Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Poezija z Instagrama podira rekorde

Pesniška zbirka med in mleko, doslej prodana v več kot dveh milijonih in pol, je postala svetovni fenomen.

Ta preprosta črno-bela knjiga pesmi navdušuje bralce po vsem svetu. Podpisala jo je Rupi Kaur, mlada avtorica indijskih korenin. Sprva je nase in na svojo poezijo opozorila na Instagramu.

Petindvajsetletna Rupi se je rodila v Indiji in se pri štirih letih s starši preselila v Kanado. Tu je odraščala, se učila jezika, spoznavala pravila nove kulture, se iskala in se očitno zelo dobro (z)našla … na Instagramu, Twitterju in drugih družabnih omrežjih. Danes ima na Instagramu več kot 2,6 milijona sledilcev.

srce je reklo / napiši knjigo

Ko je Rupi odraščala v žensko, je ugotavljala, da ji nekaj vendarle manjka. In v eni od svojih pesmi pravi, da je prisluhnila svojemu srcu, ki je reklo: napiši knjigo. In medtem ko so njene vrstnice svoja silovita čustva zapisovale v dnevnike z okrancljanimi platnicami in jih skrivale pod žimnicami v (otroških) sobah, se je Rupi odločila ravno nasprotno. Svoje verze, risbe in fotografije je z občestvom velikodušno delila na družabnih omrežjih Instagram, Twitter in Tumblr.

Ker je bila zelo pogumna in ni pozabila na besede srca, je pri komaj dvaindvajsetih svoje najbolj všečkane verze objavila v knjigi med in mleko – najprej samostojno, čez leto dni pa pod okriljem založbe. In zbirka med in mleko je šla – še vedno gre – za med. Doslej je prodanih več kot dva milijona in pol izvodov. Rupi je lani objavila že drugo zbirko. Sonce in njeno cvetje lahko že berete tudi v slovenskem prevodu.

to so znoj kri in solze / mojih enaindvajsetih let

Rupi je v zbirki med in mleko v verze zajela svoje izkušnje, strahove, želje in strasti. Tako je nastala zbirka pesmi o ljubezni, izgubi, težkih preizkušnjah, tudi o zlorabi in okrevanju, o ženskosti in odnosih. V prvem ciklu, naslovljenem trpljenje, Rupi v pesmih sočustvuje z bralko, ko je ta najbolj strta in na dnu, nato pa jo počasi – pesem za pesmijo – spodbuja, da napreduje, okreva, se zaceli in raste dalje. V zadnjem ciklu (okrevanje) Rupi poišče in najde moč v sebi ter se dvigne kakor feniks iz pepela – vsa močnejša, boljša in modrejša kot prej.

 

prisežem ti da boš preživela / bolečina bo minila

S takšnimi in podobnimi verzi Rupi ženske opogumlja, tolaži in spodbuja. In veliko bralk je takšnih spodbudnih besed očitno zelo lačnih. Na vseh koncih sveta nestrpno čakajo njenih novih objav ter predano všečkajo modrosti njihove lepe, mlade in emancipirane gurujke. Ozračje je tovrstnim sporočilom vsekakor naklonjeno. Ženske opozarjajo nase. Okostnjaki padajo iz omar. V Hollywoodu, na političnem parketu, v znanosti, pa tudi v bolj posvetnih okoljih. Ženske nočejo več molčati. Gibajo se z na novo pridobljeno samozavestjo in svežo energijo. Tako kot Rupi.

Vse skupaj zgolj dobro premišljena provokacija?

Kdo bi vedel. Rupi Kaur vsekakor ve, kako vzbuditi pozornost na družabnih omrežjih. Znan je izid njene bitke z Instagramom, ki je pred nekaj leti želel odstraniti njeno serijo fotografij z menstrualno krvjo – na pižami, stranišču in še kje. Rupi je v boju s spletnim velikanom vztrajala pri objavi in iz te »afere« izšla kot zmagovalka. Vzbudila je še več zanimanja, si pridobila še več všečkov in sledilcev.

Medtem ko jo nekateri obožujejo, drugi vihajo nos in se ji javno posmehujejo. Njeni poeziji očitajo preprostost, okornost in klišeje. Tudi šale na njen račun se kar vrstijo. Na Twitterju nekateri objavljajo stavke iz čisto vsakdanjega življenja in jih, prelomljene v verze, kar na lastno pest podpisujejo z – rupi kaur.

Na Amazonu pa je najti kar nekaj parodij na med in mleko, ki zbirko posnemajo z značilnim črno-belim oblikovanjem, znano tipografijo ter podobno zvenečimi naslovi, kot so mleko in vino, vino in med, vino in čaj.

In vendar: poezija z Instagrama je na pohodu

Dvomom navkljub pa je na družabnih omrežjih prisotnih vse več tistih, ki namesto fotografij čudovitih otrok, srčkanih domačih živali in »najlepšega sončnega zahoda ever« raje objavljajo svoje lepo zložene besede, ki jih razumejo kot poezijo.

Zdi se logično. Zakaj bi v dobi svetlobnohitrega tehnološkega napredka čakali na objavo v reviji ali knjigi, ko pa se lahko vesoljnemu občestvu predstavite takoj? Vaš talent lahko potrdi ali ovrže cela kopica anonimnih strokovnjakov – in to samo v nekaj minutah. Bolj preprosto skoraj ne bi moglo biti. In deluje. V ZDA in drugod se najbolj všečkani spletni pesniki že nekaj let sončijo v spletni slavi, a tudi tiskajo knjige. Rupi Kaur je ena izmed tako imenovanih Instagramovih pesnikov, med katerimi velja omeniti še imena, kot so Tyler Kontt Gregson, Lang Leav, Amanda Lovelace, Atticus in R. M. Drake.

Zvezda Rupi Kaur sije najmočneje

Številke povedo vse. Več kot dva milijona prodanih izvodov, prva mesta na lestvicah najbolje prodajanih zbirk po vsem svetu, številni prevodi in množično obiskane turneje dokazujejo, da je Rupi Kaur uspel veliki met. Tudi pri nas. Priljubljena domača modna blogerka Katja Grudnik, ki ustvarja blog Viva la vida, pravi, da je njena knjiga med in mleko vredna zlata. V branje pa jo priporoča tudi Renate Rugelj, urednica revije Bukla.

Zdaj čakamo samo še na »slovensko Rupi«, da zbere pogum in objavi najbolje, kar premore. Kdo si upa?

Menu