Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Izšla je nova knjiga Mihe Šaleharja Pustolovec zmote

Datum objave:

Pri založbi Mladinska knjiga je izšla že druga knjiga radijskega voditelja in kolumnista Mihe Šaleharja Pustolovec zmote. Prva knjiga Duh česa, ki je izšla leta 2018, je bila ena najbolje prodajanih knjig v letu njenega izida. Doslej je bila prodana v več kot 5.500 izvodih.

 

Pustolovec zmote

V knjigi Pustolovec zmote se Miha Šalehar pred očmi bralca razčleni na prafaktorje, se spove grehov skoraj v maniri Knausgardovega Mojega boja (le da z veliko manj samopomilovanja in s pošteno mero ironije), prizna svoje zablode, iluzije in predsodke in iz te mestoma okrutne vaje v samoopazovanju se izlušči lik šentflorjanskega priletnega alfa samca, v katerem se bo brez dvoma prepoznal marsikateri (tudi manj prileten) predstavnik močnejšega spola. 

Čeprav se knjiga razglaša za »patetični priročnik«, je iskrenost pisave daleč od patetičnosti. Šalehar v prvoosebni pripovedi vzpostavi tolikšno distanco do sebe, da njegovo obračunavanje s seboj nikoli ne zapade v solzavost. Neprizanesljivo secira ločitev, moderne vzgojne prijeme, gonjo za denarjem, biznisiranje, vegetarijanstvo in druge pojavne oblike sodobnega življenja. Na njegovem tnalu se znajdejo tudi kult mladosti, obsedenost z zdravjem in vseslovenska nagnjenost k alkoholiziranju, ki ga označi za »kronski obred sprenevedanja in zanikanja tega, kar čutiš in si«. 
 

Pustolovec zmote
Miha Šalehar

Uredila Nina Žitko Pucer; št. strani 220; 24,99 EUR.

 

Odlomek iz knjige

»Ko se nekega jutra zbudiš, vate udari neizprosno dejstvo: namesto seksi optimalnih 35 let in 86 kilogramov na 190 centimetrov našteješ 46 in 107. Za tabo je polovica življenja. Statistični urad pravi, da še več, ker si moškega spola. Ajde, polovica pa roka, Miha, če si spet zlaževa, da bova nehala kadit, pit in žret. Ampak tolažba, da je še pol pred teboj, je še najbednejša, saj ni nobenih navodil, kaj ta polovica sploh je. Česa naj se človek veseli v naslednji etapi? Naj grem v politiko? Naj si omislim ljubico? Nov imidž?«

 

Vabilo na pogovor z Miho Šaleharjem

Mihi Šaleharju bomo lahko prisluhnili v pogovoru, ki bo potekal v okviru Knjižnega sejma, v soboto, 27. novembra 2021, ob 18. uri, Cankarjev kot v 2. preddverju Cankarjevega doma.  V pogovoru, ki ga bo vodil njegov radijski kolega Aleš Smrekar, bo sodelovala ilustratorka knjige Neja Engelsberger.

Menu