Izšla je knjiga Repa in krompir kulinaričnega blogerja Saša Šketa
Avtor je ob izidu Najbolj prizemljene veganske kuharice dejal, da si »želi, da bi bila knjiga sprejeta tudi v okoljevarstvenem in trajnostnem duhu«.
V njej namreč ne vidi »le zbirke receptov, ampak bralcu ponuja tudi praktičen priročnik, kako na planetu pustiti čim manjši ogljični odtis«.
Zakaj je nova kuharica prizemljena: ker je v njej veliko tradicionalnih slovenskih receptov v rastlinski preobleki, glavno merilo za uvrstitev v knjigo pa je bilo, da so sestavine lokalnega izvora. Zato v knjigi Repa in krompir denimo ne boste našli receptov z avokadom, ki mora prepluti širini ocean, da pride na police slovenskih trgovin.
Velik izziv pri snovanju receptov je bil tudi, kako določeno jed pripraviti na popolnoma rastlinski osnovi, ne da bi pri tem žrtvoval okus. Med njimi so dobre slovenske klasične jedi v rastlinski izvedbi (dušena repa z matevžem, tople kmečke murke, čufte v paradižnikovi omaki, pustni krofi, orehova potica …) pa tudi modernejše dobrote (čili z zelenjavo, špinačna lazanja s čebulo, ajdovi falafli z rdečim zeljem, čokoladna torta s pomarančo …).
Recepti so razdeljeni po letnih časih, pripravljeni pa so iz lokalnih sezonskih sestavin ‒ iz slovenskega krompirja, repe, kolerabe, pastinaka … S svojimi recepti nam Šketa predstavlja preprost način, kako lahko v svoj jedilnik vključimo čim več rastlinsko obarvane prehrane, v njej pa bodo ideje za pestrejši in slastnejši jedilnik našli tudi tisti, ki se v celoti prehranjujejo vegansko.
Predplačniške kartice Mladinska knjiga PLUS
Podarite e-knjige, zvočnice, branke in serije video vsebin z eno aplikacijo.