Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Louvre

Odkrijte najlepše gradove sveta

Mogočne grajske stavbe že od nekdaj burijo človeško domišljijo. Preverite, zakaj so nekatere še posebej zanimive.

Res čudovit je pogled na grad, ki stoji na stičišču treh jezer, snežno palačo na Laponskem, na stare indijske utrdbe ter puščavske citadele v Afriki in na Bližnjem vzhodu.

Kot pomemben del zgodovine odsevajo moč lastnikov, značaj pokrajine in države, ki ji pripadajo. Privlači nas veličina mitov, legend in zgodb, povezanih z njimi in njihovimi prebivalci.

S knjigo 100 najlepših gradov na svetu lahko potujete od gradu do gradu – po Evropi, Aziji in Afriki, uživate v odkrivanju arhitekturnih posebnosti in zgodovinskih dejstev ter mitov, stkanih okoli njih.

Za pokušino vam predstavljamo pet lepotcev, ki jih lahko občudujete kar v zavetju domačega naslonjača.
 

Louvre, največji umetnostni muzej na svetu

Louvre, največji umetnostni muzej na svetu

Louvre je bil nekoč kraljeva rezidenca Francije. Po selitvi dvora Ludvika XIV. v Versailles se je njegov pomen zmanjšal. Na sliki je Apolonova galerija, ki jo je leta 1661 uničil požar. Veličasten strop je posvečen Sončnemu kralju.
 

Kronborg, Hamletov grad na morju

Kronborg, Hamletov grad na morju

Kronborg in njegovi prebivalci so morda navdihnili Shakespearjevo tragedijo o znamenitem danskem princu Hamletu. Shakespearjeva zgodba seže v vse skrite kotičke mogočnega poslopja in mesta Helsingor (Elsinor), kjer se dogaja. 
 

Mogočna berberska utrdba Ait Benhaddou 

Ait Benhaddou, mogočna berberska utrdba

Leži visoko v maroškem pogorju Atlas in je osupljiv primer gradnje Berberov, staroselskega ljudstva iz Severne Afrike. Tu so posneli več kot sedem slavnih filmov, med njimi Lawrencea Arabskega, Kundun in Gladiatorja.
 

Grad Glamis, ponos Škotske

Grad Glamis

Grad Glamis je globoko vpet v škotsko folkloro, mit in zgodovino. Dolga stoletja je bil navdih za številne legende in ljudsko izročilo. Na gradu naj bi strašila množica duhov, v grajski kapeli tudi prikazen z imenom Siva gospa, ki naj bi umorila angleškega kralja.
 

Palača Esterhaza – madžarski Versailles

Palača Esterhaza – madžarski Versailles

To je najveličastnejša madžarska rokokojska stavba v vasici Fertőd ob avstrijski meji. Njeni lastniki Esterházyjevi so bili domnevno bogatejši od samih Habsburžanov. V njej je več kot 20 let živel in ustvarjal slaven skladatelj Franz J. Haydn.

Preverite ponudbo in prelistajte nekaj strani iz knjige

Menu