Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Draga Kristina

Portret legendarne pisateljice, prevajalke in urednice Mladinske knjige

Mladinska knjiga je letošnjo 110. obletnico rojstva pisateljice in urednice Kristine Brenkove počastila z monografijo Draga Kristina, ki sta jo souredila Andrej Ilc in Alenka Veler.

Draga Kristina

Draga Kristina je zasnovana kot album spominov na »dobro vilo s svilenim glasom«, kot jo že v uvodni besedi opiše Peter Svetina. Sledita prispevka obeh urednikov knjige, Alenke Veler in Andreja Ilca ter Nika Grafenauerja, ki je Kristino nasledil na uredniškem mestu, ko se je v 70. letih upokojila. Pesnik med drugim opozori, da je bila najpomembnejša leposlovna knjižna zbirka za otroke v uredništvu Kristine Brenkove Cicibanova knjižnica, katere zametki segajo že v leto 1949 in ki je pozneje v svojem izboru prinesla vrsto knjižnih del domačih in tujih avtorjev. Med njimi najdemo številna zveneča imena, kot so Vitomil Zupan, Tone Pavček, Lojze Krakar, Lojze Kovačič, Kajetan Kovič, Ela Peroci, Jože Snoj in Svetlana Makarovič.

Osrednji del knjige je razdeljen v tri sklope: v Spominih na Kristino so zbrana pričevanja njenih sodobnikov in sodelavcev – Ančke Gošnik Godec, Marjance Jemec Božič, Jelke Reichman, Svetlane Makarovič, Marjane Kobe, Anje Štefan, Martine Šircelj, Jožeta Zupana in Irene Matko Lukan. V Pismih Kristini je predstavljen delček obsežne korespondence Kristine Brenkove, ki jo v 99 zajetnih mapah hrani Narodna in univerzitetna knjižnica. V zadnjem delu monografije, Izbrano leposlovje Kristine Brenkove, se v odlomkih, ki jih je izbrala Irena Matko Lukan, znova srečamo z deklico Delfino, srebrno račko – zlato račko, pa z Andrejem, ki ima hudo mamo, ki pravzaprav ni mama, ampak mamaočka in številnimi drugimi liki iz proze, dramatike in poezije Kristine Brenkove.

Draga Kristina
Zgodba uredncie in pisateljice Kristine Brenkove

Uredila: Alenka Veler in Andrej Ilc; izbor leposlovja: Irena Matko Lukan; število strani: 298; cena: 37,99 EUR

Kot zapiše Peter Svetina v Uvodni besedi, »iz vseh zapisov o Kristini Brenkovi v tej knjigi in iz pisem […] veje nedvomna naklonjenost piscev ali pošiljateljev do Kristine Brenkove. Še več; vsi po vrsti čutijo pravzaprav hvaležnost, da so jo poznali, da so lahko z njo sodelovali […].« Bralcu se med prebiranjem pisem in zapisov in ogledovanjem fotografij pred očmi zariše podoba odločne urednice, ki je neomajno vztrajala v svoji humanistični drži, razgledane in omikane svetovljanke in skromne ustvarjalke, ki ni želela govoriti o lastnem literarnem ustvarjanju. Svetlana Makarovič jo v svojem zapisu imenuje dobra vila in pravi, da »nikoli ne bi izpod mojega pisalnega stroja prišle nove pravljice, če ne bi prav ona s svojim tihim, svilenim glasom in prisrčno besedo ukrotila mojega renčanja«.

Na tiskovni konferenci v Šalamunovem centru poezije 16. 12. 2021 so knjigo predstavili urednika Alenka Veler in Andrej Ilc, pesnica Anja Štefan in oblikovalka Sanja Janša.

predplačniske kartice mladinska knjiga plus 1

Predplačniške kartice Mladinska knjiga PLUS

Podarite e-knjige, zvočnice, branke in serije video vsebin z eno aplikacijo.

O-skupini_Emka_Blok
Emka.si

Naša spletna knjigarna je največja v Sloveniji.

Preverite.

Svet-knjige_Prijavnica
Svet knjige

Knjižni klub z najdaljšo tradicijo in največ člani

Preverite.

Menu