Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Uporni bicikli 1100 px

Uporni bicikli

Brina Svit

To je roman o različnih srečanjih. Najprej o srečanju glavne junakinje z rojstno Ljubljano. Nato z zgodovinskim trenutkom epidemije in kolesarskih protestov. Potem v stanovanju z moškim, s katerim nima najprej nič skupnega. In na koncu, tisto najpomembnejše – srečanje s samo sabo.

Srečanje moškega in ženske, Nastje, ki pride za nekaj dni iz Pariza, in Tobiasa, ki pride v Ljubljano kot novinar. Moškega in ženske, ki nimata nič skupnega, vsaj na prvi pogled ne. Ob najbolj neprimernem času, to je sredi pomladi 2021, ki jo zaznamujejo pandemija, prazne ulice, zaprti hoteli in kavarne ter kolesarski protesti.

Brina Svit o romanu Uporni bicikli

Le da se počasi ta najbolj neprimerni čas izkaže kot najbolj primeren. Tisti namreč, ki glavno junakinjo sooči z nepredvideno izgubo ljubezni, bolečino, samoto, spomini, a tudi odkritjem Ljubljane, drugačne od mesta njenih mladih let. Predvsem pa spozna belgijskega novinarja Tobiasa, ki je prišel v Ljubljano napisat reportažo o protestih slovenske civilne družbe. To srečanje – pravo srečanje je zmeraj tudi srečanje s sabo – ji pomaga odpreti oči, se upreti določeni ideji o sebi, postati državljanka, ki ji ni več vseeno in je pripravljena za to tudi nekaj narediti.

Brina Svit bere odlomek iz romana Uporni bicikli

Brina Svit (1954) je mednarodno uveljavljena pisateljica ter scenaristka, režiserka in novinarka. Od leta 1980 živi v Parizu. Napisala in posnela je dva kratka igrana filma (Nikola in Balkon) in dokumentarni film o igralki Jeanne Moreau.

Zadnjih dvajset let se v glavnem posveča literaturi. Kot je razvidno iz njene bibliografije, je od romana Moreno naprej, torej od leta 2003, vsako svojo knjigo napisala dvakrat: najprej v francoščini in nato v slovenščini. Za svoje delo je prejela več nagrad: francosko nagrado pelléas za Smrt slovenske primadone, nagrado francoske Akademije 2003 za Moreno, nagrado Mauricea Genevoixa, ki jo podeljuje francoska Akademija, za Odveč srce, nagrado francoskih knjigarn folies d’encre 2009 za Coco Dias ali Zlata vrata in nagrado Madeleine Zepter za evropski roman 2011 za Noč v Reykjaviku …

Leto izida: 2023

Število strani: 208

ISBN/EAN: 9789610168966

Mere izdelka: 14,8 x 20,8 x 2 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Urednik: Nela Malečkar

Zbirka: Nova slovenska knjiga

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Letošnja modra ptica Andreju E. Skubicu

Pisatelj je nagrado prejel za mladinski roman Lahko bi umrl na tem kavču z mano.

Si upate misliti drugače?

Poskusno branje: Vse je v redu

Najbolj prodajane knjige za odrasle: januar 2024

Najbolj prodajane knjige za otroke in mladino: januar 2024

Katalog svet knjige-januar 2024

Svet knjige praznuje zlati jubilej!

Prelistajte aktualni katalog

Menu