Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Ogenj, ki je zajel Evropo

Narodni dom v Trstu (1920-2020)

Gorazd Bajc in Borut Klabjan

13. julija 1920 so fašistične škvadre ob pasivnosti italijanskih oblasti zažgale simbol slovenske in slovanske emancipacije v središču Trsta.

Istega dne je fašistično nasilje prizadelo tudi druge slovanske ustanove v tržaškem mestu. Julijsko nasilje je predstavljalo tisti pravi ognjeni krst obmejnega fašizma, mu vlilo samozavest za vojni pohod …

Knjiga Ogenj, ki je zajel Evropo: Narodni dom v Trstu 1920–2020 je prva poglobljena in natančna študija o požigu tržaškega Narodnega doma, hkrati pa tudi njegova sociološka in kulturološka zgodovina, ki teče vse do danes, ko je Narodni dom znova last slovenske skupnosti v Italiji.

Gorazd Bajc, doktor zgodovinskih znanosti, je izr. prof. na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, kjer poučuje zgodovino Evrope in Balkana v 20. stoletju. Področja njegovih raziskav obsegajo zgodovino mednarodnih odnosov, obveščevalnih služb, jugoslovansko/slovensko-italijanskih odnosov, protifašizma in manjšin ter nasilja, med temi nad ženskami na Primorskem in v Istri v tranzicijskih obdobjih po prvi in po drugi svetovni vojni.

Borut Klabjan je doktor zgodovine, znanstveni svetnik na Znanstveno-raziskovalnem središču Koper, kot izredni profesor pa poučuje na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s politično, socialno in kulturno zgodovino srednje in vzhodne Evrope v 19. in 20. stoletju s posebnim poudarkom na mejnih območjih. Med najpogostejšimi študijskimi primeri so prostor severnega Jadrana in mesto Trst ter območje Češke in Slovaške.
 

Boris Pahor o knjigi Ogenj, ki je zajel Evropo

Boris Pahor je edini še živeči očividec požiga Narodnega doma v Trstu. V pogovoru pove, kaj mu je pomenil Narodni dom.

Leto izida: 2021

Število strani: 456

ISBN/EAN: 9789612824846

Mere izdelka: 16,5 x 24,8 x 3,4 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Cankarjeva založba

Priporočamo vam tudi

Poskusno branje: Vse je v redu

Preglejte nekaj strani iz nove knjige oblikovalke Vide Igličar.

Vse je v redu - naslovnica 1100 px
Vida Igličar

Letošnja modra ptica Andreju E. Skubicu

Si upate misliti drugače?

predplačniske kartice mladinska knjiga plus 1

Predplačniške kartice Mladinska knjiga PLUS

Podarite e-knjige, zvočnice, branke in serije video vsebin z eno aplikacijo.

Menu