Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Obsežna monografija o Francetu Bevku

Življenjski in literarni portret zgodbarja imenitnega duha

Datum objave:

Mladinska knjiga je letošnjo 130. obletnico rojstva in 50. obletnico smrti pisatelja Franceta Bevka počastila z monografijo France Bevk – od Pestrne do Čedermaca. 

Zbirka Album je bogatejša za obsežno monografijo o Francetu Bevku, učitelju, uredniku, prevajalcu, časnikarju in pripovedniku, ki se je uveljavil predvsem kot vrhunski mladinski pisatelj. 

Monografija France Bevk – Od Pestrne do Čedermaca nas vodi od pisateljevih podob iz otroštva, šolanja, službovanja, prvih literarnih izkušenj in preizkušenj, viher prve in druge svetovne vojne, njegovega kulturno-političnega udejstvovanja do njegovega bogatega ustvarjalnega opusa. 

»Živel je v časih, polnih preizkušenj in velikih zgodovinskih preobratov. Bil je tega časa vesten kronist, pisatelj, ki je znal pripoved oblikovati v domiselno in živo fabulo. Bralec se je z njegovimi junaki in dogajanji lahko identificiral, v njegovih knjigah je našel sebe,« je zapisal Boris Jukić, ki je skupaj z urednico Nelo Malečkar zasnoval monografijo in s soavtorji: Vladko Tucovič Sturman, Alenko Puhar, Marijo Mercina, Urško Perenič, Krištofom Jackom Kozakom, Miroslavom Košuto ter Željkom Kozincem, sestavil Bevkov življenjski in literarni portret.

Bevka osvetljujejo tudi pred leti zapisana spominska pričevanja Kristine Brenkove in Andreja Budala ter več kot 250 fotografij, dokumentov in rokopisov. Knjigo je oblikoval Klemen Kunaver.
 

France Bevk
France Bevk – Od Pestrne do Čedermaca
Zasnovala in slikovno gradivo zbrala: Nela Malečkar in Boris Jukić

Urednica: Nela Malečkar; oblikoval: Klemen Kunaver; zbirka: Album; število strani: 288; cena: 39,99 EUR

Ljudski pisatelj in glasnik primorskega ljudstva

France Bevk (17. september 1890, Zakojca pri Cerknem–17. september 1970, Ljubljana) je po šolanju na učiteljišču nekaj let poučeval, 1917. leta pa so ga vpoklicali na vzhodno fronto v Galicijo in Bukovino. Po vojni je kot urednik in novinar delal pri različnih časnikih in časopisih (Slovenec, Večerni list, Mladika, Goriška straža, Čuk na pal'ci, Naš glas …), posvetil se je tudi gledališču . Zaradi svojega kulturno-političnega delovanja v času italijanske zasedbe je bil večkrat zaprt in  konfiniran. Po kapitulaciji Italije se je pridružil partizanom in postal eden od voditeljev narodnoosvobodilnega gibanja na Primorskem. Po vojni je imel številne pomembne kulturne in politične funkcije, bil je tudi redni član SAZU. 

Po številu knjig naš najbolj plodoviti avtor je pisal spomine, črtice, novele, potopise, romane, scenarije, drame ter pesmi in prozo za mladino. Pri pisanju je črpal iz lastnih izkušenj in ustvaril umetniški lok literarnih del od socialnega boja za preživetje posameznika do nacionalnega prizadevanja za jezikovni in kulturni obstanek naroda. 

Napisal je 164 del, od tega približno 50 za mladino. V pisanju za odrasle je v ospredje postavljal prizadevanje za jezikovni in kulturni obstanek naroda (Kaplan Martin Čedermac, Znamenja na nebu, Ljudje pod Osojnikom …). Največ je pisal za mladino (Lukec in njegov škorec, Pastirci, Pestrna, Tatič, Jagoda, Grivarjevi otroci …) in pri tem črpal iz spominov na lastno otroštvo. Dolga leta je bil najbolj priljubljen mladinski pisatelj.
 

Knjige

Božična darila, ki povezujejo

Pričarajte praznično bližino z darili iz Mladinske knjige. Z darili, ki povezujejo. Z darili, ki si jih zapomnimo.

O-skupini_Emka_Blok
Emka.si

Naša spletna knjigarna je največja v Sloveniji.

Preverite.

Vabljeni v Svet knjige
Svet knjige

Knjižni klub z najdaljšo tradicijo in največ člani

Preverite.

Menu