Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Globalno segrevanje

Globalno segrevanje ozračja

Filipa, 11-letnega bralca revije Moj planet, zanima, kaj segreva naš planet.

Veliko berem Moj planet. Enkrat sem celo na kvizu osvojil majico Moj planet! Zanima me, kako pride do procesa globalnega segrevanja in kdo v bistvu segreva naš planet. Prosim, odgovori mi!

Filip, 11 let

Naš planet Zemlja energijo prejema od Sonca v obliki svetlobe. Vsak trenutek je prejme toliko, kot bi jo proizvedlo 200 milijonov jedrskih elektrarn, kakršna je v Krškem! Če bi vsa ta energija ostala ujeta na Zemlji, bi se naš planet samo segreval in segreval. Na srečo ni tako. Nekaj malega sončne energije ujamejo rastline, večino pa Zemlja odda v vesolje. Če bi Zemlja kot celota oddala enako energije, kot je prejme od Sonca, se ne bi ne segrevala in ne ohlajala. Rečemo, da bi bila v toplotnem ravnovesju. Pa je res tako? 

Učenjaki so ugotovili, da se naš planet v zadnjih desetletjih segreva, kar pomeni, da zadrži več sončne energije, kot je odda v vesolje. 

Krivi smo ljudje

Za to globalno segrevanje naj bi bil kriv človek. Kako je to mogoče? Pri Zemljinem oddajanju energije v vesolje pomembno vlogo igra tako imenovani učinek tople grede. Vsi najbrž veste, kaj je topla greda. To je zgradba iz stekla ali prozorne plastike. Ko nanjo posije Sonce, je v njej topleje kot v okolici, zato lahko v topli gredi vrtnarji gojijo rastline tudi takrat, ko je zanje na prostem prehladno.

Zakaj je temperatura v topli gredi višja kot zunaj? Sončna svetloba se brez težav prebije skozi steklo ali plastiko. Tla in predmeti v njej se segrejejo in oddajajo nam nevidno infrardečo svetlobo. No, steklo pa infrardečo svetlobo le slabo prepušča, zato ta ostane ujeta v topli gredi. Zrak in vse, kar je v njej, se zato segreje.

Ilustracija: Damijan Stepančič

Vpliv ozračja

Učinek tople grede ustvarja tudi naše ozračje. To je zelo prepustno za vidno svetlobo. Ta z lahkoto pride do tal in morij ter jih segreje. Segreta tla in morja pa oddajo infrardečo svetlobo, ki poskuša pobegniti v vesolje. Toda v zraku sta dva plina, ogljikov dioksid in metan, ki kot steklo tople grede preprečujeta, da bi infrardeča svetloba enostavno pobegnila v vesolje.

To pomeni, da ogljikov dioksid in metan del energije Sonca zadržujeta na Zemlji in je ta zato toplejša, kot če teh dveh plinov v zraku ne bi bilo. Več ko je teh dveh plinov v zraku, pravimo jima tudi toplogredna plina, več toplote zadržita in višja je temperatura na Zemlji.
Več ko je toplogrednih plinov (ogljikov dioksid in metan) v zraku – višja je temperatura na Zemlji. 

Človek s kurjenjem premoga, nafte, avtomobili in kmetijsko dejavnostjo ustvarja veliko toplogrednih plinov, zato se Zemlja tudi segreva. Posledice takega segrevanja, pa če se temperatura poveča le za stopinjo ali dve, so katastrofalne, saj se spreminja podnebje in s tem tudi življenjske razmere na Zemlji. Če človeštvo ne bo zmanjšalo proizvodnje toplogrednih plinov, se bo naš planet lahko tako spremenil, da na njem ne bomo mogli živeti.

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet, september 2020
Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu