Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Priročnika s predlogi za izlete in nasveti za vrtnarjenje

Datum objave:

Nova priročnika Mladinske knjige Najlepše stvari so blizu Igorja Drnovška in Ekološko vrtnarjenje za vsakogar Jerneje Jošar sta odlična pomočnika pri načrtovanju lepih izletniških koncev tedna ali sproščujočih trenutkov na vrtu.

 

Najlepše stvari so blizu

Knjiga Najlepše stvari so blizu Igorja Drnovška je koristen priročnik za vse, ki se radi sproščeno sprehajajo po senčnih gozdovih, kopajo v kristalni jezerski vodi, vonjajo cvetoča polja sivke ter tako ali drugače prestopajo meje. Leta 2018 nam je Igor Drnovšek v knjigi Najlepše stvari so zastonj nanizal 42 doživetij po Sloveniji, v najnovejši knjigi Najlepše stvari so blizu pa razgrne 42 predlogov brezmejnih doživetij za konec tedna onstran slovenskih meja, torej v državah, s katerimi si delimo mejo. Avtor že z naslovom knjige sporoča, da se za neobičajna doživetja, nova védenja ter srečanja z zanimivimi ljudmi ni treba vedno odpraviti v tisoče kilometrov oddaljene kraje. Pri izboru izletov ga je vodila predvsem želja po spoznavanju malo manj obiskanih predelov naše soseščine.
 

Izleti, ki nas »pokličejo« ob vsakem letnem času

»Seznam krajev in doživetij je raznovrsten. Nekatera zahtevajo nekaj telesne pripravljenosti in izkušenj, druga so dostopna vsakomur. Vse kraje pa  glede na njihovo oddaljenost lahko obiščemo ob koncu tedna. Nekaj izletov je povezanih z letnimi časi, večina med njimi pa nas pravzaprav lahko ‘pokliče’ kadarkoli. Državne meje se očitno sproščajo in če nam uspe sprostiti še omejitve v naših glavah, ki nas včasih priklenejo na dvorišča, bo počasi zmanjkalo tudi izgovorov, zaradi katerih se morda ne odpravimo odkrivat novih svetov v naši bližini,« spodbuja Igor Drnovšek in doda aktualni namig za vroče dni: »Sam bi se v poletni vročini morda odpravil v Rezijo. Pred dnevi sem v središču Saurisa (najvišje ležeča vas v Furlaniji) srečal Oresta iz Solbice, ki še živi staro tradicijo brusačev iz Rezije. Pogovor z njim me je spomnil na gozdno samoto, ki jo lahko doživiš na tamkajšnjih gorskih poteh, pa na hlad bistrih voda v dolini …« 

Najlepše stvari so blizu
Najlepše stvari so blizu
Igor Drnovšek

Zemljevidi in ilustracije: Jana Jocif; uredila: Aleksandra Kozarov; št. strani: 292; cena: 29,99 EUR

 

Ekološko vrtnarjenje za vsakogar

»Vrt je učilnica življenja in tisti, ki ga nima, zamuja marsikaj.« Jerneja Jošar nas s svojimi knjigami vedno znova vabi na vrt, v čudovito učilnico življenja. Njena najobsežnejša in najbolj celovita monografija Ekološko vrtnarjenje za vsakogar v novi preobleki in s posodobljeno, obsežnejšo vsebino bo oporni steber vrtnarskih avantur začetnikov in izkušenih vrtičkarjev. 
 
Agronomka Jerneja Jošar pri svojem delu združuje pravila, ki veljajo v permakulturi in biodinamiki, z velikim spoštovanjem do izročila svojih prednikov: »Če se spomnim še vrta moje babice, tudi mame, vedno so na vrtu med zelenjavo rasle pisane družbe vrtnin, cvetja in dišavnic. Tako kot v naravi. In vedno je že stara mama metala pokošeno travo na grede med zelenjavo. Zastirka na vrtu torej ni neka »nova metoda«, kot mi včasih kdo reče, da vrtnarim po novi metodi. Mešane pestre združbe rastlin in vedno pokrita tla sta eden od vzorcev, ki jih v vrt prinašamo iz narave. Tam delujejo, že odkar obstaja Zemlja in življenje na njej.«
 

Za začetnike in vse, ki imajo že dolgo »zelene prste«

V priročniku, ki je celovit popis avtoričinega znanja in védenja, boste našli z več kot 350 fotografijami in ilustracijami obogatene zapise in nasvete o ekološkem vrtnarjenju, načrtovanju in ureditvi zelenjavnega vrta, izboru semen, pripravi sadilnih mest in sadik, času setve posameznih najpogostejših zelenjadnic, naravnem preprečevanju bolezni in zatiranju najpogostejših škodljivcev, idejah in priporočilih za predelavo in shranjevanje najpogostejših zelenjadnic, sadju in cvetlicah na zelenjavnem vrtu. 

Ekološko vrtnarjenje za vsakogar
Jerneja Jošar

Uredila: Aleksandra Kozarov; št. strani: 288; cena: 29,99 EUR

Irena Štaudohar
Irena Štaudohar

Vrt nas uči stvari, na katere pozabljamo

Preberite intervju z izjemno brano publicistko o povezanosti narave in človeka.

O-skupini_Emka_Blok
Emka.si

Naša spletna knjigarna je največja v Sloveniji.

Preverite.

Svet-knjige_Prijavnica
Svet knjige

Knjižni klub z najdaljšo tradicijo in največ člani

Preverite.

Menu