Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Italo Calvino ITALIJANSKE PRAVLJICE 1 2022_1

Italijanske pravljice 1

Italo Calvino Ana Zavadlav

Italijanski pisatelj Italo Calvino (1923 ̶1985) je po vzoru bratov Grimm leta 1956 pripravil obsežno zbirko italijanskih ljudskih pravljic. 

Bogato in raznoliko pripovedno izročilo 

Zbirka pravljic, ki preseneča z mnogimi nepričakovanimi različicami znanih pravljičnih motivov, italijanskih različicah Pepelke, Obutega mačka, Trnuljčice in drugih …, nas popelje v svet ljubezni in čudežev, v svet vsakdanjega in nadnaravnega. 

V pravljicah nastopajo kralji s tako dolgo brado, da jo morajo razčesavati štirje vojaki, velikani, čarovnice, princeske v težavah in junaki, ki jih rešujejo, pa tudi nagajive vile, ki znajo kralju z glave ukrasti krono in prebrisana dekleta, ki se ne ustrašijo volka. Ne manjkajo niti začarane žabe in opice, ki se tik pred poroko spremenijo v prekrasno princeso …

Tudi Calvino je črpal iz ljudske tradicije

Pravljice so izšle leta 1956 pri založbi Einaudi v knjižni zbirki, namenjeni klasikom pravljičnega žanra, kot so bili brata Grimm, Perrault, Andersen in drugi. Tudi Calvino, ki jih je zbral in priredil, je črpal iz ljudskih tradicij, ki so se močno razživele v letih nastajanja knjige. 

Italija takšne zbirke v knjižnem jeziku do Calvinove izdaje še ni imela. Pisani paleti različnih motivov in likov je vdahnil svoj avtorski pečat in glas prvinski eksistenci posameznika. Pravljicam dajeta svojevrsten čar tudi sočen jezik in humoren pogled na svet.  

Prvič v celoti prevedena zbirka kot prestižen založniški projekt

Del italijanskih pravljic je pri nas v prevodu Nika Koširja prvič izšel leta 1961 (v zbirki Zlata ptica), nato je izšlo 80 pravljic v prevodu Tee Štoka leta 1997 (v zbirki Veliki pravljičarji), 25 let pozneje pa je v obliki prestižnega založniškega projekta prevedena celotna zbirka teh pravljic. 

»Eden najboljših pripovedovalcev nam pripoveduje nekatere od najboljših zgodb na svetu – Kakšna sreča!« Ursula K. Le Guin
 

Leto izida: 2022

Število strani: 648

ISBN/EAN: 9789610165132

Mere izdelka: 19,3 x 25,3 x 4,8 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Ilustrator: Ana Zavadlav

Urednik: Irena Matko Lukan

Prevajalec: Gašper Malej

Zbirka: Veliki pravljičarji

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Z zvočnicami do boljšega branja

Ali lahko zvočne knjige najmlajšim pomagajo pri boljšem branju? Preberite, kaj menijo strokovnjaki.

Sapramiška

Kateri pravljični junak si?

Najbolj priljubljen slovenski maček

UcimSe.com

Učimse.com

Nagrajeni portal za šolarje z zabavnimi nalogami, skladnimi z učnim načrtom.

Menu