Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Blaž Lukan

Blaž Lukan

Blaž Lukan (1955) je profesor, dramaturg in pesnik.

Diplomiral je iz dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), kjer je tudi doktoriral (2006) z disertacijo z naslovom Dramaturgija in gledališče. Ukvarja se z obojim, dramaturgijo in gledališčem, najpogosteje kar z dramaturgijo v gledališču, včasih tudi v operi in pri filmu, dramaturgijo pa tudi poučuje na AGRFT.

Piše teoretske razprave in jih objavlja v knjigah (nabralo se jih je že deset, zadnja med njimi je Turški lok: razprave o sodobni slovenski drami, CZ, 2019), dolgo časa je pisal gledališke kritike, nekoč tudi drame, radijske igre in dramatizacije, vseskozi, od gimnazije naprej, pa piše poezijo. Izdal je deset pesniških zbirk, zadnja je Teorija ničesar (Društvo Hiša poezije, 2018). 

Pesmi za otroke, zbrane v knjigi Fantek in punčka, je začel pisati in objavljati pred četrt stoletja in predstavlja si, da so z leti dozorele, prav tako kot tista fantek in punčka, ki so jima (bile) namenjene. Knjiga je prejela Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo 2021. Ob njih je tu pa tam napisal še kakšno besedilo za otroke in mlade, nekaj jih je tudi priredil za oder (denimo Drejčka in tri Marsovčke ter Zverinice iz Rezije) ali radio. 

Njegova drama Mrtvi (uprizoritev Drama SNG Maribor, 1999/2000) je bila leta 2001 nominirana za Grumovo nagrado, pesniška zbirka Pričakujem pozornost pa leta 2014 za Veronikino nagrado.

Knjige avtorja

Goran Vojnovic-foto Sasa Kovacic 1
Avtorjeva 1. otroška knjiga

Goran Vojnović: Sinica in taščica

Ganljiva zgodba o pomenu prijateljstva, ki se splete med pisano druščino ptic, ki so nepričakovano izgubile svoj dom na Ljubljanskem barju.

Tone Pavček
Tone Pavček

Pesnik odprtega srca

Preberite več o velikanu poezije.

Polovicni oglas Revije_600x400_Jesenska 2022

Revije

Naše revije vam vsak mesec prinašajo odlične vsebine in branje za vso družino.

Menu