Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Ko mozgani bluzijo

Ko možgani bluzijo

Odveza vsem, ki ste depresivni in tesnobni

Anders Hansen

Naši možgani zmorejo nešteto neverjetnih stvari. Zakaj ne morejo poskrbeti za to, da bi bili ves čas srečni in dobre volje? Odgovor na to vprašanje se skriva v naši evoluciji, v preteklost pa nas popelje priznani švedski psihiater, ki je svoje življenje posvetil temu, da razreši vse skrivnosti naših možganov.

Zakaj se počutimo tako slabo, ko pa imamo tako super možgane?

Naši možgani lahko hranijo informacije, ki ustrezajo 11.000 knjižnicam, polnim knjig, kolikor jih lahko dejansko shrani naš spomin. Kljub temu lahko v delčku sekunde poiščejo najpomembnejše informacije, tudi če so od njihovega shranjevanja minila že desetletja, in jih povežejo s tem, kar doživljamo v tem trenutku. Če torej naši možgani zmorejo vse to, zakaj potem ne zmorejo opraviti preproste naloge, kot je poskrbeti za to, da se bomo ves čas odlično počutili? Avtor v tej knjigi predstavlja biološki pogled na naše duševno in telesno zdravje, pojasnjuje naše čustveno življenje in dobro počutje z nevrološkega vidika in raziskuje, zakaj možgani delujejo tako, kot delujejo.

Velika previdnost nam je omogočala preživetje

Zlahka verjamemo, da je z nami nekaj narobe, ko se počutimo duševno bolne, vendar sta tesnoba in depresija naravni stanji in ostanka iz davnih časov, ko nam je pretila realna nevarnost, da bomo umrli zaradi lakote in okužb. Nismo narejeni za to, da bi bili ves čas zadovoljni in srečni – če bi bilo tako, naši predniki ne bi preživeli prav dolgo. Ravno tisti, ki se niso sprostili in so bili vedno na preži, so preživeli, saj so prej opazili sabljastega tigra, ki se smuka za grmovjem, ali naredili večji krog mimo bodičastega grma ter tako preprečili prasko, ki bi se lahko razvila v infekcijo.

Je 18.000 korakov na dan res rešitev?

Anders Hansen nam pokaže, kako deluje naš um, in vliva upanje, da se v današnji stresni in digitalno povezani družbi res lahko počutimo dobro. Predstavi nam temelje dobrega počutja in razloži, da smo bili ustvarjeni za več gibanja in tesnejše socialne vezi. V svoji biti smo še vedno zelo enostavni nabiralci, ki bi morali vsak dan narediti 18.000 korakov, živeti v skupnosti, ki nas podpira, in morda tudi nehati nenehno loviti srečo.

O avtorju

Anders Hansen je švedski psihiater, predavatelj in avtor knjig, s katerimi poskuša razvozlati vse skrivnosti možganov. Do danes je prodal čez 2 milijona izvodov svojih knjig, ki so prevedene v več kot 20 jezikov.

Leto izida: 2023

Število strani: 216

ISBN/EAN: 9789610168256

Mere izdelka: 148 x 208 x 13 cm

Vezava: Integralna

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Prevajalec: Andreja Bolton

Zbirka: Izven - Poljudna Za Odrasle

Priporočamo vam tudi

Menu