Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Rozimnica: zgodbe, pesmi in uganke

Andrej Rozman Roza

(R)ozimnica najboljših zgodb, pesmi in ugank Andreja Rozmana Roze je obenem neprecenljiva zakladnica odličnih ilustracij kar dvanajstih slovenskih ilustratorjev.

Antologija z veliko začetnico

Rozimnica kot enajsta knjiga nadaljuje serijo zelo uspešnih antologij (Čudežni vrt, Drevo pravljic, Zlata ptica, Pravljični cvet, Zlata mačja preja, Svet je kakor ringaraja, Čoharije, Kaj se komu sanja, Mančkarada, Rasla je Jelka). Prinaša odlične pesmi Andreja Rozmana Roze iz zbirk Mali rimski cirkus, Pesmi iz rimogojnice ter Rimuzine in črkolazen, priljubljene zgodbe o povodnem možu, gospodu Šilčku in gospodu Filodendronu, zgodbe Balon velikon, Mihec, duh in uganka ter Mihec gre prvič okrog sveta, iskrive uganke in še veliko slastnih besednih rozin.
 

Besedila, ki so prvič natisnjena v knjigi ali iz razprodanih knjig

Izbor besedil za Rozimnico Andrej Rozman Roza pojasnjuje tako: »Pri izbiri besedil sem si želel, da bi bila v knjigi tista besedila za otroke, ki še niso bila natisnjena v knjigi ali so iz knjig, ki so že razprodane. Enako je razmišljala tudi urednica Irena Matko Lukan, pri čemer je bil njen dodatni kriterij ta, da se v Rozimnici ne ponavljajo besedila, ki so objavljena v Zvonkovih Čoharijah.«
 

Ilustracije Zvonka Čoha in drugih ilustratorjev

Andrej Rozman Roza in Zvonko Čoh sta eden od najbolj prekaljenih in priljubljenih ustvarjalnih parov, saj skupaj ustvarjata že od leta 1993, ko je izšla njuna prva skupna knjiga Rimanice za predgospodiče. Toda v Rozimnici lahko poleg Čohovih občudujemo tudi ilustracije drugih odličnih ilustratorjev: Danijela Demšarja, Svjetlana Junakovića, Marjana Mančka, Jelke Godec Schmidt, Tanje Komadina, Ane Košir in Matjaža Schmidta. Nekaj pesmi je ilustriranih na novo, zato je knjiga res zakladnica odličnih besedil in ilustracij – veselje za otroke in odrasle.
 

Vsestranski ustvarjalec 

Andrej Rozman Roza (1955) piše poezijo, kratko prozo in dramatiko za otroke in odrasle ter v ta namen včasih prireja dela klasičnih avtorjev (Molière, Linhart, Prešeren, Levstik, Aškerc, Cankar). Za odrasle objavlja satirične, humorne in groteskne pesmi, za otroke pa komične pesmi in pravljice. Njegova dela so uvrščena v učbenike in antologije. Prevedel je nekaj anglo-ameriških muzikalov ter dramskih besedil Shakespearja, Kleista in Kishona. Je prejemnik številnih nagrad, med drugim Levstikove nagrade, večernice, desetnice, nagrade Prešernovega sklada, Župančičeve nagrade.
 

Mojster jezikovnih vragolij

Andrej Rozman Roza v svojih delih pogosto uporablja živ pogovorni jezik in besedne igre. Takole sporoča bralcem knjige Rozimnica: »Tistim, ki jih moti ali celo jezi, da v nedoločnikih v tej knjigi končni -i enkrat je, drugič pa ga ni, bi avtor rad sporočil, da je nekatera besedila napisal takrat, ko je bil še premlad, da bi si izboril pravico, da je jezik v njegovih besedilih bolj živ.«
 

Leto izida: 2021

Število strani: 384

ISBN/EAN: 9789610161233

Mere izdelka: 21 x 26,5 x 3,5 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Knjige istega avtorja

Cicido

Pokažimo jim skrite bisere

Z revijo Cicido se doma začne prava zabava.

Kaj boš, ko boš velika? 

Abrakadabra! 

Sistem učenja NTC dr. Ranka Rajovića

Za otroka je učenje vir sreče

Mislite, da je vaš otrok nadarjen?

Menu