Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Med vrsticami s Sebastijanom Pregljem in Alenko Veler

O mladinski literaturi

Datum dogodka: do 19:00

Avtor Sebastijan Pregelj in urednica Alenka Veler bosta v tokratnem pogovoru iz serije Med vrsticami spregovorila o nemalokrat spregledanem, a razvejanem in raznolikem področju - mladinski literaturi. 

»Zastor bolonjskega knjižnega sejma je padel. Slovenska predstavitev je presegla pričakovanja mednarodne javnosti in hkrati dokazala, da je slovenska knjižna krajina res edinstvena,« je častno gostovanje Slovenije na največjem sejmu knjig za otroke pred dnevi sklenila direktorica Javne agencije za knjigo Katja Stergar.

In res – z gostovanjem je v letošnjem letu v ospredje domače in mednarodne javnosti stopila slovenska književnost za otroke, kot so lani s slovensko predstavitvijo na frankfurtskem knjižnem sejmu v ospredje stopili poezija, filozofija in koncept branja na višji ravni. 

Toda med literaturo za otroke in za odrasle leži še eno široko, raznoliko in nemalokrat spregledano polje – polje mladinske literature. Kaj jo zaznamuje in kako se je razvijala? Kako jo pisati in kako urejati? Kakšen je njen vpliv na generacije mladostnikov, kakšne teme (lahko) odpira in kakšna je njena vloga tako v šolskem sistemu kot v družbi? Mar predsodek, da mladinska literatura ne sodi v kanon literarnih klasik, vztraja?

Sebastijan Pregelj je avtor številnih romanov, zbirk kratke proze in knjig za mlajše bralce. Leta 2020 je za roman V Elvisovi sobi prejel Cankarjevo nagrado, leta 2021 za Vrnitev, 6. del Zgodb s konca kamene dobe, nagrado večernica. S petimi romani je bil finalist nagrade kresnik, vsi deli otroške serije Zgodbe s konca kamene dobe pa so prejemniki znaka zlata hruška. 

Alenka Veler je urednica mladinskega leposlovja pri Mladinski knjigi in prevajalka. Je nekdanja sodelavka Radia Študent, nekdanja urednica literarnih revij Cicido in Ciciban, nekdanja sodelavka Pripovedovalskega festivala in ena programskih vodij Festivala angažiranega pisanja Itn. Leta 2023 je prejela priznanje Slovenske sekcije IBBY za svoje delo na področju promocije branja in mladinske književnosti. 

Voditeljica Pia Prezelj je pisateljica, prevajalka in novinarka kulturne redakcije časopisa Delo. Za svoje novinarsko delo je kot debitantka leta prejela nagrado pes čuvaj/watchdog 2022, ki jo podarja Društvo novinarjev Slovenije. Leta 2018 je izšel njen prevod kratkoprozne zbirke Priročnik za čistilke Lucie Berlin. Roman Težka voda (2023) je njen literarni prvenec.
 

Med vrsticami je serija pogovorov o izmuzljivi temi vsega, kar ždi, se skriva, nas premika in uči med literarnimi vrsticami. Pogovori, ki so več kot le srečanja bralcev in pisateljev, izmenjaje vodita Pia Prezelj in Anže Okorn.

Dogodek bo v slovenski znakovni jezik za gluhe udeležence tolmačila Janja Gostiša.

Naslednji pogovor, ki ga bo med vrsticami vodil Anže Okorn, bo zadnjo sredo v mesecu, 29. maja, ob 18. uri.

Se vidimo v Konzorciju!

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Pridružujemo si pravico do sprememb v programu prireditev.

Organizator dogodka je Mladinska knjiga.
 

Deček Brin na domačem kolišču
Sebastijan Pregelj

Medo in pujsi 1100 px naslovnica
Medo in Pujsi 1
Sebastijan Pregelj

Monokomedija Mihe Šaleharja Notranji pir

Ne zamudite grenko-sladke enopijanke.

predplačniske kartice mladinska knjiga plus 1

Predplačniške kartice Mladinska knjiga PLUS

Podarite e-knjige, zvočnice, branke in serije video vsebin z eno aplikacijo.

Najbolj prodajane knjige za odrasle: marec 2024

Preverite lestvico najbolje prodajanih knjig v slovenskem in angleškem jeziku.

Menu