Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

5 predlogov, kako otroku približati naravo

5 predlogov, kako otroku približati naravo

Naravo v našem napornem vsakodnevnem življenju velikokrat povsem spregledamo.

Številne raziskave ugotavljajo, da čas na prostem zmanjšuje stres pri odraslih in odpravlja pomanjkanje zbranosti pri otrocih.

Kako otroka čim bolje povezati z naravo? Italijanska zdravnica in učiteljica Maria Montessori, ki je svoje življenje in delo posvetila otrokom, je ob vsaki priložnosti poudarjala, kako pomembno je, da odrasli najmlajšim pomagamo razumeti naravo, ki nas obkroža. Predstavljamo 5 predlogov, kako to storiti. Vsi so nastali po metodi montessori.

Naravni krogotok

Otrok naj z lastnimi čutili doživi, da rastline za rast potrebujejo vodo, hranila in svetlobo ter da ima rastni krog različne faze. Če nimamo možnosti, da bi imel svoj lastni vrtiček, po sobah namestimo zelene in cvetoče sobne rastline, ki jih bo otrok zalival. Pokažimo mu, kako mora potipati zemljo, da preveri, ali je suha, z vlažno bombažno krpico pa naj briše prah z listov.
 

Mizica za opazovanje

Storže, peresa, kamne in listje, ki jih otrok prinese s sprehoda, razstavimo na mizici (pazimo, da je ne preobložimo). Na mizico položimo tudi povečevalno steklo za opazovanje detajlov. Izdelamo kartončke za branje, ki jih lahko otrok – če že zna brati – poveže s stvarmi in označi kot pravi mali znanstvenik.
 

Spoznaj jabolko

Otroku pokažimo notranjost jabolka. Najprej naj sadež podolžno prereže na pol. Opozorimo ga na zvezdasto obliko sredice in preštejemo pečke. Nato jabolko še enkrat prerežemo, da dobimo štiri četrtine, iz katerih zlahka izluščimo pečke. Vprašamo ga: Ali veš, zakaj so v jabolku pečke? Otrok naj nariše jabolčno polovico, mi pa mu predstavimo besede za dele jabolka.
 

Knjižica z listi

Otroku podarimo lep zvezek, v katerega shranjuje različne liste – enostavne in sestavljene, suličaste, jajčaste … Pomagamo mu izdelati knjižico z najdenimi listi. Knjižico listajta skupaj in se ob njej pogovarjajta. To ga bo spodbudilo k še pozornejšemu opazovanju detajlov v naravi in iskanju zanimivih listov, ki jih še nima v zbirki.
 

Kako rastejo korenine

Da bo otrok v živo videl, kako rastlina požene korenine, vzgojita potaknjenec. Primerno rastlino naj otrok postavi v vazo z vodo ter položi na mizico za opazovanje. Vsak dan naj preveri gladino vode in jo dolije, če je treba, po potrebi pa tudi zamenja. Nato skupaj opazujta mlade koreninice in smer, kamor rastejo. Ko korenine zrastejo, rastlino presadita v zemljo.

100 dejavnosti za spodbujanje razvoja pri malčkih po metodi montessori
Eve Herrmann

Menu