Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Olajšajte si revmatične težave na naraven način

Olajšajte si revmatične težave na naraven način

Revmatičnih bolezni naj bi bilo več kot sto.

Skoraj pri vseh pa so prisotne bolečine, ki opozarjajo, da je v telesu nekaj narobe. Da ne posežete takoj po močnih zdravilih, si lahko pri blažjih revmatičnih težavah pomagate tudi s pripravki iz zdravilnih rastlin. Več informacij najdete v knjigi Zdravilne rastline na Slovenskem.

Pri revmatičnih težavah je odlična čajna mešanica skorja vrbe Salicis cortex (50 g) in listov breze Betulae folium (50 g). Eno čajno žlico mešanice poparite in pustite stati 5 minut. Po majhnih požirkih pijte po dve skodelici čaja na dan.

Majaron in njegovo eterično olje pri revmatičnih obolenjih pomaga v obliki masažnega olja: pest posušenega majarona namočite v 100 ml hladno stisnjenega olivnega olja. Po dveh tednih olje odlijte in uporabite za masažo.

Preprosto domače mazilo si pripravite tako, da previdno raztopite zvrhano jedilno žlico terpentina (drevesne smole) kateregakoli iglavca v petih žlicah sveže svinjske masti ali masti, ki jo uporabljajo pri molži. Pustite, da se počasi ohladi, in ta postopek še dvakrat ponovite, nato pa tekoče mazilo odcedite v lončke. Uporabljajte ga za vtiranje pri revmatičnih težavah.

Tonik za nego nog iz divjega kostanja je v uporabi pri krčnih žilah, priljubljen pa je tudi kot dodatek kopelim pri revmatičnih težavah (nikoli ga ne uporabljajte na poškodovani koži). Približno 20 svežih, zrelih kostanjev olupite, drobno zrežite ali naribajte in prelijte z 1 litrom 70-odstotnega etanola.

Po dveh tednih tekočino filtrirajte; hranite jo lahko dalj časa. Pred uporabo jo razredčite z enakim delom vode in jo uporabljajte v obliki oblog pri bolečih in oteklih nogah, vnetjih krvnih žil ali kot dodatek kopelim za noge.

Za tinkturo 20 g suhih cvetov namočite v 100 ml 70-odstotnega etanola. Uporabljajte jo pri revmatičnem trganju v mišicah in sklepih.

Zdravilne rastline na Slovenskem
Katja Toplak Galle

Najcelovitejša knjiga o zdravljenju z rastlinami pri nas!

Menu