega olja dovolj, res ne štedijo z njim. Nihče niti ne pomisli na to, da bi ga bilo škoda. Rastlinska olja večinoma veljajo za nekaj drugorazrednega in jih uporabljajo bolj poredko, seveda pa v restavracijah in tavernah za cvrtje uporabljajo rastlinsko olje.

Grške gospodinje prisegajo na to, da sta peka in kuhanje na olivnem olju bolj zdravi in bolj okusni.

Krompirju je dodeljen manjši del grške kuhinje – v nasprotju s slovensko, saj si brez praženega krompirja ne znamo predstavljati nedeljskega kosila! Obstaja tudi v grški kuhinji živilo ali jed, ki ima podoben status nenadomestljivosti in priljubljenosti?

Krompir je v grški kuhinji zelo priljubljen, res pa je, da se ga kot prilogo večinoma cvre (pomfri) ali peče v pečici. So pa mnoge grške jedi pripravljene z rižem; špinača z rižem, dolmades z rižem, zelje z rižem. Na Kreti dodajo riž čičerki in leči, za praznično kosilo pripravijo jagnjetino z znano jagnječjo rižoto. Če otrokom določena jed ni všeč, jim matere pogosto ocvrejo krompirček, in to se jim zdi nekaj zdravega. Moje hčerke so se včasih pritoževale, ker jaz krompirčka nisem cvrla.
 

Katere slovenske jedi ste v Grčiji najbolj pogrešali? Ste doma skuhali tudi kaj slovenskega?

V Grčiji nisem pogrešala slovenskih jedi, saj sem kuhala kombinirano, tako grške kot tudi slovenske jedi, kot so zelje in pražen krompir. Večkrat sem pekla jabolčni zavitek ali jabolčno pito. Hčerke pa so v Grčiji pogrešale ocvrtega (pohanega) piščanca, kar so seveda nadoknadile, ko smo prihajali na obisk v Slovenijo.

Okusimo Grčijo
Okusimo Grčijo
Marjana Fras

Cena: 27,99 €

 

Kupujte knjige še ceneje v Svetu knjige

Člani Sveta knjige imajo vedno najmanj 20 % pa tudi do 70 % popust.

Okusimo grčijo
Okusimo Grčijo
Marjana Fras

Cena: 22,35 €

Menu