Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kdo je bil na obali?

Vsako leto komaj čakam, da obiščem »naš« zaliv. Pa ti?

Tudi tebe presenetijo spremembe?

Včasih je tam nagrmadeno veliko morske trave in alg, ki so jih naplavila zimska neurja. Takrat obalo očistimo. Potem raziskujemo.

Kateri kamenček je bolj okrogel? Kaj se skriva med kamni? In kmalu pljusk v vodo. Z masko, seveda. Morda opaziš ribice, morsko vetrnico ... In kaj še?

Morski datelj

Na kaj te spominja oblika te školjke? Ja, res se imenuje morski datelj. S posebnim kislim izločkom vrta rove v skale. Tako je dobro zavarovan, morje pa mu v odprtine prinaša hrano.

Hišica polža svitka

Ta polževa zavita hišica spominja na turban ali svitek. Hišico polža svitka navadno preraščajo alge. Najbolj imenitno pa je, da svojo hišico lahko zapre s pokrovčkom. Pokrovčki so tako lepi, da iz njih izdelujejo nakit.

Spužve vrtalke

Spužve vrtalke vrtajo z izločki v podlago (v kamne, lupine školjk, oklepe rakov). Ko odmrejo, ostanejo za njimi sledi – luknjice.

Sipa

V morju živi tudi sipa. Ima posebno žlezo, ki v nevarnosti izbrizga temno barvilo, črnilo. V njegovem oblaku se skrije pred plenilci. V telesu pa ima tudi apnenčasto lusko, ki ji rečemo sipina kost. Ko sipa pogine, valovi kost naplavijo na obalo.

 

Članek je bil objavljen v reviji Cicido.

Cicido je premišljeno zasnovana revija za predšolske malčke.
Otroke spodbuja na najpomembnejših področjih razvoja in jih vabi k branju v naročju starša, pripovedovanju, plesu, razmišljanju, gibanju, ustvarjanju …

Več o Cicidoju >

Cicido

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu