Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Roger Frampton, avtor knjige Zmigaj se!

Zmigajmo se

Vas mučijo težave s hrbtenico ali bolečine v mišicah? Roger Frampton, avtor knjige Zmigaj se!, je prepričan, da lahko kronične bolečine premagujemo s pravilnim gibanjem.

Anglež Roger Frampton je gibalni trener. Ja, prav ste prebrali. Roger je človek, ki poučuje gibanje. In je človek, ki je prepričan, da si lahko gibljivost – ne glede na starost! – ponovno pridobite.

»Rodili ste se s sposobnostjo, da počivate v počepu,« piše v svoji knjigi Zmigaj se! uspešni maneken, model in osebni trener. Takoj ko ljudje to sposobnost izgubimo, sledijo poškodbe, bolečine in izraba sklepov. Toda če v svoj vsakdanjik vključite vaje, ki vam pomagajo povrniti nekaj otroške gibljivosti, vam bodo umetni kolki skoraj zagotovo prihranjeni. Tovrstne vaje je združil v knjigi Zmigaj se!

Kar miruje, zarjavi

Včasih ste z lahkoto čepeli, se v predklonu dotaknili tal ali pa naredili preval ... Danes verjetno ne zmorete vseh tovrstnih telovadnih podvigov. A Roger Frampton je prepričan, da lahko okorelost, tako značilno za starejše ljudi, preprečite s pomočjo prirojenih zmogljivosti svojega telesa.

Z boljšim in rednejšim gibanjem:

  • porabljate maščobne zaloge,
  • ste bolj zdravi in
  • bolj samozavestni,
  • preprečujete poškodbe,
  • izgubljate odvečno telesno težo in
  • živite dlje.

Kako se gibati, da telesu koristimo

Bi se sami lotili iskanja storilca, če bi vas oropali? Ali pa bi takoj poskrbeli za večjo varnost, da se kaj takega ne bi ponovilo? Prenesite prispodobo na svoje telo. Če se zaradi poškodbe ali bolečin težko gibljete, poiščite način, ki vam bo pomagal povečati prožnost telesa, namesto da rešitev iščete pri zdravnikih.

Roger Frampton, izvaja vaje v knjigi Zmigaj se!

Roger Frampton s svojo metodo uči, kako se gibati, da telesu dolgoročno koristite. Z nekaj osnovnimi gibi, ki so nam pravzaprav prirojeni, in elementi gimnastike lahko preobrazite svoje gibalne zmogljivosti. Za to ne potrebujete veliko – zgolj svoje telo, čas in nekaj potrpljenja.

Bolečina ščiti hrbtenico

Najpomembnejše vadbeno orodje je po Framptonovem mnenju hrbtenica. Če del hrbtenice »izgubi« sposobnost, da se premika v skladu s svojo obliko, to vpliva tudi na telesne dele, ki so od hrbtenice odvisni.

Ta ne sme izgubiti svoje funkcionalnosti in glavna naloga telesa je, da jo zaščiti za vsako ceno. Ko vas torej zateguje v zadnjih stegenskih mišicah, ko čutite bolečine v križu ali vratu, so ti občutki in simptomi samo zviti nadomestni mehanizmi, ki jih vaše telo uporablja za zaščito hrbtenice.

Z drugimi besedami, vaše telo je pripravljeno tvegati poškodbo ramena ali kolka, da bi zaščitilo osrednji gibalni mehanizem: hrbtenico. Kakršnakoli bolečina, ki jo čutite kjerkoli v telesu, se pojavi zato, da vam omogoči gibanje.

Zato je čas, da nehate iskati izgovore in odkrijete pravo moč svojega izjemnega stroja – telesa.

Zmigaj se!: samo 10 minut na dan za boljšo gibljivost
Zmigaj se!: samo 10 minut na dan za boljšo gibljivost
Roger Frampton

Menu