Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Joe Abercrombie: Odloči naj vojna

Fantazijski svetovi vabijo

Privoščite si fantazijski pobeg!

Spoznajte fantazijo od blizu – od temeljnih del fantazijske književnosti do sodobnih uspešnic, ki jih lahko prebirate tako v slovenskem kot angleškem jeziku.

Uredniki Mladinske knjige in Cankarjeve založbe – Darja Marinšek, Alenka Veler in Aljoša Harlamov – priporočajo naslednje naslove.
 

Darja Marinšek, urednica leposlovja pri Mladinski knjigi

Darja Marinšek, urednica leposlovja

Joe Abercrombie: Odloči naj vojna
Ker Abercrombie ruši predstave o stereotipnih junakih fantazijske literature in je ustvaril celo kopico oseb iz mesa in krvi, z očarljivo odvratnim inkvizitorjem Glokto na čelu. In ker je po več kot treh letih (odkar je izšel prvi del) slovenskim bralcem naposled na voljo cela trilogija.

Scott Lynch: Laži Locka Lamore
Ker poleg napete, rokovnjaško obarvane pustolovščine premore tudi humor in ker se – čeprav je prva knjiga v seriji – lahko bere povsem samostojno.

Alenka Veler, urednica mladinskega leposlovja pri Mladinski knjigi

Alenka Veler, urednica mladinskega leposlovja

Ursula Le Guin: Saga o Zemljemorju 
Kultna mojstrovina in ena največjih klasik fantazijske književnosti, ki jo po pomembnosti uvrščajo ob bok Tolkienovemu Gospodarju Prstanov. V knjigah iz serije se zrcali globok humanizem in družbeni angažma izjemne pisateljice, ki je življenje in delo posvetila prizadevanju za pravičnejšo družbo. 

Patrick Ness: trilogija Hrup in kaos 
Ovenčana s prestižnimi nagradami, med mladimi bralci izjemno dobro sprejeta trilogija, vrhunec literarnega ustvarjanja Patricka Nessa. Jezikovno in motivno inovativno pisanje, ki preroško napoveduje marsikaj, kar danes živimo. 

Naomi Novik: Izruvana
Naomi Novik je relativno svež, a že uveljavljen in priljubljen glas fantazijske književnosti, Izruvana pa v angloameriškem prostoru eno od najopaznejših in obilno nagrajevanih fantazijskih del zadnjih let. Pisateljica poljskih korenin se je pri pisanju oprla na folklorno izročilo in v romanu ustvarila polnokrvno junakinjo, ki ne pristaja na pričakovano vlogo ter življenje vzame v svoje roke.

Izruvana (Žepnica)
Izruvana (Žepnica)
Naomi Novik

Aljoša Harlamov, glavni urednik Cankarjeve založbe

Aljoša Harlamov, glavni urednik Cankarjeve založbe

George R. R. Martin in njegova Pesem ledu in ognja preprosto mora biti na prvem mestu, ker je iz fantazijske pustolovščine naredil zgodovino. Ker je (fantovske) fantazije o viteštvu, bojih z zlom in osvojitvijo princese napolnil s sociologijo in politiko. In ker ga v slovenščino prestavlja Pižama.
Frank Herbert: Peščeni planet. Osebno nisem ravno oboževalec njegovega pisateljskega sloga, ampak gre pa za izjemno vplivno klasiko, ki jo je končno mogoče brati v slovenščini in ki bo morda kmalu dobila filmsko upodobitev, kakršno si zasluži.
Liu Cixin: Spomini na Zemljino preteklost. Tam, kjer se prepletata starodavnost in ruralnost na eni strani in strašljiv, nezapopadljiv tehnološki napredek na drugi strani, nastaja najboljši z-f. Zadnja leta je to Kitajska. In tole mojstrovino sodobnega žanra bi si nekoč želel videti v slovenščini.

Menu