Unovčite BON21 za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Darja Marinšek, urednica leposlovja

Darja Marinšek: S sinom skupaj piševa pismo dedku Mrazu

Urednica leposlovja v Mladinski knjigi o prazničnih običajih, darilih in dedku Mrazu.

Njeni najlepši spomini so na mamine adventne koledarje.

Darja Marinšek je rojena na zadnji dan v letu. Da je kot deklica lažje dočakala svoj praznik, ji je mama pripravila adventni koledar – gesta, ki se je Darja z nežnostjo spominja še danes. V teh dneh s sinom piše dedku Mrazu in pregleduje knjižne naslove, ki bodo razveselili njene domače.
 

Najljubši praznični običaj?

Zdaj je pri nas že nekaj let običaj, da s sinom skupaj napiševa pismo dedku Mrazu. To pomeni, da on narekuje, jaz pišem, on našteva, jaz brzdam. Malo se pogajava, malo se pregovarjava, potem pa se s skupnimi močmi podpiševa. Nato ga dava pod jelko in drživa pesti, da sva bila dovolj pridna.
 

Darilo, ki ti je ostalo najbolj v spominu?

Rojena sem na silvestrovo. In kot otrok sem res komaj komaj dočakala tisti zadnji dan v letu, ki je bil zame dvojni praznik. Da bi ga lažje dočakala, mi je mama potem v decembru vsakič izdelala adventni koledar. Zdaj se tistih glavnih daril praktično več ne spomnim. Tistih maminih ročno izdelanih adventnih koledarjev pa ne bom nikoli pozabila.

 

Kaj boš podarila letos?

Pri nas darila še vedno nosi dedek Mraz. Tako da so v resnici vsa do konca skrivnost. Ampak če sklepam iz preteklih let, mislim, da bo dedek Mraz enemu od mojih prinesel vsaj en naslov iz zbirke Moderni klasiki Cankarjeve založbe.

Menu