Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Zlate Andersenove pravljice

Zlate Andersenove pravljice

Hans Christian Andersen

»Cel svet je zakladnica čudes, a smo tako navajeni nanje, da jim pravimo običajne reči,« je zapisal Hans Ch. Andersen. Videl je ta čudesa, jih pretvoril v izbrušene pripovedne bisere in podaril otrokom (in odraslim) vsega sveta. Ob 215. obletnici njegovega rojstva so izšle v razkošni antologiji Zlate Andersenove pravljice.

Iz ene najbolj vplivnih zbirk vseh časov

V antologiji je 37 najboljših pravljic iz te zbirke, prevedenih v več kot 125 jezikov. Tudi zato je 2. april, dan rojstva velikega pravljičarja, tudi mednarodni dan knjig za otroke in mladino.   

Vse pravljice v tej knjigi je prevedla Silvana Orel Kos iz danskega izvirnika, ilustrirali pa so jih  odlični slovenski ilustratorji: Suzi Bricelj, Jože Ciuha, Zvonko Čoh, Bojana Dimitrovski, Kostja Gatnik, Marjanca Jemec Božič, Marjan Manček, Lidija Osterc, Jelka Reichman, Marija Lucija Stupica in Marlenka Stupica. Spremno besedo h knjigi je napisala Polonca Kovač.
 

Pravljice kot »prepesnjena podoba resničnosti«

Hans Christian Andersen je bil že kot otrok drugačen, vedno zasanjan in poln domišljije, kljub temu pa je pozorno opazoval svet okoli sebe in ga doživljal zelo silovito in čustveno. Raje, kot da bi hodil v šolo, se je igral z lutkami in uprizarjal z njimi predstave. Zato, je zapisala Polonca Kovač v spremni besedi h knjigi, »njegove pravljice niso izmišljene sanje, ampak prepesnjena podoba resničnosti. 
 

Sledil je svojim sanjam 

Pri štirinajstih letih se je odločil, da bo sledil svojim sanjam in »postal slaven«. Odpotoval je v Kopenhagen, kjer so kmalu opazili njegov dar. Z izjemno vztrajnostjo si je sam pridobil mecene, ki so podprli njegovo šolanje. Izdal je več kot 70 knjig za odrasle in otroke in zelo zgodaj zaslovel prav s pravljicami. , ki jih je napisal več kot 150. Naenkrat so mu bila odprta vsa vrata, sam kralj ga je vabil na zajtrk, medalje in častni naslovi so kar deževali. 
 

Zakaj otroci potrebujejo pravljice?  

To, kar poglobljeno opazuje in zapisuje Andersen, so odnosi, ki nas določajo, in tisoč malenkosti, ki jih sestavljajo. Vse to lahko posredujemo otroku le na njemu ustrezen način, tudi skozi pravljice. Otrok bolj kot ne sluti osrednje motive dogajanja in bolj kot umsko, intuitivno in skozi čudeže razumeva čustva, upe, strahove. 

Grdi raček pripoveduje o drugačnosti in hudih preizkušnjah in se konča srečno. Mala morska deklica prinaša bridko spoznanje kljub neizmerni požrtvovalnosti in ljubezni. Pravljica Vžigalnik pa otroku prišepetava, da čarovnice sicer obstajajo, a tudi ─ da jih je mogoče premagati!    
                                                                                       
Pravljice pripovedujejo različne zgodbe, kot je življenje samo, ne vedno srečno. V knjigi so še druge legendarne pravljice, kot so Palčica, Deklica z vžigalicami, Svinjski pastir, Bedak Jurček, Stanovitni kositrni vojak, Slavec, Pastirica in dimnikar … − pravljice, ki so danes so del otroštva milijonov otrok po svetu.
 

V Dobrih zgodbah preberite še članek Hans Christian Andersen: Življenje sámo je najlepša pravljica

»Ta velika in debela knjiga pa je tako lepa, kot si te čudovite zgodbe tudi zaslužijo.« – Sonja Javornik, Vklop & Stop

»Knjiga že s svojo nekoliko bolj temno naslovnico, gre za ilustracijo iz pravljice Pastirica in dimnikar, zelo dobro povzame njeno temeljno občutje.« – Smilja Štravs, Finance manager

Leto izida: 2020

Število strani: 384

ISBN/EAN: 9789610157984

Mere izdelka: 20,5 x 26 x 3,6 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Ilustrator: Suzi Bricelj Jože Ciuha Zvonko Čoh Bojana Dimitrovski Kostja Gatnik Marjanca Jemec Božič Marjan Manček Lidija Osterc Jelka Reichman Marija Lucija Stupica Marlenka Stupica

Prevajalec: Silvana Orel Kos

Knjige istega avtorja

Najbolj prodajane knjige za otroke

Preglejte lestvico najbolje prodajanih knjig za najmlajše

Nande

Spoznajte papagaja Nandeta

Piki Jakob

Kako nam Piki Jakob pomaga vzgajati

Pasji mož - aktualno

Pasji mož – stripovski junak za navihane mulce

Igrače in drugi zabavni izdelki iz kolekcije priljubljenih junakov serije Pasji mož bodo še močneje obarvali domišljijo vaših najmlajših.

Menu