Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Blaž Lukan

Blaž Lukan

Blaž Lukan (1955) je profesor, dramaturg in pesnik.

Diplomiral je iz dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), kjer je tudi doktoriral (2006) z disertacijo z naslovom Dramaturgija in gledališče. Ukvarja se z obojim, dramaturgijo in gledališčem, najpogosteje kar z dramaturgijo v gledališču, včasih tudi v operi in pri filmu, dramaturgijo pa tudi poučuje na AGRFT.

Piše teoretske razprave in jih objavlja v knjigah (nabralo se jih je že deset, zadnja med njimi je Turški lok: razprave o sodobni slovenski drami, CZ, 2019), dolgo časa je pisal gledališke kritike, nekoč tudi drame, radijske igre in dramatizacije, vseskozi, od gimnazije naprej, pa piše poezijo. Izdal je deset pesniških zbirk, zadnja je Teorija ničesar (Društvo Hiša poezije, 2018). 

Pesmi za otroke, zbrane v knjigi Fantek in punčka, je začel pisati in objavljati pred četrt stoletja in predstavlja si, da so z leti dozorele, prav tako kot tista fantek in punčka, ki so jima (bile) namenjene. Knjiga je prejela Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo 2021. Ob njih je tu pa tam napisal še kakšno besedilo za otroke in mlade, nekaj jih je tudi priredil za oder (denimo Drejčka in tri Marsovčke ter Zverinice iz Rezije) ali radio. 

Njegova drama Mrtvi (uprizoritev Drama SNG Maribor, 1999/2000) je bila leta 2001 nominirana za Grumovo nagrado, pesniška zbirka Pričakujem pozornost pa leta 2014 za Veronikino nagrado.

Knjige avtorja

Mojca Širok
Mojca Širok

»Pišem zgodbe, ki bi si jih želela brati«

TV-novinarka, publicistka, pisateljica o svojem delu, pisanju in novem romanu Evidenca

Levstikove nagrade

Spoznajte letošnje nagrajence

Prejemniki so: Andrej Rozman Roza, Alenka Sottler, Ana Zavadlav in Blaž Lukan.

Marjana Fras je Slovenka, ki se je zaljubila v Grka, Grčijo in grško kuhinjo.
Marjana Fras, Grška kuhinja

Slastno in zdravo, z vonjem po morju in soncu

Spoznajte Slovenko, ki se je zaljubila v Grka, Grčijo in grško kuhinjo

Menu