Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Izbranke Tone Pavček 1100 px

Tone Pavček – Izbranke

Tone Pavček

Estetsko dovršena in razkošna knjiga Izbranke prinaša vse najlepše in najbolj znane pesmi Toneta Pavčka za odrasle, prvič zbrane v knjigi, dopolnjene z vrhunskimi slikami mednarodno priznanega likovnega umetnika Svjetlana Junakovića. 

Tone Pavček (1928–2011), pesnik, esejist, prevajalec in urednik, je eden najvidnejših pesnikov generacije slovenske književnosti po koncu druge svetovne vojne. V zgodovino slovenske države se je zapisal tudi v času osamosvajanja slovenske države. Leta 1989 je na Kongresnem trgu v Ljubljani prebral znamenito Majniško deklaracijo. 

Tone Pavček – velikan poezije in družbena osebnost 

Tone Pavček je zagotovo eden od naših pesniških velikanov, morda celo zadnji od njih. Je literarni klasik z raznolikim opusom, značilnim spevnim verzom, rimo in dovršeno obliko. Številne njegove pesmi so prevedene v tuje jezike.

Knjiga Izbranke zajema tako vedre pesmi o dekletih, ljubezni do žene in domače zemlje, hvalnice življenju in vinu, kot elegije o smislu, smrti in večnosti in satirične pesmi. Pesniški kolega Petra Kolška je Pavčka poimenoval za »pesnika luči, ki je dobro vedel za temo.«  

Pesnik, cenjen pri bralcih in kritikih 

Kdo ne pozna Pavčkovih verzov: »Kadar hodiš, pojdi vedno do konca« ali »Treba je mnogo preprostih besed kakor: kruh, ljubezen, dobrota …«, s katerimi se je usidral v srca bralcem kot malokateri pesnik. Ker so skoraj ponarodele, ga imenujemo tudi ljudski pesnik v najvišjem pomenu besede.  

Za svoje delo je prejel vrsto nagrad in priznanj, med njimi trikrat Levstikovo za mladinsko poezijo, leta 1984 pa Prešernovo nagrado za pesniško zbirko Dediščina. Bil je tudi strasten in odličen prevajalec ruske, hrvaške in srbske poezije. 

Vrhunska poezija in likovne podobe Svjetlana Junakovića

Knjigo odlikuje estetsko dovršena izdelava knjige v elegantni škatli, visokokakovosten papir in platnene platnice z odtisnjenim naslovom ter pesnikovim portretom. Dopolnjujejo pa jo slike in risbe Svjetlana Junakovića, vsestranskega umetnika, nagrajenega s prestižnimi domačimi in mednarodnimi nagradami. Kot izjemen interpret je prenesel v slikovni svet široko paleto pesnikove čustvenosti in duhovnosti.  

Tone Pavček: pesniški fenomen tudi v svetovnem merilu 

Prisotnost njegove poezije v slovenskih domovih se kosa s prodajo največjih tujih uspešnic. O priljubljenosti poezije Toneta Pavčka priča več deset tisoč prodanih izvodov njegovih pesniških knjig, tako da se lahko prodaja njegovih pesniških zbirk kosa z največjimi tujimi uspešnicami. 

Beseda urednika

»O pesniku Tonetu Pavčku smo vajeni razmišljati kot o dolenjskem ali kar domovinskem pesniku, včasih tudi kot o ljudskem pesniku, pesniku Angelov ... Toda ob tem preglednem izboru iz njegove poezije za odrasle, ki zajema vse njegove najpomembnejše vsebinske in motivne sklope, posebno dimenzijo pa jim dodajajo še sijajne ilustracije mojstra Svjetlana Junakovića, lahko znova ugotovimo, da je njegova poezija tako raznovrstna, da je ni mogoče stlačiti v en kalup. Tone Pavček je zlasti Pesnik. Pesnik, ki je slišal klic Besede in se ji odzval ter ustvaril opus, ki zajema človeka v vsej njegovi čustveni in duhovni kompleksnosti.«
Dr. Aljoša Harlamov, urednik zbirke in glavni urednik Cankarjeve založbe

Leto izida: 2022

Število strani: 224

ISBN/EAN: 9789612825393

Mere izdelka: 28,5 x 34,5 x 6,5 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Cankarjeva založba

Zbirka: Cz: Izvirno leposlovje

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Uroš Ahčan: Veščina, ki pušča sledi

Priznani estetski kirurg o svoji družini, delu in knjigi Skalpel.

Kozma Ahačič

Kozma Ahačič: Zapuščina protestantov kot gonilo razvoja duhovnosti

Vstopite v veličastni svet knjižnih ilustracij

Sladoled

Poletje je čas za sladoled

Sladke razvade postrezite v skodelicah Easy Life

Menu