Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Mladinska knjiga skozi čas

Prvobitno poslanstvo Mladinske knjige je bilo povezano predvsem z otroško in mladinsko literaturo. Prva knjižica Ciciban čita je v ustanovnem letu 1945 izšla v za takratne razmere neverjetnih 50.000 izvodih.

Ob svoji ustanovitvi je Mladinska knjiga že bila izdajateljica dveh mladinskih glasil: Mladine in Pionirja, ki sta nadaljevala tradicijo mladinskega tiska iz časov vojne. Še istega leta se jima je pridružila prva nova revija – mesečnik za najmlajše Ciciban, leta 1956 pa je izdala prvi učbenik.

V svojem razvojnem loku je založba uspešno nadgrajevala svoj knjižni program tudi z deli iz domače in svetovne knjižne zakladnice za odrasle ter z izvirnimi in koprodukcijskimi deli s področij enciklopedike, priročništva, izobraževanja in revij. Postala je splošna založba širokega profila, ki pa še naprej posveča posebno skrb izvirnim delom za otroke in mladino.

Mladinska knjiga je že od začetkov razvijala svojo knjigarniško mrežo, pravo prelomnico je pomenilo odprtje največje knjigarne Konzorcij. Knjigarne Mladinske knjige v zadnjih letih doživljajo prenovo, odpirajo se nove, bogatejša je njihova vsebinska in programska ponudba. Danes ima Mladinska knjiga po vsej Sloveniji več kot 50 knjigarn, v katerih so tudi papirnice, ter spletno knjigarno emka.si

Poleg knjigarn je postopno razvijala tudi druge prodajne poti: neposredno in posredno prodajo šolam in učiteljem, prodajo od vrat do vrat, prodajo po pošti. V letu 1975 je uvedla knjižni klub Svet knjige, ki je že tri leta kasneje v Sloveniji dosegel rekordno število 172.000 članov. Leta 1995 se mu je pridružil knjižni klub za najmlajše bralce – Ciciklub.

Mladinska knjiga je leta 2004 vzpostavila sodelovanje z založniško hišo Reader's Digest in s tem nadgradila direktno trženje, leta 2013 je med prvimi v Sloveniji uvedla prodajo elektronskih knjig.

Leta 1999 je Založba MK postala večinska lastnica podjetja MK Trgovina, po zaključenem lastninskem preoblikovanju pa se je kapitalsko povezala še z drugimi sorodnimi družbami. Prek MK Trgovine je že bila lastnica MK Biroopreme, leta 2002 je pripojila Cankarjevo založbo, leta 2004 založbo Lipa Koper in Center za tuje jezike CTJ ter leta 2007 podjetje Grafika Soča iz Nove Gorice.

Intenzivno je postalo tudi kapitalsko povezovanje Založbe MK z družbami na drugih trgih nekdanje Jugoslavije: Mozaik knjiga Zagreb, Mladinska knjiga Beograd, Mladinska knjiga Sarajevo ter Mladinska knjiga Skopje. Leta je 2005 je Založba MK ustanovila družbo v Bolgariji MK Sofija in leto zatem tudi v Romuniji MK Bukarešta. Po nekaj letih delovanja se je MK zaradi slabih gospodarskih razmer z obeh trgov umaknila. Danes sestavlja Skupino Mladinska knjiga osem družb s sedežem v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Srbiji in Makedoniji.  

 

Zgodovinski mejniki Mladinske knjige

 

Vsaka dobra zgodba ima ključne trenutke preobrata, ki so motor dogajanja in netivo napetosti. Tudi zgodba Mladinske knjige.
 

1945

29. junija 1945 je v Ljubljani ustanovljena Mladinska knjiga, isto leto izda prvih šest knjig. Izhajati začne revija Ciciban, ki otroke še danes vabi v svet branja in pisanja.
 

1945–1951

Mladinska knjiga odpre 16 knjigarn in papirnic po Sloveniji. Danes jih je več kot 50.
 

1948 

Izide prva številka Pionirskega lista; še danes izhaja pod imenom Pil in pomaga odraščati starejšim šolarjem.
 

1949

Mladinska knjiga prvič podeli Levstikove nagrade; za izvirno literaturo in izvirne ilustracije za otroke in mladino jih podeljuje še danes.
 

1952–1965

Izhajati začnejo legendarne knjižne zbirke Sinji galeb, Čebelica, Kondor, Zlata ptica, Kultura. V prihodnjih desetletjih se jim pridružijo še mnoge, ki izhajajo še danes: Velike slikanice, Lirika, Nova slovenska knjiga …
 

1956

Mladinska knjiga izda prvi učbenik.
 

1961

Zgrajena je poslovna stavba Mladinske knjige na sedanji Slovenski 29. 
 

1968

Pri Pionirskem listu začne izhajati izobraževalna priloga Vesela šola, ki je podlaga za še danes največje vseslovensko tekmovanje šolarjev v znanju. 
 

1974

Delovati začne knjižni klub Svet knjige in po štirih letih doseže rekordno število 172.000 članov.
 

1987

Izide prvi zvezek kultne Enciklopedije Slovenije.
 

1990

Založba Mladinska knjiga se preoblikuje v delniško družbo v mešani lastnini.
 

1994

Ustanovljen je otroški knjižni klub Ciciklub.
 

1998

Izide prva številka revije Cicido. 
 

1999

Založba Mladinska knjiga postane večinska lastnica podjetja Mladinska knjiga Trgovina. Delovati začne spletna knjigarna Emka.si. 
 

2002

Založba Mladinska knjiga postane večinska lastnica Cankarjeve založbe in Biroopreme.
 

2004

Založba Mladinska knjiga začne sodelovati z založniško hišo Reader's Digest. 
 

2005

Oblikuje se Skupina Mladinska knjiga.
 

2007

Skupini Mladinska knjiga se pridruži tiskarna in knjigoveznica Grafika Soča. 
 

2008

Izide prestižna ročno vezana izdaja Biblije, prva od vélikih luksuznih izdaj. 
 

2012

Delovati začne interaktivni portal za učitelje UČIMte.com.
 

2013

Mladinska knjiga med prvimi v Sloveniji uvede prodajo elektronskih knjig. 
 

2014

Delovati začne interaktivni izobraževalni portal za šolarje UČIMse.com.
 

2015

Pod stebriščem knjigarne Konzorcij so bile urejene Levstikove arkade, domača različica pločnika slavnih, z imeni Levstikovih nagrajencev za življenjsko delo.

Trgovine Mladinska knjiga
Trgovine Mladinske knjige

Naše trgovine so zakladnice lepega in uporabnega

predplačniske kartice mladinska knjiga plus 1

Predplačniške kartice Mladinska knjiga PLUS

Podarite e-knjige, zvočnice, branke in serije video vsebin z eno aplikacijo.

O-skupini_Emka_Blok
Emka.si

Naša spletna knjigarna je največja v Sloveniji.

Preverite.

Svet-knjige_Prijavnica
Svet knjige

Knjižni klub z najdaljšo tradicijo in največ člani

Preverite.

Menu