Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Zverjasci, kiti, polži, grdine in vesoljčki

Saj poznate tisto: »Okli kot noži, kremplji postrani, strašne čeljusti in grozni čekani …«

To je Zverjasec, ena najbolj strašnih, a nadvse priljubljenih zverin, ki živijo v slikanicah.

Pred več kot dvema desetletjema sta si ga zamislila pisateljica Julia Donaldson in ilustrator Axel Scheffler.
 

Začetek čudovitega prijateljstva

Julia Donaldson je v Veliki Britaniji študirala gledališko igro in francoščino. Že med študijem je spoznala Malcoma, študenta medicine, ki se je le redko ločil od kitare. Še preden sta se poročila in so se jima rodili trije sinovi, sta nastopala kot potujoča igralca in pevca. Sčasoma so ju povabili tudi na televizijo, kjer je Julija nastopala in pisala glasbo za otroške televizijske oddaje.

Tako je nastala tudi hudomušna pesmica A Squash and a Squeeze, ki je bila tako všeč urednikom na eni od britanskih založb, da so Donaldsonovi ponudili, ali bi besedilo izdali kot slikanico. Julia je seveda privolila. Simpatično pesnitev, ki jo pri nas poznamo pod naslovom Hiška, majhna kot miška, je ilustriral Axel Scheffler.

Julia Donaldson, foto Steve Ullathorne

Julia Donaldson

V Hamburgu rojeni ilustrator v Britaniji živi že več kot 35 let. Sprva je želel postati učitelj likovnega pouka, a ker na študij ni bil sprejet, je izbral umetnostno zgodovino. Ko je med počitnicami v Angliji obiskal prijatelja, pa se je vpisal na študij vizualnih komunikacij. V tistem času je v njem dozorela odločitev, da postane ilustrator. Ko je dobil ponudbo za ilustracijo pesmice Julie Donaldson, seveda ni niti slutil, da bo njuno sodelovanje tako dolgo in tako uspešno.
 

Zverjasec in kompanija

Zgodba o miški, ki prelisiči grozovitega gozdnega Zverjasca, je hitro našla navdušene bralce po vsem svetu in postala pravi založniški fenomen. Prevedena je v več kot 70 jezikov, prodani izvodi pa se štejejo v milijonih. Zverjasec, ki je prvič izšel 1999, je nastal po kitajski pripovedki, v kateri se deklica reši pred tigrom tako, da se izdaja za pomembno kraljico džungle. Ko se s tigrom sprehajata po gozdu, se živali tresejo pred zverjo, a tiger misli, da se bojijo deklice, zato raje pobegne, deklica pa je rešena.

Zverjasec, ilustracija: Axel Scheffler

Zverjasec, ilustracija: Axel Scheffler

Nadvse uspešnemu Zverjascu je kmalu sledila prav tako zelo priljubljena slikanica Zverjašček, kjer se zgodba o teh strašnih gozdnih zverinah nadaljuje. V njej spoznamo malega Zverjaščka, ki ga oče zaman svari pred strašno mišjo pošastjo, pred katero trepeta cel gozd. Malček mu ne verjame in se mora o pošasti prepričati na lastne oči.

Axel Scheffler, foto Liam Jackson

Axel Scheffler: »Čas, ko so starši skupaj z otroki in jim berejo, je zelo pomemben.«

Donaldsonova in Scheffler sta v dolgih letih sodelovanja ustvarila še mnoge druge slikanice, ki v odličnih slovenskih prevodih Milana in Nine Dekleva navdušujejo tudi slovenske otroke in njihove starše. Med najbolj znanimi in iskanimi so gotovo Polž na potepu na kitovem repuBi se gnetli na tej metli, Mamica, kje si, Mišji razbojnik, pa tudi PalčičPet grdinLini in Lazi ter Zog.
 

Sodelujeta že, a delo opravita vsak zase

Ker sta pisateljica in ilustrator tako uspešen avtorski par, so ju pri časniku The Sunday Times razglasili kar za Lennona in McCartneyja založništva za otroke. Morda zaradi tega ljudje pogosto sklepajo, da delata skupaj in da sta zelo povezana.

Vendar pa je resnica drugačna, saj delata vsak zase in si »samo« dopisujeta. Pisateljica najprej napiše besedilo povsem sama in ilustratorju pogosto niti ne pove, o čem bo govorila knjiga. Zgodbo ali pesem nato pošlje k založniku, od tam pa k Schefflerju, ki se odloči, ali bo knjigo ilustriral. Zgodilo se je že, da je kakšno tudi zavrnil.

Vsekakor sta oba avtorja navdušena in počaščena, da ju bere tako veliko otrok in staršev. Ob tem se seveda zavedata odgovornosti, zato se trudita, da je vsaka slikanica čim boljša.

Scheffler, ki je v sklopu knjižnega sejma že obiskal Slovenijo, je povedal: »Zelo ganljivo je, da sva z Julio s svojimi zgodbami in knjigami del življenja tolikih družin. Čas, ko so starši skupaj z otroki in jim berejo, je zelo pomemben.«

Kaj boste brali otrokom?

Menu