Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

V Slovenijo prihaja znani srbski režiser, scenarist in pisatelj Goran Marković

Datum objave:

Ob izidu knjige Beograjski trio, ki je pred kratkim izšla pri Mladinski knjigi, bo med 16. in 18. novembrom 2021 v Ljubljani gostoval srbski filmski in gledališki režiser, scenarist in pisatelj Goran Marković. V Slovenijo prihaja znani srbski režiser, scenarist in pisatelj Goran Marković

Ob tej priložnosti bosta Mladinska knjiga in Slovenska kinoteka 16. novembra, ob 20.30 priredili srečanje z avtorjem in zatem še ogled njegovega filma Zbirni center (Sabirni centar). V pogovoru s pisateljem, ki ga bo vodil Antiša Korljan, bosta poleg prevajalca Urbana Vovka sodelovala urednik Andrej Ilc in Igor Prassel, vodja filmskega programa Slovenske kinoteke. 
 

Beograjski trio
Beograjski trio
Goran Marković

Idejni razdor med Titom in Stalinom po drugi svetovni vojni je v bivši Jugoslaviji povzročil strogo preganjanje prosovjetskih somišljenikov in nazadnje privedel do ustanovitve zloglasnega koncentracijskega taborišča na Golem otoku.

Izid knjige sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Program Evropske unije Ustvarjalna Evropa

 

Iz knjige

/…/ Uspelo mi je najti skrivno mesto za hranjenje dnevnika. Je v taboriščni baraki, v počepnem stranišču, najbolj ostudnem kraju, ki si ga človek lahko predstavlja. Sem prideš samo, kadar je nujno. Dragica Vasiljević, Beograjčanka, ki je v taborišču že dlje časa, mi je rekla, da v ta smrdljivi konec miličnice in sobne starešinke ne zaidejo niti med preiskavo. Ravno zato je postal idealno skrivališče za moj zvežčič. Zaklenem se v straniščno kabino, pišem, potem pa dnevnik zavijem v cunjo in ga potisnem v vdolbino poleg odprtine v kloako. Potem sicer ves dan smrdim, a sem vsaj prepričana, da mojega dnevnika ne bodo našli. /…/

 

O avtorju

Srbski gledališki in filmski režiser, scenarist in pisatelj Goran Marković (1946) slovi predvsem po množici nagrajenih in mednarodno priznanih filmov; kot režiser in scenarist se je podpisal pod igrane filme Tito in jaz, Že videno, Zbirni center, Mojstri, mojstri, Državni razred, Ponarejevalec, Turneja, Kordon idr. Jugoslovansko zgodovino in politiko je preučeval tudi v vrsti dokumentarnih filmov. Poleg številnih filmskih in gledaliških scenarijev je napisal več knjig, in sicer Češka škola ne postoji (1990), roman Tito i ja (1992), dnevnik Godina dana (2000), Male tajne (2008) in zbirko kratkih zgodb Tri priče o samoubicama (2015). Za roman Beograjski trio (2018) je trideset let zbiral različne podatke in gradivo, in vanj prelil izpovedi mnogih ljudi, ki so mu med njegovim raziskovanjem zaupali svoje zgodbe iz taborišč na Golem otoku in Svetem Grgurju.

 

O filmu Zbirni center (Sabirni centar)

Goran Marković, Srbija (Jugoslavija), 1989, 35 mm, 1.66, barvni, 94', sp
Star arheolog najde rimsko nagrobno ploščo, ki jo je iskal vse življenje. Plošča pokriva prehod s tega na oni svet. Ko profesor kamen premakne, ga doleti infarkt in umre. Mrtev pa je le za okolico, saj se v resnici nahaja v prehodnem svetu med živimi in mrtvimi. Mrtvi skozi čudežni prehod izstopijo iz sveta mrtvih, vendar svet živih ni tak, kakršnega so si predstavljali. Črna parodična komedija z elementi fantastike in groteske, ki je nastajala v slutnji prihajajoče vojne.

Menu