Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Debeluška naslovnica 1100 px

Debeluška

Janja Vidmar

Zgodba govori o petnajstletni osmošolki Urši, ki ima probleme s primerno težo in postavo. 

Zapleteni odnos matere in hčerke

Na Uršo vsak dan pritiska njena mama Dunja, ki od nje zahteva, da ima manekensko postavo, saj bo le tako lahko postala vsaj tako uspešna manekenka, kot je bila sama. Urša si pravzaprav sploh ne želi postati manekenka, a se mami ne upira, saj misli, da jo bo Dunja končno vzljubila, če bo izpolnila njena pričakovanja. Mamo hkrati občuduje in odklanja, ob tem pa v sebi išče odgovor, kakšna ženska želi biti sama.

Vedno aktualna tema

S temo, kakršno obravnava mladinska povest Debeluška, se danes srečujejo številni mladi pa tudi odrasli. Tema o anoreksiji je vedno bolj aktualna, kar s seboj prinaša prednosti in slabosti. V zgodbi vsakega dekleta, ki se ujame v krog anoreksije, se prepleta več različnih razlogov. Ti razlogi so povezani z osebno zgodovino, imajo pa tudi družbeno ozadje. V Uršinem primeru je osrednji razlog mama, hromi pa jo tudi neprepoznaven strah pred odraščanjem v žensko.

O avtorici

Janja Vidmar (1962) je po izobrazbi univerzitetna profesorica slovenskega jezika s književnostjo in pedagogike. Od leta 1996 je svobodna književnica, članica Društva slovenskih pisateljev od leta 1996, od leta 2004 do 2012 je bila predsednica Sekcije za mladinsko književnost pri DSP in soustanoviteljica nagrade Desetnica za najboljše otroško in mladinsko delo, ki ga podeljuje Društvo pisateljev.

Leto izida: 2024

Število strani: 248

ISBN/EAN: 9789610176152

Mere izdelka: 14 x 20 x 1,3 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Zbirka: Odisej

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Pasji mož te vabi na odbito zabavo!

V naše knjigarne prihaja lovec hudobnih zlikovcev in pokalec štosov.

Pet prijateljev

Pet prijateljev išče nove bralce

Dav Pilkey

Dav Pilkey: Zaradi ljubezni postanemo boljši ljudje

Pasji mož - aktualno

Pasji mož – stripovski junak za navihane mulce

Igrače in drugi zabavni izdelki iz kolekcije priljubljenih junakov serije Pasji mož bodo še močneje obarvali domišljijo vaših najmlajših.

Menu