Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Z zvočnicami do boljšega branja

Ali lahko zvočne knjige najmlajšim pomagajo pri boljšem branju? Preberite, kaj menijo strokovnjaki.

Preden smo kot vrsta zgodbe zapisovali, smo jih poslušali. Z vedno večjo priljubljenostjo zvočnih knjig se vračamo k svojim davnim koreninam, a z zelo sodobnim pridihom. 

Kako pa lahko torej zvočne knjige pomagajo pri branju? Gre to sploh skupaj?
 

Branje odpira nov svet

Branje je velik korak v otrokovem odraščanju. Tako kot plazenje in hoja otroku odpreta cel svet raziskovanja, bi enako lahko rekli za branje. Ko se otrok nauči brati, lahko sam raziskuje življenja in avanture resničnih in pravljičnih junakov. Z branjem pobegne v drug svet, se nauči novih veščin in odkriva oddaljene kraje. 
 

Je branje le poznavanje črk?

Ko govorimo o učenju branja, govorimo o dveh stopnjah. Eno je poznavanje črk, zlogov in besed ter njihovo prepoznavanje v tekstu. Drugo pa je razumevanje teksta. Črke začnejo otroci prepoznavati nekje od četrtega leta dalje, saj jih pri tem spodbujamo v vrtcu in doma. Razumevanje teksta pa je bolj kompleksna naloga, ki se razlikuje od otroka do otroka. 

V veliko pomoč pri učenju branja in razumevanja zgodb so otrokom lahko zvočne knjige. Avdio ali zvočne knjige so knjige, ki jih običajno berejo profesionalni igralci in igralke, saj imajo še posebno dobro razvit smisel za interpretacijo, njihovo branje pa je tudi z jezikovnega stališča brezhibno. 
 

Kaj imajo zvočne knjige z branjem?

Angleški nacionalni sklad za pismenost si prizadeva za izboljšanje bralnih, pisalnih, govornih in slušnih sposobnosti, predvsem v skupnostih, ki so ekonomsko ogrožene. Pod drobnogled so vzeli zvočne knjige in ugotovili, da otoku ne omogočijo le poslušanje zgodbe, ampak jim pomagajo poglobiti razumevanje tona, izgovorjave, naglasov in dialektov.

Raziskava je hkrati pokazala, da poslušanje zvočne knjige zahteva enake kognitivne sposobnosti kot branje, zato podpira razvijanje tistih veščin, ki jih otroci potrebujejo pri branju, kot so razumevanje jezika, sposobnost razumevanja in dobro pomnjenje informacij.

 

Ugotovili so tudi, da lahko poslušanje človeškega glasu sproži močnejši čustven odziv kot branje zapisane besede ali gledanje filma, kar nakazuje na to, da imajo zvočne knjige potencial, da podprejo otrokovo čustveno inteligenco.

Ugotovili so še, da so zvočne knjige zelo primerne za mlade bralce, ki jim ne gre najbolje, ali tiste, ki imajo do branja odpor. Otroci lažje dostopajo do bolj širokega žanrskega in vsebinskega spektra knjig, poslušajo pa lahko tudi zgodbe, ki presegajo njihov nivo branja. 
 

Zvočne knjige pomagajo pri večerni rutini

Branje z otrokom je zelo pomembno, predvsem zaradi bližine in priložnosti za pogovor o pomembnih temah. A niso vsi starši navdušeni in izjemni bralci. Dobra alternativa večernemu branju je skupno poslušanje pravljic. S tem imata še vedno izkušnjo skupnega branja, tako kot ustreza obema.

Z zvočnimi knjigami lahko več zgodb vnesete v družinsko dinamiko. Pravljice lahko poslušate na poti v vrtec ali ko se med vikendom odpravljate na izlet ali kosilo k starim staršem.

 

Zvočnice v Mladinski knjigi PLUS

Pri Mladinski knjigi smo razvili mobilno aplikacijo Mladinska knjiga PLUS, ki je super izbira za navihane in radovedne otroke ter zaposlene starše. Vas zanima, zakaj?

  • Ker lahko s svojim otrokom vsak dan poslušate najboljše zvočne pravljice. 
  • Ker so nekatere zvočne pravljice kultne radijske igre, spet druge pa so uglasbili priznani slovenski glasbeniki.
  • Ker za ceno ene kave na teden najdete zgodbe za otroke vseh starosti, hkrati pa tudi veliko vsebine zase.
  • Ker lahko svojemu otroku olajšate učenje branja in mu knjige prikupite na drugačen način.
  • Ker lahko z enim uporabniškim računom na počitnice vzamete najljubše knjige vseh družinskih članov, nato pa jih berete in poslušate na treh različnih napravah.
  • Ker boste redno odkrivali nove uspešnice domačih in tujih avtorjev.

Aplikacijo lahko brezplačno raziskujete kar 14 dni

Pred uporabo mobilne aplikacije se registrirajte na spletni strani. Ob registraciji določite svoje uporabniško ime in geslo. Na mobilni telefon ali tablico prenesite aplikacijo Mladinska knjiga PLUS in se prijavite s svojim uporabniškim imenom in geslom.

Aplikacija Mladinska knjiga PLUS

Menu