Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kako izbrati šolsko torbo?

Nakup šolske torbe ali nahrbtnika naj bo premišljena odločitev, cena pa naj ne bo odločujoči dejavnik.

Večina otrok isto torbo nosi več let, zato na nakup glejte kot na naložbo – predvsem v zdravo držo svojega otroka. Številke namreč govorijo, da ima več kot polovica slovenskih šolarjev po zaključku osnovne šole težave s hrbtenico.

Dejstvo je, da pretežka torba napačne oblike in velikosti ogroža zdravje otroka. Kako se izogniti najpogostejšim napakam pri izbiri torbe? Zbrali smo nekaj nasvetov, na kaj morate biti ob nakupu še posebej pozorni. Spoznajte tudi najpogostejše napake pri nošenju, na katere morate opozoriti otroka, da se izogne poškodbam hrbtenice in drugim nevšečnostim. 
 

Kaj je pomembno pri izbiri šolske torbe?

Teža in velikost

Teža napolnjene šolske torbe naj ne bi presegala 10 % otrokove teže, zanesljivo pa ne 15 %. V tem primeru se otrok začne nagibati naprej in zgrbi celoten gornji del telesa. V začetnih razredih učenci načeloma veliko potrebščin puščajo v šoli. Smiselno je, da otroku torbo pregledate in ga opozorite, če dnevno v šolo in domov prenaša potrebščine, ki mu jih ne bi bilo treba. Torba tudi naj ne bi bila širša od otrokovega telesa.
 

Hrbtišče

Hrbtišče torbe naj bo čvrsto, prilagojeno anatomiji hrbtenice, in če se le da, oblazinjeno ter zračno, da je nošnja prijetnejša in da se otrok ne poti v hrbet. Anatomsko oblikovane torbe so zlasti pomembne v prvem triletju, priporočene pa tudi pozneje.

Naramnice

Naramnice naj bodo široke, po možnosti oblazinjene, saj je s tem teža bolje razporejena in otrok ne čuti neugodja. Zelo pomembno je, da so naramnice nastavljive (v različnih letnih časih otrok nosi različno debela oblačila).

Naramnice vedno namestite med vratnim predelom in ramenskim sklepom. Zategnjene so pravilno, če je približno 70 % celotne teže na bokih in 30 % na ramenih. Težišče torbe mora biti čim bližje težišču telesa, da se torba lepo prilega hrbtenici in otroka ne moti pri gibanju.

Spodnji rob torbe naj bo v višini pasu. Nekateri modeli imajo možnost nastavitve naramnic tudi pri zatilju, kar je še posebno dobrodošlo pri manjših in mlajših otrocih, saj lahko nastavite tudi višino torbe.
 

Več predalov oziroma prekatov

Najpomembnejši je predal ob hrbtu, kamor sodijo težje potrebščine (delovni zvezki, veliki zvezki …). Tega zapolnite naprej, da je teža čim bliže hrbtu in da potrebščine ne poskakujejo po torbi in kvarijo drže.

Nekatere torbe imajo pomično steno in elastiko za pritegovanje teže k hrbtu. Če ima torba več predalov, otrok lažje najde iskane potrebščine. Stranski žepi naj ne bodo preveliki, predvsem pa naj bodo v njih lažje stvari, da torba ohrani ravnotežje.
 

Odsevniki

Odsevniki poskrbijo, da je otrok v prometu varnejši tudi v slabih vremenskih razmerah (dež, megla …) in pri slabši vidljivosti. To je še posebno pomembno, če je torba temnejša.
 

Vodoodpornost

Če je torba iz vodoodpornega materiala, se delovni zvezki, zvezki in druge potrebščine ne zmočijo kljub močnemu nalivu, kar je še posebno pomembno pri mlajših učencih, ki velikokrat z dežniki opletajo na vse strani.
 

Kakšna torba je primerna za določeno starost?

 • V prvem triletju so priporočljive anatomsko oblikovane šolske torbe škatlaste oblike, ki ustrezajo vsem opisanim kriterijem.
 • V drugem triletju je primeren nahrbtnik, vendar anatomski in oblazinjen model, ki je samostoječ, tudi ko je prazen.
 • V tretjem triletju je pomemben dejavnik prostornost. Večina starejših otrok nosi mehke nahrbtnike, čeprav bi bilo tudi zanje bolje, da bi nosili nahrbtnike z anatomskim in ojačanim hrbtiščem.

 

  Kaj je še dobro vedeti?

  • Pomembno je, da tudi starejše otroke ves čas opozarjate na pravilno nošenje nahrbtnika – nikoli le čez eno ramo, saj pride do prevelike in napačne preobremenitve enega dela telesa.
  • Za učence drugega in tretjega triletja so primerne tudi torbe na kolesih, saj razbremenijo hrbtenico. Ni dobro, če takšno torbo otrok vedno vleče z isto roko. Pomembno je tudi pravilno dvigovanje – ne la za teleskopsko palico, temveč vedno hkrati še za ročaj in iz položaja za dvigovanje, ki je prijazen do hrbtenice.
  • Torba oziroma nahrbtnik mora biti otroku seveda tudi všeč, saj bo z njo preživel veliko časa. Ponudba na trgu je pestra, zato gotovo ne bo težko najti pravega modela.

   

   

  Ob nakupu izkoristite ugodnosti:

  -40 % na šolske torbe Schneiders
  -30 % na izbrane šolske potrebščine
  -20 % na šolske torbe in nahrbtnike 
  -20 % na šolske copate
  -50 % na brezžične slušalke ali pametno uro
   

  50 % popust na brezžične slušalke in pametno uro velja ob nakupu nad 50 EUR. Popusti veljajo do prodaje zalog in se ne seštevajo.

   

  Preberite še

  Zakaj izbrati peresnico z izbrano vsebino 

  Pozorno pri nakupu šolskih potrebščin

  Menu