Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Vsak od nas biva na tem svetu po svoje

Jean-paul Dubois

Svet, v katerem biva Paul Hansen, se spreminja. Ljudje ne spoštujejo več osnovnih načel človeškega sobivanja; toplino in empatijo sta zamenjala birokracija in dlakocepstvo. Paul se dolgo zateka v svoj varni kotiček pod soncem, hišniško službo in partnersko življenje, dokler preveč ne postane preveč. 

Paul Hansen, pripovedovalec zgodbe v romanu, odrašča v Toulousu v 60. letih 20. stoletja. Njegov oče je konzervativni pastor iz Danske, mati pa levičarska lastnica kina, ki jo zanima avantgarda. Leta pozneje sedi v kanadski ječi in razmišlja o svojem življenju: o svoji selitvi za očetom v Kanado, očetovi zasvojenosti s stavami in igrami na srečo in borbi z dolgovi ter o svojem večidel mirnem vsakdanu brez večjih ambicij ...   
 

Malenkostni prestopek ─ osebna katastrofa

Po očetovi smrti se Paul preseli v Montreal, poroči in živi z ženo, pilotko irskih in indijanskih korenin, ter njuno psičko, v vzajemni predanosti. Njegovo tako rekoč popolno zakonsko srečo kruto pretrga nesreča z letalom, v kateri žena izgubi življenje. Medtem ko že leta  žaluje, pa se zgodi, da na vroč večer prekrši stroga pravila v luksuzni hiši, katere hišnik je, in se okopa v bazenu za premožne stanovalce. 

»V več kot dvajsetih letih, odkar sem delal v Excelsiorju, se je prvič zgodilo, da sem se usodil podati v to čudovito deželo, kamor mi je bilo vseskozi prepovedano vstopiti.« /…/ »Prvič v vseh teh letih sem prekršil pravila in bilo je prečudovito.«
 

Ko se »vzdrami volčje izročilo« 

Njegov »spodrsljaj« seveda prinese posledice in grožnjo z odpovedjo ─ čeprav je več kot v šestindvajsetih letih ves čas predano služil, opravil neskončno število nadur, več kot skrbel za hišo in vrt, pomagal bolnim, jih celo oživljal, storil zanje veliko več, kot je bilo določeno s pogodbo … »Vse to je bilo pozabljeno zavoljo enega samega nočnega kopanja.«

Ko se zgodi še ena malenkost, ki jo dlakocepski vodja hišnega sveta zlorabi in ga s psičko vrže na cesto, pa se v Paulu nekaj prelomi. Tedaj se zave, da ga je ta pogubna hiša s svojimi stanovalci nenehno samo poniževala, postopoma oropala vsega, nazadnje pa izvrgla. Zdaj se kot napadena žival z zadnjimi močmi oklene življenja, požene se v napad in se bori z vodjo hišnega sveta »kot volk proti volku« ... 
 

Roman v slogu velikanov ameriške književnosti

Duboisa danes uvrščajo med najpomembnejše sodobne francoske avtorje. Poleg gouncourta je prejel še več drugih nagrad, med drugim Nagrado francoske televizije leta 1996 za filmsko priredbo njegove knjige Kennedy et moi (1996, Kennedy and Me).  
Njegov roman Une vie française, v francoskem jeziku izdan leta 2004 in leta 2008 (A French Life) v angleškem jeziku je saga o francoski baby boom generaciji, od njenega idealizma v 60. do potrošništva v 90. letih. Za francosko različico tega romana je prejel nagrado Prix Femina.

Roman Vsak od nas biva na tem svetu po svoje (2019) v grenko-sladkem tonu velikanov ameriške književnosti, Philipa Rotha in Johna Updika, pripoveduje o družbeni krivičnosti in velikih osebnih prevratih. Opisuje izzive človeškega sobivanja in osvetljuje brodolom, neuspehe posameznika. Osrednje sporočilo sugestivne pripovedi je zapažanje, da vsak drugače živi svoje življenje, kar  Dubois povzame tudi v naslovu romana.

Izšlo s pomočjo Francoskega inštituta v Sloveniji. 

Program Evropske unije Ustvarjalna Evropa

 

Priznani francoski pisatelj in novinar Jean-Paul Dubois v svojem najboljšem romanu doslej sugestivno spregovori o človeč¬nosti v sodobni družbi. Zanj je leta 2019 prejel najvišje francosko literarno priznanje, Goncourtovo nagrado, leto zatem pa pri nas tudi posebno Goncourtovo nagrado po izboru slovenskih študentov.

Svet, v katerem biva Paul Hansen, se spreminja. Ljudje ne spoštujejo več osnovnih načel človeškega sobivanja; toplino in empatijo sta zamenjala birokracija in dlakocepstvo. Paul se dolgo zateka v svoj varni kotiček pod soncem, več kot zavzeto opravlja naloge hišnika in živi partnersko življenje, dokler ne pade kaplja čez rob. Takrat se upre – prvič v šestindvajsetih letih prekrši pravila – in konča v zaporu. Je upornik brez razloga ali eden redkih, ki še čuti, kaj ni prav? 

Leto izida: 2021

Število strani: 232

ISBN/EAN: 9789610160786

Mere izdelka: 14,8 x 20,8 x 2,1

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Priporočamo vam tudi

Mojca Širok
Priljubljena avtorica

Mojca Širok

Spoznajte novinarko, publicistko in nagrajeno pisateljico.

Beograjski trio - poskusno branje

Poskusno branje: filmični roman Beograjski trio

Jeanine Cummins: Ameriška tla - poskusno branje

Poskusno branje: roman o stiskah mehiških beguncev

Lestvica za odrasle - oktober 2021

Najbolj prodajane knjige za odrasle: oktober 2021

Lestvica za otroke in mladino: oktober 2021

Najbolj prodajane knjige za otroke in mladino: oktober 2021

Božična darila v Mladinski knjigi
Za vso družino

Božična darila, ki povezujejo

Pričarajte praznično bližino z darili iz Mladinske knjige. Z darili, ki si jih zapomnimo.

Menu