Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Zgodba o uspehu priljubljenega terapevta Bucaya

Zgodba o uspehu priljubljenega terapevta Bucaya

Dr. Jorge Bucay je terapevt, zdravnik in psihiater, ki ljudem pomaga z zgodbami.

Zbral jih je v številnih zbirkah, ki so prevedene v več kot 30 jezikov. Zanimiva pa je tudi njegova osebna zgodba.

Rodil se je leta 1949 v Buenos Airesu in odraščal v družini, kjer so se mešale arabska, židovska in krščanska tradicija. Sprva si je želel postati gasilec in učitelj, nato se je odločil za medicino. Med študijem se je preizkusil kot trgovski potnik – prodajal je vse mogoče, od nogavic in slovarjev do stripov. Delal je tudi kot zavarovalni agent, voznik taksija, klovn, učitelj in igralec. Pravi, da je s tem pridobil številne dragocene izkušnje, ki so mu pomagale pri delu s pacienti in pisanju knjig.

Leta 1982 je v Buenos Airesu začel sprejemati manjše skupine pacientov. Sam se sicer nima ne za psihoterapevta ne za zdravilca. Pravi, da nikogar ne zdravi, da je le »poklicni pomagač«, saj zgolj pomaga ljudem, da se pozdravijo sami.

Pri svojem delu je sprva uporabljal klasično freudovsko metodo, ki pa jo je začel dopolnjevati z gestalt terapijo. Ker je vsakemu pacientu na koncu terapevtskega srečanja povedal zgodbo, so pomemben del terapij postale tudi zgodbe. Metoda je postala tako priljubljena, da so jih pacienti pričeli zapisovati. Zbrali so jih v knjižico, mu jo podarili in ga začeli nagovarjati, naj jih objavi.

Bucay je upošteval nasvet pacientov in leta 1982 izdal svojo prvo knjigo Razglednice za Claudio. Sam je plačal tisk in 750 izvodov knjige, ki jo je razdelil prijateljem, kolegom in knjigarnam. Slednje je tudi sam obiskoval in sodeloval pri promociji knjige. Čez nekaj mesecev je podpisal svojo prvo založniško pogodbo in začel izdajati knjige.

A uspeha s knjigami ni doživel takoj, sprva so bile naklade nizke, prodaja pa ni stekla. V dveh desetletjih, po več napisanih knjigah in številnih nastopih, branjih ter obiskih knjigarn, se je vse spremenilo. Jorge Bucay je s svojimi knjigami osvojil svet. Doslej je bilo po svetu prodanih več kot deset milijonov njegovih knjig, ki so izšle v več kot 30 državah sveta. Danes so vse njegove knjige velike uspešnice, Bucay pa velja za enega najbolj priljubljenih in branih piscev.

Njegov uspeh je v nekaterih državah res izjemen: srečuje se s predsedniki držav, televizijske postaje v vrsti čakajo na intervjuje z njim. Vse bolj pa mu priznavajo tudi vlogo pionirja na področju terapije s pripovedovanjem zgodb, v katerih je ujeta modrost različnih kulturnih tradicij. Nekatere zgodbe, tudi legende in miti, so vzete iz krščanske, islamske in židovske tradicije, druge si je izmislil sam.

Njegove zbirke zgodb so nagovorile tudi številne Slovence, leta 2012 pa so se lahko z njim tudi srečali, saj je obiskal Slovenijo. V živo bosta Bucayu lahko prisluhnili tudi letos, natančneje 11. in 13. septembra, ko bo imel v Cankarjevem domu v Ljubljani predavanje o desetih zgodbah, ki so, kot pravi, pomembno vplivale nanj in mu pomagale, da se je oblikoval kot človek. Vstopnice si zagotovite tukaj.

V srca bralcev se je sicer najprej zapisal z uspešnicami Ti povem zgodbo?, Ljubiti z odprtimi očmi in Ti povem še eno zgodbo?. Nadaljeval je s knjigami iz prav tako zelo iskane in brane zbirke Kažipoti, ki bralce pomaga usmerjati na življenjskih poteh.

Eno Bucayevih prvih besedil o ljubezni je tudi eno njegovih najzgodnejših. V slovenskem prevodu Želim si pa so se ga Bucayevi oboževalci razveselili leta 2018.

Sicer pa Bucay o ljubezni govori tudi v številnih drugih knjigah. Prepričan je namreč, da je ljubezen v različnih oblikah nujna za človekov obstoj in zadovoljstvo, res pa je, da si jo zelo različno razlagamo.

Kako on razume ljubezen, je pojasnil tudi v intervjuju za časopis Delo: »Ljubiti nekoga pomeni, da mu želiš dobro. Da ti je njegova dobrobit enako pomembna kot lastna. Nekoga zelo ljubiti, pomeni, da mu želiš zelo veliko dobrobiti. To nima ničesar opraviti z zaljubljenostjo. Zaljubljenost je samo strast, ki je ni mogoče raztegniti na več kot leto dni. Ljubezen ni sebična. Če nas nekdo ljubi, mu ni vseeno, kaj mislimo, kaj čutimo, česa se bojimo in kaj nas radosti.«

O ljubezni spregovori tudi v knjigi Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo: »Naša obveza je, da se naučimo ljubiti zrelo, prositi, ne da bi zahtevali, in sprejeti dejstvo, da drugi morda nima ali nam noče dati tistega, kar potrebujemo.« In dodaja: »Tisti, ki so se naučili ljubiti, niso odvisni, hkrati pa tudi ne pustijo, da bi bili drugi odvisni od njih.«

Bralci v Bucayevih knjigah najdejo motivacijo, navdih, tolažbo in spodbude za spremembe v razmišljanju in dojemanju sveta. Seveda pa morajo to spremembo opraviti sami. Kajti Bucay je prepričan, da »nihče ne more narediti zate, kar lahko sam narediš zase«. To sporočilo pa ljudi opogumlja in jim daje zagon, da svoje življenje spreminjajo na bolje.

Bucayu je vsekakor uspelo. Pravi, da živi zadovoljno in izpolnjeno življenje. Zadnja leta prebiva v obmorski vasici v Španiji, kjer v majhni hiši živi sam, tam ustvarja in posveča več časa prijateljem in družini.

 

Zaradi izjemnega zanimanja na voljo dodatno predavanje argentinskega pisatelja in psihoterapevta!

11. in 13. september, ob 19. uri - RAZPRODANO!
Linhartova dvorana, Cankarjev dom

VSTOPNICE so na voljo TUKAJ. RAZPRODANO!

Partner dogodka: Kraš Dorina

Menu