Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kako spodbuditi razvoj pri malčku po metodi montessori

Kako spodbuditi razvoj pri malčku po metodi Montessori

Eno izmed glavnih načel pedagogike montessori je spoštovanje otrokove naravne vedoželjnosti in želje, da nekaj naredi sam.

Okrog 15. meseca starosti je malček pripravljen in sposoben posnemati dejavnosti odraslih in naravnost hrepeni po tem, da bi se vključil v družinski vsakdanjik ter poprijel za delo skupaj z nami.

Malček že kmalu začuti potrebo, da bi delal in s tem čim več uporabljal roke ter jih izuril. Če mu večkrat ponujamo kratke in preproste vaje s predmeti iz vsakdanjega življenja, bo imel po mnenju Ève Herrmann, avtorice priročnika 100 dejavnosti za spodbujanje razvoja pri malčkih po metodi Montessori, priložnost, da vadi brez pritiska, se zmoti in znova poskusi.
 

Skrb zase

Ko opazite, da se lahko sam češe, umije ali oblači, mu prilagodite pohištvo tako, da se bo lahko v miru ukvarjal s seboj, zadovoljen, da se mu ni treba več boriti za to, da bi odrasli upoštevali njegovo gorečo željo, da nekaj naredi sam.

Z roko v roki

Pri osebni negi po navadi naredimo vse namesto otroka: ga umijemo, oblečemo in obujemo – in s tem prihranimo čas. S tem pa – nehote – naredimo otroku medvedjo uslugo, saj dušimo njegove želje po samostojnosti. Čeprav si otrok želi sodelovati pri svoji negi, ko opravilom še ni kos, je prav, da njegovo pomoč cenimo in jo z zanimanjem sprejmemo.
 

Prilagoditev stanovanja

Da otrok lahko samostojno opravlja preprosta opravila, je pogosto treba stanovanje nekoliko prilagoditi. Običajno smo nagnjeni k podcenjevanju otrokovih sposobnosti, zato se ga splača opazovati. Videli boste, česa je že sposoben. Drobne spremembe v stanovanju, npr. pručka pri umivalniku, kljukica za obešanje bunde v predsobi, dodatna polica za odlaganje … bodo otroku prinesle velik napredek in ga pripeljale do odločitve: »Odslej si bom sam umival roke. To zmorem sam.«
 

Skrb za okolje

Če otroku ponudimo priložnost za pomoč pri vsakdanjih opravilih, se bo navadil skrbeti za svoje bivalno okolje. Pomembno je, da otroku omogočimo, da z nami sodeluje, sčasoma pa bo pri teh opravilih postal samostojen.
 

Pomivanje oken

Pri tem opravilu se nam otroci najraje pridružijo, saj je pršenje s pršilko zelo zabavno. Najprej mu pokažemo, kako se prši, in obrišemo steklo. Četudi bo le obilno pršil, na brisanje pa pozabil, bodimo potrpežljivi in vodo pobrišimo sami. Dlje ko bo otrok delal, več podrobnosti bo opazil, npr. vodo, ki je ostala na steklu ali odtekla na tla. Pri tem opravilu otrok dela široke zamahe z rokami in premika vse telo.

Obešanje perila

Otrok mora vaditi finomotoriko, zelo pa si tudi želi, da bi nas posnemal in spretnost vadil s predmeti iz resničnega življenja. Za obešanje perila na otrokovo višino namestimo vrvico, izberimo majhne ščipalke in primerno perilo: nogavice, spodnje hlačke, robce … Dovoljenje, da lahko dela skupaj z nami, mu daje občutek pomembnosti.
 

V kuhinji

Kuhinja je raj za malčkova čutila: tu prijemamo stvari, jih okušamo, vohamo in pripravljamo z rokami. Zato lahko v kuhinji z ramo ob rami izvajamo najrazličnejše dejavnosti.
 

Priprava pijače

Otrok, ki je navajen samostojno jesti, bo kmalu izrazil željo, da bi pil iz kozarca. To njegovo potrebo lahko uresničimo že zgodaj, in sicer tako, da mu ponudimo majhen kozarček in vrček. Ob tem se moramo oborožiti tudi s potrpežljivostjo in mu pustiti proste roke.

Peka kruha

Peka kruha je zanimivo opravilo, ki ga bo otrok z veseljem sprejel. Pomembno je, da ga večkrat ponavljamo, da bo lahko otrok izuril kretnje. Najprej pripravimo vse sestavine: vodo, moko, kvas itd., nato dajemo otroku jasna navodila. Čeprav je mesenje testa za otroka zahtevno opravilo, mu bo v zadovoljstvo, saj bo ob tem preizkusil svojo moč in spretnost. Ob tem se uprite skušnjavi, da bi otroku pomagali, zato da bo testo »lepše«. Otroku ste zaupali opravilo in z vmešavanjem bi izničili otrokov trud. Vzhajanje testa traja nekoliko dlje, a se vam splača vztrajati, saj bo otrok uril potrpežljivost, vztrajnost, samozaupanje in samostojnost.

100 dejavnosti za spodbujanje razvoja pri malčkih po metodi montessori
Eve Herrmann

Še več o metodi montessori

Menu