Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Simona Semenič, dobitnica nagrade modra ptica

Letošnja zmagovalka natečaja Modra ptica je Simona Semenič

Zmagovalka šestega natečaja Modra ptica za mladinski roman je Simona Semenič.

Dobili smo zmagovalko šestega natečaja Modra ptica za mladinski roman. Z mojstrsko napisano, napeto, večplastno zgodbo, ki nagovarja prednajstnike, je žirijo med petimi finalistkami prepričala dramatičarka in performerka Simona Semenič. Modro ptico dobi njen roman Skrivno društvo KRVZ, ki bo izšel aprila 2020.

Nagrado modra ptica Mladinska knjiga podeljuje od leta 2012, vsakič za drugo književno zvrst (letošnja je za mladinski roman), od leta 2016 pa jo podeljuje bienalno. Avtorica nagrajenega dela bo prejela nagrado v višini 10.000 evrov bruto. Nagrada vključuje avtorski honorar do naklade 5000 izvodov. 
Za nagrado so bile nominirane še Luna J. Šribar s pravljično zgodbo Grizolda in Maček, Manka Kremenšek Križman s problemskim mladinskim romanom Surura ali ime mi je radost, napisanim v obliki dnevnika, Davorka Štefanec z ljubezensko zgodbo Strašilka, ki se odvija v fantazijskem svetu, in Suzana Tratnik z romanom Ava, ki prikaže življenje na socialnem dnu.

Nominiranke za nagrado modra ptica (z leve proti desni): Davorka Štefanec, Simona Semenič, Manka Kremenšek Križman in Luna J. Šribar

Nominiranke za nagrado modra ptica (z leve proti desni): Davorka Štefanec, Simona Semenič, Manka Kremenšek Križman in Luna J. Šribar

Kot je žirija zapisala v utemeljitvi, je Skrivno društvo KRVZ mojstrsko napisana, napeta, večplastna zgodba, ki nagovarja prednajstnike. Čeprav je trdno zasidrana v današnjem času, se vešče giblje tudi v območju mitskega. Z izjemno živimi liki, zanimivo pisateljsko perspektivo, humorjem, bogastvom književnih referenc ter jezikovno sočnostjo in zvočnostjo je prava literarna poslastica, ki obeta, da ji bo pripadlo pomembno mesto v sodobni mladinski književnosti. 

»Ko sem rodila drugega sina, se mi je zdelo, da je prvi precej zapostavljen,« je po razglasitvi nagrade povedala Simona Semenič. »Obljubila sem, da bom zanj napisala knjigo. Ko sem ga vprašala, o čem naj pišem, rekel je, da si želi viteze. Začela sem pisati prvi prizor in niso prišli vitezi, ampak trije, štirje otroci. Ko je prebral odlomek, je začel je jokati, da je to brezveze. Pozneje sem iz tega vseeno napisala knjigo. To je bilo že pred sedmimi, osmimi leti. Zadnjo verzijo je prebral mlajši sin in mu je bila všeč.« 

Zgodba se začne, ko Črt nekega večera skozi okno svoje sobe na nebu zagleda skrivnostno senco. Si domišlja? Je to, kar vidi, res zmaj? Nenavadno doživetje bi rad delil s prijateljem Vidom, a kaj, ko sploh ni priložnosti za to, saj tudi Vid želi z njim deliti novico o vznemirljivem odkritju. V rokah njegovih dveh novih prijateljev se je namreč znašel skrivnostni zemljevid in ta otrokom pošteno buri domišljijo.

Skupaj se lotijo raziskovanja in se v hipu znajdejo sredi napete pustolovščine. Pot jih vodi po ulicah Ljubljane in pripelje do odkritja, ki pojasni senco na nebu ter usodno povezanost Vidovega dedka zmajeslovca, njegove sosede in avstralskega znanstvenika ...

Prvo leto je nagrada modra ptica poletela v roke avtorici Stanki Hrastelj za leposlovno delo za odrasle z naslovom Igranje, drugo leto je ta nagrada pripadla mladinskemu romanu Vinka Möderndorferja Kot v filmu, tretje leto je slavil Roman Rozina z romanom Županski kandidat Gams, četrto modro ptico je prejel Miha Mazzini za mladinski roman Zvezde vabijo, zadnja pa je poletela k Mojci Širok za kriminalko Pogodba.

Modra ptica za mladinski roman bo letos torej podeljena tretjič. Prvi dve mladinski deli sta bili zelo uspešni: roman Kot v filmu je poleg modre ptice prejel še večernico in desetnico, preveden je v bolgarščino in makedonščino. Roman Zvezde vabijo je bil nominiran še za nagrado večernica, preveden pa je bil v srbski jezik. Obe knjigi sta bili izbrani za nacionalni projekt Rastem s knjigo in bili ponatisnjeni v več kot 20.000 izvodih, doživeli sta tudi žepno izdajo.

Natečaj iz leta 2013 je prinesel 3 izdane romane: Kot v filmu Vinka Möderndorferja, Kar ne ubije Cvetke Sokolov in Lica kot češnje Nataše Konc Lorenzutti. Natečaj, ki se je zaključil leta 2016, pa je prinesel 6 novih knjig: Zvezde vabijo Mihe Mazzinija, Tombola ali življenje Suzane Tratnik, Povej mi po resnici Neli K. Filipić, Lov za templjarskim zakladom Milana Petka - Levokova, Nenavadni primer navadne muhe s slabo karmo Mateje Mahnič in Modri otrok Irene Androjna (izšel bo poleti 2020).

Menu