Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Antologija Rozimnica

Izbor Rozovih najboljših del za otroke

Datum objave:

Štirinajsta knjiga v seriji uspešnih antologij (Čudežni vrt, Drevo pravljic, Za devetimi gorami, Zlata ptica, Pravljični cvet, Zlata mačja preja, Svet je kakor ringaraja, Čoharije, Kaj se komu sanja, Mančkarada, Tristo zajcev, Rasla je Jelka, Zlate Andersenove pravljice) je zakladnica pesmi, ugank in zgodb Andreja Rozmana Roze. Antologija Rozimnica prinaša izbor najboljših del iz Rozove ustvarjalne zakladnice za otroke.

Rozimnica: zgodbe, pesmi in uganke
Andrej Rozman Roza

Z njimi že dolga leta vodi otroke v rahločuten in s humorjem obarvan svet, s svojimi v zgodbe in verze vtkanimi sporočili pa močno nagovarja tudi odrasle. »Na Slovenskem skorajda ni odraščanja in doraščanja brez njegovih pesmi, zgodb in ugank! Njegovo jezikovno mojstrstvo, sproščena igrivost in premišljene modrosti ter rahločutnost do vseh in vsega spremljajo otroke od vrtca pa do odrasle dobe,« je v spremni besedi zapisal književni kritik Matej Bogataj.  

 

Rozova nalezljiva neresna zaresnost 

Antologija Rozimnica potrjuje, da je Andrej Rozman Roza eden najizvirnejših in najboljših slovenskih ustvarjalcev za otroke. Njegovo »nalezljivo neresno zaresnost in zagnanost« izžarevajo podobe vrhunskih ilustratorjev: Zvonka Čoha, Danijela Demšarja, Milana Eriča, Jelke Godec Schmidt, Svjetlana Junakovića, Tanje Komadina, Ane Košir, Marjana Mančka, Jasne Samarin, Damijana Stepančiča, Matjaža Schmidta in Marije Lucije Stupica. Knjigi je na koncu dodana bibliografija Rozove poezije, proze in priredb za otroke in mladino. Sestavila jo je Katja Jevc.

Andrej Rozman Roza (1955) je vsestranski ustvarjalec za otroke in odrasle. Za svoje gledališko in književno delo  je prejel številne nagrade; med nagradami za otroško in mladinsko književnost izpostavljamo Levstikovi nagradi (za Črvive pesmi ter Uganke 100 + 1), večernico (za Rimuzine in črkolazen), desetnico (za Pesmi iz galerije), nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado ter nominacijo za uvrstitev na častno listo IBBY 2022 (za Rimuzine in črkolazen). V začetku letošnjega junija, prav ob izidu Rozimnice, je prejel tudi Levstikovo nagrado za življenjsko delo. 

Menu