Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Miti, legende in svete zgodbe

Ko miti in legende popeljejo okoli sveta 

Z otroki radi beremo zgodbice, polne čarobnih likov, pravljičnih pokrajin in zanimivih hudobcev. Mednje sodijo tudi starodavni miti in legende.

Ljudje že od nekdaj pripovedujemo zgodbe in praktično ni civilizacije, ki ne bi imela svoje zbirke pripovedk.

Miti govorijo o bogovih in boginjah ter junaki(nja)h in bajeslovnih bitjih. Legende pripovedujejo o dogodkih ali ljudeh, ki so morda obstajali, svete zgodbe pa razlagajo o kulturnih in verskih identitetah ljudstev.

S tovrstnimi pripovedkami so ljudje poskušali najti odgovore na številna težka vprašanja, ki človeštvo pestijo že od začetka: »Kako je nastal svet? Od kod prihajamo? Kaj se zgodi po smrti?«, ter razlage številnih naravnih pojavov, kot so potresi in nevihte. 

O marsikaterem mitu in legendi smo poslušali med odraščanjem, na primer o grških bogovih, trojanski vojni ter Ikarju in njegovem padcu, ker se je preveč približal soncu. Vsaj malo nam je znana Ojdipova tragedija ter dolgo Odisejevo popotovanje domov. Potem so tu še kralj Artur in njegovi vitezi okrogle mize in dogodivščine Robina Hooda, ki so videli marsikatero filmsko uprizoritev. Morda kdo še pozna like iz nordijske mitologije, kot so Thor, Loki in Balder ter Ragnarok, ali Jago babo iz ruske mitologije.

Vendar je celoten svet poln mitov, legend in drugih pripovedk, ki v svojih zgodbah razodevajo svoje razumevanje sveta, čeprav nam morda niso tako znani kot našteti. V otroški enciklopediji Miti, legende in svete zgodbe najdete najzanimivejše pripovedi iz celotnega sveta – Evrope, Afrike, Azije, Amerike in Oceanije. V njej lahko z otroki prebirate o nagajivi zvijačni kitajski Opici, o prigodah mladega otroka Mvindu iz Demokratične republike Kongo, pa tudi o strašni Anat, venezuelski Gozdni materi in stvarniku Cagnu južnoafriškega ljudstva San. 
 

Ivan in žar ptica 

Slovanska pripovedka o čudoviti žar ptici, ki prinese nesrečo vsakomur, pripoveduje o hlevarju Ivanu, ki si z njeno pomočjo spremeni življenje. Ko kralj ugotovi, da mu nekdo iz sadovnjaka krade jabolka, naroči hlevarju Ivanu, naj ujame tatu. Izkaže se, da je tat čudovita čarobna žar ptica s sijočim perjem v barvi ognja. Ivana nato obišče volk, ki mu pove, da jo lahko ujame tako, da jo opijani s hrano, namočeno v pivo.

Ivan in žar ptica 

Ko Ivan uspešno ulovi ptico, kralj Ivanu naroči, naj najde princeso Jeleno, s katero se je želel kralj poročiti. Ko jo Ivan najde, se z Jeleno zaljubita. Takrat Ivanu spet priskoči na pomoč volk, ki se spremeni v princeso, v katero se kralj nato zaljubi. Po poroki kralja in princese, se princesa spremeni nazaj v volka in kralj od osuplosti umre. Ivan in Jelena se nato poročita, Ivana okronajo za kralja, v zahvalo, ker mu je ptica tako spremenila življenje, pa jo Ivan osvobodi in ji dovoli jesti jabolka iz sadovnjaka. 
 

Lisičja žena

V japonskem mitu, kjer imajo živali pogosto nadnaravne sposobnosti, je kmet nekega dne videl, da z ženine strani postelje štrli lisičji rep, in doumel, da se je poročil z lisico. Najprej ga je to zaskrbelo, nato pa je sprevidel, da jo zelo ljudi, zato je sklenil sprejeti njeno identiteto in nadaljevati skupno življenje kot prej.

V zahvalo za njegovo vdanost, je lisica kmetu pokazala način gojenja riža, tako da v zemlji raste navzdol namesto navzgor. Ker pobiralec davkov ob obisku kmetije ni vedel, koliko riža je kmet pridelal, ni mogel pobrati davka in tako je zvitost lisičje žene pomagala možu do blaginje. 
 

Mauijeve prigode v Polineziji

Maui je pomemben bajeslovni lik na območju Polinezije, ki se v mitih pojavlja kot bog ali smrtnik. Številne zgodbe pripovedujejo o njegovih vragolijah, vendar je znan po tem, da s svojimi sposobnostmi zelo pomaga ljudem in izboljša njihovo življenje. Eden takih mitov pripoveduje zgodbo, ko Mauijeva mati (boginja) podari Mauiju čaroben trnek, ki ga Maui takoj preizkusi v oceanu in ga vrže daleč v vodo. Ko vrvico nekaj močno potegne, Maui takoj ve, da je na koncu trnka nekaj ogromnega.

Maui

Z vso močjo na plano potegne kos kopnega, ki je prvi polinezijski otok. Maui tudi priskoči na pomoč, ko ni bilo dovolj prostora, da bi lahko ljudje pokonci stali na Zemlji, saj je bilo med nebom in zemljo zgolj dva metra prostora. Takrat se je Maui spremenil v velikana in s svojo močjo odrinil nebo daleč stran od zemlje. Lik Mauija vam je mogoče znan iz Disneyjeve risanke Moana ali Vaiana: Iskanje bajeslovnega otoka iz leta 2016 o najstnici Vaiani, ki se odpravi na pot čez ocean, da bi skupaj z Mauijem vrnila srce boginje Te Fiti.

Miti in legende
Miti, legende in svete zgodbe: otroška enciklopedija

Odkrijte mitološke zgodbe z vseh koncev sveta.

Menu