Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Janisa Varufakisa najbrž najbolje poznamo kot nekdanjega grškega finančnega ministra, ki je buril duhove Evrope s svojimi drznimi izjavami, pa tudi videzom in obnašanjem. Manj ljudi ga pozna kot visoko izobraženega intelektualca, matematika in ekonomista, akademika, publicista, blogerja in pisatelja.

Preden je Janis Varufakis postal grški finančni minister v vladi Aleksisa Ciprasa in se spopadel z utrjenimi interesi evropskih političnih in kapitalskih elit, se je proslavil kot akademski ekonomist in javni intelektualec. V teh vlogah se ukvarja predvsem z zablodami ekonomske vede, kot jo predavajo in izvajajo na domala vseh svetovnih univerzah, ter z zgradbo in delovanjem svetovnega gospodarstva.

Globalni minotaver, ki je prvič izšel leta 2011, dve leti kasneje pa še v novi in dopolnjeni izdaji, je najboljši povzetek njegovega raziskovanja. Varufakis nam prek prispodobe o kretskem Minotavru v značilno dostopnem jeziku predstavi in razloži zgodovino svetovnega gospodarstva od konca druge svetovne vojne do največje gospodarske in finančne krize po véliki depresiji. Stvor iz naslova so Združene države Amerike, ki so v prvem delu tega obdobja (»globalni načrt«) s svojimi presežki hranile preostanek sveta, v drugem (»globalni minotaver«) pa s svojimi primanjkljaji goltale njegove proizvode in kapital.

»Ta knjiga je ena redkih, za katero lahko rečemo, da je brezčasna in nujno potrebna.«
Terry Eagleton

»Obvezno domače branje za vse, ki mislijo, da o vzrokih zadnje finančne in ekonomske krize vedo že vse
Dr. Polona Domadenik, redna profesorica na Ekonomski fakulteti

"[Leto 2008 je] zaznamovalo bistven prelom: življenje po njem bo namreč povsem drugačno, kot je bilo življenje pred njim. Če ostanemo pri prispodobah te knjige, lahko rečemo, da je v novi dobi po letu 2008 na eni strani zazevala velikanska praznina, na drugi strani pa se je pojavilo nekaj novega in grozečega: praznino je za seboj pustil globalni minotaver, ki nam je dal svet pred letom 2008 in nas nato privedel v zlom, pojavili pa so se njegovi oživljeni pomagači, ki so se po letu 2008 vrnili z okrepljeno močjo. Svet bližnje prihodnosti je torej svet, v katerem bodo po mili volji razgrajali minotavrovi pomagači, ki so se končno osvobodili njegovih muh."
(odlomek iz knjige)

"Varufakis v svoji knjigi na prefinjen in zanimiv način predstavi razvoj globalnega družbenoekonomskega sistema kot starogrškega Minotavra, ki je leta 2008 zatresel svet. Četudi se ne boste vedno strinjali z njegovim pogledom in predlaganimi rešitvami, boste v zgodbi uživali in ugotovili, da je mogoče celo najkompleksnejše makroekonomske pojave pojasniti preprosto in zanimivo. Obvezno domače branje za vse, ki mislijo, da o vzrokih zadnje finančne in ekonomske krize vedo že vse."
(Dr. Polona Domadenik, redna profesorica na Ekonomski fakulteti)

Janis Varufakis

Ioannis Georgiou Janis Varufakis (rojen 24. marca 1961) je grški ekonomist, akademik in politik, ki je bil od januarja do julija 2015 grški minister za finance. Od januarja do septembra 2015 je bil kot del levice (Syriza) član grškega parlamenta.

Varufakis se je rodil v Atenah in obiskoval šolo Moraitis, potem pa se je preselil v Veliko Britanijo. Na univerzi v Essexu je študiral matematiko. Na univerzi v Birminghamu je končal podiplomski študij matematične statistike ter kasneje na univerzi v Essexu pridobil doktorat iz ekonomije.

Med leti 1982 in 1988 je poučeval ekonomijo na univerzah v Essexu, Vzhodni Angliji in Cambridgeu. Po tretji zmagi Margaret Thatcher leta 1987 je zapustil Anglijo in se preselil v Avstralijo, kjer je poučeval na univerzi v Sydneyju. Leta 2000 se je vrnil v Grčijo, kjer je poučeval na univerzi v Atenah. Vodil je doktorski program in leta 2005 napredoval v rednega profesorja. Kasneje je bil svetovalec Georgea Papandreouja in ekonomski svetovalec koporaciji Valve Corporation. Potem se je preseli v Združene države Amerike in poučeval na Univerzi v Teksasu v Austinu. Varufakis je objavil številna besedila o ekonomiji in teoriji iger, kot je Globalni minotaver. Januarja 2015 je bil imenovan za grškega ministra za finance in je v tej vlogi vodil pogajanja z grškimi upniki v času grške dolžniške krize. Dogovora z evropsko trojko mi ni uspelo skleniti, kar je privedlo do grškega referenduma o reševanju grške ekonomije leta 2015. Grki so z referendumom zavrnili pogoje trojke in Varufakis je naslednji dan odstopil z mesta ministra za finance. Avgusta 2015 je glasoval proti tretjemu paketu za reševanje in na septembrskih volitvah ni ponovno kandidiral.

Varufakis je od svojega političnega nastopa v grških pogajanjih sodeloval v številnih razpravah, imel je veliko predavanj in intervjujev. Februarja 2016 je začel gibanje za demokracijo v Evropi 2025 (DiEM25). Konec oktobra 2018 je Varufakis napovedal začetek mednarodnega progresivnega gibanja (Progressive International) z ameriškim senatorjem Berniejem Sandersom.

Leto izida: 2018

Število strani: 288

ISBN/EAN: 9789612821685

Mere izdelka: 18,8 x 12,5 cm

Vezava: Mehka

Datum izida:

Založba: Cankarjeva založba

Prevajalec: Seta Knop, Marjana Karer

Zbirka: Žepnice

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Najbolj prodajane knjige za odrasle: oktober 2023

Preverite lestvico najbolje prodajanih knjig v slovenskem in angleškem jeziku.

Knjiga promo Klemen - AIDEA

Preberite odlomek iz knjige AIDEA

70 let znamenite zbirke za otroke Čebelica

Ekskluzivni odlomek iz nove knjige Davida Zupančiča

Najbolj prodajane knjige za otroke in mladino: oktober 2023

Z zvočnicami do boljšega branja

Ali lahko zvočne knjige najmlajšim pomagajo pri boljšem branju? Preberite, kaj menijo strokovnjaki.

Menu