Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Sončni mrk

Delni Sončev mrk – 25.10.2022

Sončev mrk je med najbolj osupljivimi nebesnimi pojavi.

Do sončnega mrka pride, ko gre za opazovalca na Zemlji Luna čez ploskvico Sonca. To pomeni, da je Luna takrat natanko med Zemljo in Soncem. 

Sončevi mrki so lahko delni, ko Luna zakrije le del Sonca, in popolni, ko Luna za nekaj minut zakrije celotno Sonce. 25. oktobra bomo lahko tudi iz Slovenije sredi dneva doživeli delni Sončev mrk.

MP2 cl2 mrk 1920px

Res redek nebesni pojav?

Zdi se, da so Sončevi mrki zelo redek nebesni pojav, ker jih v nekem kraju le redko vidimo. Toda astronomi so izračunali, da je bilo oziroma bo med letoma 1207 pr. n. št. in 2161 8000 Sončevih mrkov. V povprečju torej 238 mrkov na stoletje oziroma več kot dva mrka na leto. Od tega je kar 28 odstotkov popolnih Sončevih mrkov oziroma 66 v vsakem stoletju. Pogostost Sončevih mrkov je torej večja, kot bi si na prvi pogled mislili. Res pa je, da so popolni Sončevi mrki v istem kraju v povprečju vidni le vsakih 450 let! V Sloveniji je bil zadnji tak mrk viden leta 1999, naslednji pa bo leta 2081.

Letošnji delni mrk 

Delni Sončev mrk ni tako dramatičen nebesni pojav kakor popolni. Kljub temu pa si mrk velja ogledati in kar s telefončkom narediti kako zanimivo fotografijo. Podatki za mrk so za Ljubljano, za druge kraje po Sloveniji pa se časi razlikujejo največ za minuto.

Mrk se bo začel ob 11. uri 18 minut. Takrat se bo Lunina ploskvica prvič navidezno dotaknila Sončeve ploskvice. Nato bo Luna zakrivala vse večji del Sonca. Sredina mrka bo ob 12. uri 20 minut. Takrat bo Luna zakrila približno 36 odstotkov premera ploskvice Sonca. Mrk se bo končal ob 13. uri in 24 minut.

 

MP2 cl2 MRK 2

Opozorila pri opazovanju Sonca

Opazovanje in fotografiranje Sončevega mrka in Sonca nasploh zahtevata nekaj znanja in primerne opreme, saj je naša zvezda zelo svetlo nebesno telo. Močna svetloba lahko trajno poškoduje oči. Verjetno ste se že kdaj igrali z lečo in ob jasnem dnevu z njo zbirali Sončeve žarke ter zažigali papir. Kar pomislite, kaj bi se zgodilo, če bi na mesto papirja postavili oko. Tudi v očesu se nahaja majhna leča, ki zbira svetlobo. Če z nezaščitenim očesom pogledamo naravnost v Sonce, očesna leča usmeri žarke na mrežnico in jo zažge oz. bolje rečeno skuha. S prostim očesom lahko torej Sonce opazujemo le zjutraj in zvečer, ko je zelo nizko nad obzorjem, ali pa skozi meglo in oblake. Toda obilica Sončeve svetlobe ni edina nevarnost za oči, nevarni sta tudi ultravijolična in infrardeča svetloba, ki ju moramo med opazovanjem zaustaviti, preden prideta v oko. Še bolj nevaren je pogled v Sonce skozi daljnogled, ki ni opremljen s posebnimi filtri. Daljnogled namreč zbere in pošlje v oko veliko več svetlobe kot pri opazovanju Sonca brez daljnogleda. Če hočemo varno opazovati našo zvezdo, potem moramo naše oči zaščititi s filtri, ki primerno oslabijo Sončevo svetlobo in zadržijo ultravijolično in infrardečo svetlobo. Pri tem moramo upoštevati tudi nekaj osnovnih pravil in nasvetov za opazovanje.
 

MP2 cl2 MRK 1

Opazovanje in fotografiranje

Za varno opazovanje Sonca oz. Sončevega mrka s prostim očesom lahko uporabimo le nepoškodovano varilsko steklo oziroma posebno folijo za opazovanje Sonca, ki je znana pod različnimi imeni in jo uporabljajo astronomi, kupimo pa jo lahko v specializiranih trgovinah z astronomsko opremo. Po navadi je sončna folija vgrajena v posebna očala, kar naredi opazovanje Sonca in mrka lažje. Varilsko steklo lahko kupimo v vsaki bolje založeni tehnični trgovini in ni drago. Paziti moramo le, da kupimo dovolj temno steklo, ki je označeno z 12 ali več.

Sonce opazujemo tako, da varilsko steklo oziroma sončno folijo prislonimo k očesu in šele nato pogledamo v Sonce. Tudi pri fotografiji mrka lahko uporabimo ti dve zaščitni stekli, le da jih pritrdimo pred objektiv fotoaparata oziroma pred lečo kamere v telefonu. 

Pri opazovanju Sonca ne smemo uporabljati doma narejenih filtrov iz potemnjenega stekla ali drugih folij, ker je njihova uporaba zelo nevarna za oči!
 

V sonce nikoli ne gredamo brez posebnih filtrov! V sonce nikoli ne pogledamo skozi daljnogled! Otroci morajo sonce oz. sončev mrk opazovati z odraslo osebo. Opazovanje sonca z daljnogledi naj bo vedno ob prisotnosti izkušenih mentorjev oz. astronomov.

Javno opazovanje v Ljubljani

Prirodoslovni muzej Slovenije in zavod Cosmolab bosta 25. oktobra na Kongresnem trgu v Ljubljani organizirala javno opazovanje Sončevega mrka. Tam bo veliko astronomov, ki vam bodo s teleskopi in tudi drugače omogočili varno opazovanje Sonca in ponudili strokovno razlago. Vidimo se tam!

Več informaciji o dogodku na socialnih omrežjih in spletni strani Prirodoslovnega muzeja: www.pms-lj.si.
 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Revija_mojplanet_okt_2022
Moj Planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu