Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

nezvestoba do groba

Nezvestoba do groba

O skokih čez plot malce drugače

Esther Perel

Po desetih letih od prve knjige ugledne psihoterapevtke Esther Perel Eros v ujetništvu, globalne uspešnice, prevedene v več kot 25 jezikov, je izšla njena nova knjiga aktualnih, provokativnih in prodornih analiz sodobnih odnosov  ̶  Nezvestoba do groba.

V prvi knjigi se je posvetila naravi erotičnega poželenja v dolgoletnih zvezah, ta knjiga pa govori o nezvestobi, skokih čez plot in razlogih za tovrstne prekrške. Kot takšna je obvezno branje za vse, ki tako ali drugače razmišljajo o nezvestobi, razlogih zanjo in njenih posledicah – ali pa so prevaro že izkusili na lastni koži.

Ker ni splošno uveljavljene opredelitve, kaj naj bi pravzaprav bila nezvestoba, ocene za ameriške pare na primer močno nihajo, pa vendar: varalo naj bi od 26 do 70 odstotkov žensk in od 33 do 75 odstotkov moških.
 

Izkušnje, številni primeri iz terapevtske prakse

Gradivo za knjigo je črpala iz svojega terapevtskega dela, inštrukcij, predavanj po vsem svetu, iz neformalnih pogovorov, pa tudi iz neštetih pisem in komentarjev bralcev spletnega mesta in spletnega dnevnika, s katerimi je bila v času pisanja ves čas v stiku.

Avtorica tekoče govori devet jezikov in ima terapevtsko ordinacijo v New Yorku in svetuje zaposlenim v najvplivnejših podjetjih na vsem svetu. Njene podkaste in konference TED spremljajo milijoni poslušalcev in gledalcev ali ji sledijo na Facebooku.

Oprah Winfrey jo je uvrstila v skupino največjih vizionarjev in mnenjskih voditeljev Supersoul100.
 

Nov pogled na zakon in nezvestobo

O romantičnih skokih čez plot piše še z drugega, presenetljivo svežega zornega kota, ki opisuje spremenjena razmerja med ljubezenskimi partnerji ali zakonci v sodobnem svetu, kjer nekatere tradicionalne družbene konvencije doživljajo korenite spremembe.

Varanje pogosto velja za travmo, ki povzroči nepopravljivo škodo, in včasih zvezi zada smrtni udarec, včasih pa je tudi povod za nujno spremembo. Prevara zareže do kosti, vendar se rana lahko zaceli in včasih predstavlja za par celo plodno streznitev.

»Če je že ljubezen zapletena, je nezvestoba še toliko bolj. A je tudi okno brez primere v vse kotičke človeškega srca,« zapiše avtorica.
 

Zakaj varajo tudi srečni ljudje?

Ljudje varajo iz različnih razlogov. Nezvestoba se dogaja v dobrih zakonih, slabih zakonih in celo tam, kjer se prešuštvo kaznuje s smrtjo. Zgodi se celo v t. i. odprtih razmerjih, kjer naj bi bil zunajzakonski seks dogovorjen vnaprej. Varanje ni izgubilo svojega čara kljub svobodi in pravici do ločitve.

Avtorica je razdelila motive za varanje v dve osnovni skupini: ali gre za težave v zakonu ali pa za težave posameznika. Številni skakalci čez plot kažejo znamenja depresije, kompulzivnih motenj, narcisoidnosti, motenj navezanosti ali sociopatije, kar jih žene v nezvestobo.

Spet drugi iščejo oblike samoodkritja, iskanje nove (ali izgubljene) identitete. Za te iskalce nezvestoba ni toliko simptom določene težave, temveč bi jo prej opisali kot pozitivno izkušnjo, ki prinaša raziskovanje, rast in preurejanje.
 

Kje tiči rešitev?

Preprostih odgovorov na ta vprašanja ni, odgovarja avtorica. Lahko se samo posvetimo njihovim dilemam in si priznamo, da zakonske zveze niso edina razmerja, ki si zaslužijo razumevanje.

Način, kako stkemo razmerja, je posledica zapletene mreže različnih vidikov, ki jih je nemogoče razplesti. Dejstvo, da je za moške in ženske danes monogamija, torej spolna in čustvena ekskluzivnost, nekaj, kar je težko vzdrževati. Zato je morda čas za nov pogled na to problematiko.
 

Leto izida: 2023

Število strani: 344

ISBN/EAN: 9789610167624

Mere izdelka: 148 x 208 x 28 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Menu