Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Dav Pilkey: Pasji mož - 22 kaveljcev (8. knjiga)

Ni miru za Pasjega moža

Nori štosi, akcija in napetost. Spoznajte prigode superjunaka z imenom Pasji mož.

Nedolgo tega sem pospravljala predal svoje »miznice«. V njem hranim tudi mapo, v katero sem več let med prazne liste, ovojnice in drugo vlagala tudi spominke vseh vrst.

Na dan so pokukali okraski, risbice, ki jih je izdelal moj sin Luka v prvih šolskih letih, tudi šolski spisi, ko se mi je oko ustavilo na drobni knjižici s platnicami iz kartona in napisom spodaj: Dav Pilkey Kapitan Gatnik.

V misli mi je privrelo toliko spominov, da sem se morala nasmehniti. Kapitan Gatnik je skupno ime za imenitno odtrgane zgodbe o prigodah carskih in šponskih mulcev Grega in Klemna z bujno domišljijo, ki jih je Luka (in milijoni otrok po svetu) oboževal, Združenje ameriških knjižnic pa svoji mladini odsvetovalo za branje. Na te knjige so namreč dobili v knjižnicah in šolah največ pisnih pritožb, saj naj bi bile s svojo vsebino neprimerne za otroke.

Naš nadobudni bralec pa je požiral knjige o Kapitanu Gatniku s takšno strastjo, da jih je vse, skupaj dvanajst, prebral najmanj po trikrat.

In kaj je tako oboževal v teh knjigah z veliko elementov stripa in risank, sicer primernih za otroke (tudi slabše bralce), starejše od osem let? Obilo akcije, trapastih štosov in slikogiba, zabavnih dialogov, briljantnih domišljijskih likov in njihovih poimenovanj, naj bodo to pterodaktil 'piškotek', bionični hrček ali napadalna govoreča stranišča.

Pohodu nalezljive »norosti« med slovenske bralce je izdatno botroval tudi Boštjan Gorenc - Pižama, ki je knjige (tudi tiste v barvah) prevedel in priredil.
 

Gore akcije, gore traparij in gore slikogiba

Ko nekaj časa ni bilo nove knjige o Gatniku, je sin po malem že zaskrbljeno spraševal, kdaj bo nova in zakaj je ni. Vsakokrat ko sva šla v knjižnico, je tekel pogledat k policam, če je vendarle že prišla nova.

Ni mi verjel in ni pomagalo, ko sem mu rekla, da mu bom jaz, ki delam v Založbi, prva povedala zanjo. V tolažbo sem mu potem prinesla lik Kapitana Gatnika, izrezan iz kartona. Prdopovšter, priložen eni od knjig, je bil itak glavna atrakcija na praznovanju njegovega rojstnega dne. 
 

Resnice o »odtrganih« starcih

Kaj torej ameriški pisatelj in ilustrator Dav Pilkey ve in zna takšnega, da je s svojim pisanjem otrokom tako zlezel pod kožo?

Otroško dušo in krivice, ki jih doživljajo, dobro pozna, zato otrokom, tudi zaradi lastnih izkušenj v otroštvu, rad drži štuporamo pri nedolžnih potegavščinah, ki sicer spravljajo ob živce tako starše kot učitelje.

»Pravijo, da odrasli porabijo prvi dve leti življenja svojih otrok, da jih naučijo hoditi in govoriti … naslednjih šestnajst pa se trudijo, da bi otroci sedeli pri miru in molčali. Isto je z navajanjem na kahlico: večina odraslih se prva leta otrokovega življenja brezskrbno pogovarja o lulanju in kakanju … a ko se otroci izučijo umetnosti stranišča, jim nemudoma prepovejo, da bi še kdaj omenili kakanje, lulanje, školjke in preostale stvari, povezane s stranišči. Nenadoma se jim take stvari zdijo nespodobne in prostaške in jih ne nagrajujejo več s pohvalami in piškoti in sokom.«

Ameriški pisatelj in ilustrator Dav Pilkey

»Zakaj odrasli to počnejo? Zakaj najprej nekaj spodbujajo, pozneje pa to isto prepovedujejo? Kaj naj si mislijo drugega otroci ob tem, kot da so odrasli »pritegnjeni« in da je treba »budno bdeti nad njimi«.

Z branjem takšnih, nedvomno naklonjenih avtorjevih sporočil si otrok malce priveže dušico. Z njihovo pomočjo se mehčajo kalupi, ki jim jih odrasli hote-nehote natikamo med vzgojo.

Avtorjeve domišljijske domislice pa dobesedno detonirajo tudi v njegovih možganih, ki v skokovitih fazah zorenja v tem obdobju kar hlepijo po gibanju in akcijah.
 

Pasji mož, Pilkeyjev borec proti zločinu

Dav Pilkey si je izmislil že tudi stripovskega super junaka z imenom Pasji mož. To je prav posebno bitje – z žilavim telesom policista in brihtno glavo psa ima izostren nos za kriminalce. Zato naj se mladež pred branjem pripravi na hitro akcijo, napetost, tudi romantiko in nore štose!

»Pilkey … je ponovno izstrelil puščico veselja naravnost v gorečo dušo milijonov mladih bralcev.«
-Booklist

Že v prvi knjigi, ki prinaša štiri zgodbe v stripu, je očitno, da svetu še ne gre na bolje. Nastopi kup pokvarjencev vseh vrst, ki so za svoje idejne zloprdce pripravljeni pogubiti ves svet. Kos pa so jim seveda samo superjunaki, kot je Pasji mož.

Po mestu razsaja zlobni robot, Hot dogi sprožijo vojno hrenovk, hudobna županja hoče prevzeti oblast – Pasji mož ima dela res čez glavo. Ob branju bodo otroci še gibali slike, se naučili risati glavne junake ... V seriji so izšle še knjige: Pasji mož - Snet s ketne, Pasji mož - Povest o dveh muckihPasji mož in Mačji mulc, Pasji mož: Gospodar bolh, Pasji mož: Ravs divjinePasji mož: H komu se kotali? in Pasji mož: 22 kaveljcev.

»Razposajeno zabavno in izvirno dodatno branje za vse osnovnošolce.«
-School Library Journal

In še klic staršem in otrokom! Pasji mož v prvi knjigi, jasno, – poleg boja za pravico – izpostavi tudi pomen branja.

V tretjem poglavju vsem bralcem, ki ne verjamejo ne učiteljem ne staršem in ne drugim pridigarjem, da branje ščiti pred poneumljanjem, nazorno (z besedo in sliko) in brezkompromisno pokaže, kako se svet brez branja knjig zelo hitro znajde na robu popolne katastrofe. Uf! Grozno, res.

Dav Pilkey: Pasji mož - Ravs divjine

Dav Pilkey: Pasji mož - Ravs divjine

A, kako, pravijo, se že zadnji smeje? Najslajše, vendar! Že, že, z našim novim junakom pa tudi po pasje. Kaj nam zdaj še preostane? Hja, skok na branje! 
 

Preberite zgodbe o Pasjem možu

Več knjig avtorja - Kapitan Gatnik v barvah

Menu